1821 Digital Gallery
Πoσειδώνια 2016
ΤΕΥΧΟΣ 573

Πoσειδώνια 2016

H καρδιά της παγκόσμιας ναυτιλίας χτυπάει στον Πειραιά και στα Σπάτα

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς, τα Ποσειδώνια 2016 εγκαινιάστηκαν με ρεκόρ συμμετοχών.

Κάθε δύο χρόνια πραγματοποιείται στη χώρα μας η μεγαλύτερη έκθεση - σημείο αναφοράς της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας, συγκεντρώνοντας χιλιάδες εκθέτες και επισκέπτες από 100 διαφορετικές χώρες. Οι επιχειρηματικές συμφωνίες και η ενημέρωση για τις νέες τάσεις του κλάδου είναι οι βασικοί παράγοντες που τα «Ποσειδώνια» αποτελούν κορυφαίο γεγονός της παγκόσμιας ναυτιλίας, ενώ το πλούσιο πρόγραμμα αθλητικών διοργανώσεων προσφέρει πολλές ευκαιρίες σύσφιξης σχέσεων.

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς, τα Ποσειδώνια 2016 εγκαινιάστηκαν με ρεκόρ συμμετοχών. Τα «Posidonia Games», που προηγήθηκαν της έκθεσης, ξεκίνησαν με αγώνες ιστιοπλοΐας, ποδοσφαίρου και γκολφ, με περισσότερους από 2.500 επαγγελματίες της ναυτιλίας να λαμβάνουν μέρος, ενώ για πρώτη χρονιά διοργανώθηκε και αγώνας τρεξίματος με περίπου 1.000 δρομείς από κάθε γωνιά του κόσμου να τρέχουν στους δρόμους του Πειραιά. Φτάνοντας στα εγκαίνια των Ποσειδωνίων στις 6 Ιουνίου, οι εκθέτες είχαν ξεπεράσει τους 1.800 και οι διοργανωτές εκτιμούν πως οι επισκέπτες θα ξεπεράσουν τους 20.000. 

Την πρώτη θέση στη ζήτηση για εκθεσιακό χώρο κατείχε η Κίνα, η οποία έχει ξανά τη μεγαλύτερη συμμετοχή, με ναυπηγεία, κατασκευαστές εξοπλισμού, ναυτιλιακές υπηρεσίες και εκπροσώπους ναυτιλιακών κέντρων. Η παρουσία της Άπω Ανατολής είναι επίσης αισθητή, με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να έχουν ετοιμάσει εντυπωσιακά περίπτερα όπου παρουσιάζονται τα ναυπηγεία και οι κατασκευαστές εξοπλισμού, καθώς και ο ανταγωνισμός τους με την Κίνα. Συνολικά στην έκθεση συμμετέχουν περισσότερα από 200 ναυπηγεία, ενώ έντονη παρουσία έχει φέτος και η Τουρκία με 10 ναυπηγεία.

Σχετικα
Δεμένα πλοία σε λιμάνια - Ποια δρομολόγια δεν εκτελούνται
Δεμένα πλοία σε λιμάνια - Ποια δρομολόγια δεν εκτελούνται

image

Πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό στα φετινά «Ποσειδώνια» αποτελεί η δυναμική συμμετοχή παλιών και νέων ναυτιλιακών κέντρων, γεγονός που οφείλεται στην ενίσχυση του παγκόσμιου ανταγωνισμού και σε αυτό τον τομέα. Έντονη παρουσία έχουν τα παραδοσιακά ναυτιλιακά κέντρα της Σιγκαπούρης, του Χονγκ Κονγκ, της Κύπρου και της Μάλτας, ενώ από νέες συμμετοχές σημειώνονται το Λουξεμβούργο, το Dubai Maritime City, το Vancouver International Maritime Centre και το Shanghai Maritime and Finance Excellence Center. Δυναμικά επιστρέφει και ο τραπεζικός κλάδος με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, τη Saxo Bank και την Deltec Bank. Ο ταξιδιωτικός κλάδος εκπροσωπείται με περισσότερα από 12 ταξιδιωτικά γραφεία και τις αεροπορικές εταιρείες Lufthansa, Turkish Airlines, China Southern Airlines, Aegean Airlines και μια πολυάριθμη ομάδα αερομεταφορέων από τον Περσικό Κόλπο. Το «παρών» δίνει και ο παγκόσμιος κλάδος της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας με 80 εκθέτες, μεταξύ των οποίων πολυεθνικοί κολοσσοί όπως η Microsoft, η Vodafone, η Ericsson και η HP. Τέλος, στον τομέα της εκπαίδευσης, περισσότερα από 10 ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια παρουσιάζουν τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα.

Παράλληλα με την έκθεση πραγματοποιούνται συνέδρια και σεμινάρια με περισσότερες από 40 επιβεβαιωμένες παρουσιάσεις, που καλύπτουν τις περισσότερες πτυχές του εύρους θεματολογίας του ναυτιλιακού κλάδου. Highlight του προγράμματος αποτελεί το TradeWinds Shipowners Forum, η θεματολογία του οποίου περιλαμβάνει καίρια ζητήματα, όπως είναι οι τιμές του πετρελαίου και η Μέση Ανατολή, η επίδραση των εξελίξεων στην Κίνα στις αγορές και η υπερπροσφορά πλοίων.

Σχετικα
Συναγερμός στον Πειραιά: Εξαφανίστηκε η 14χρονη Σάλη Σ.
Συναγερμός στον Πειραιά: Εξαφανίστηκε η 14χρονη Σάλη Σ.

image

image

Η διοργάνωση της έκθεσης τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Δήμου Πειραιά, του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Μέχρι 10 Ιουνίου, Metropolitan Expo, Σπάτα, 210 4283608

image

image

image

Εικονογράφηση: DANIEL EGNEUS

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5