Life in Athens

Saboteur: Ένα κόμικ για την αλλαγή από τον Πινικός

Ένας ερασιτέχνης καλλιτέχνης με όπλο το χιούμορ δίνει ένα εντελώς διαφορετικό νόημα στα πράγματα

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Από το κόμικς «Saboteur»

Saboteur: Ο Πινικός μιλά στην Athens Voice για το πρώτο κόμικ που δημιούργησε στην καραντίνα

Το όνομα του είναι Νίκος. Υπογράφει όμως με το ψευδώνυμο «Πινικός». Τουλάχιστον, όπως λέει, δεν είναι και «ποινικός». Είναι μαθηματικός σε γυμνάσιο για παιδιά με ειδικές ανάγκες και στον ελεύθερο του χρόνο, διοχετεύει την ενέργειά του σχεδιάζοντας κόμικ. Όταν ήταν μικρός, διάβαζε Αστερίξ, Λούκυ Λουκ και Μίκι Μάους. Μεγαλώνοντας, ξεχωρίζει τον Αρκά. Δημιούργησε τον Saboteur, ένα ζαβολιάρικο κόμικ με σκίτσα τα οποία, με καυστικό ή  σουρεαλιστικό χιούμορ, επιδιώκουν να δείξουν πώς μια μικρή αλλαγή και μια διαφορετική οπτική μπορεί να αλλάξει όλο το νόημα.

Ο Πινικός παραδέχεται καθώς κυλά η συζήτησή μας, ότι δεν ασχολούνταν με την τέχνη, ούτε ήταν όνειρο του να φτιάξει κάποιου είδους κόμικ. Ήταν κάτι που προέκυψε εντελώς αναπάντεχα, μια μορφή έκφρασης.

Από το κόμικς «Saboteur»

Η καραντίνα του έδωσε τον χρόνο να ξεκινήσει να αποτυπώνει τις ιδέες του στο χαρτί. Ο Saboteur, γεννήθηκε μέσα από ένα άλλο κόμικ που ετοίμαζε ο Πινικός, με το πρώτο σχέδιο που προέκυψε να είναι εμπνευσμένο από την πανδημία. Ωστόσο, με προφταίνει και μου λέει πως «η πηγή έμπνευσης μπορεί να έρθει από οτιδήποτε. Μια λέξη που θα την δω γραμμένη σε ένα τοίχο της πόλης, θα με κάνει να σκεφτώ και να βρω μια αλλαγή που θα είχε πλάκα, έναν συσχετισμό λέξεων που θα μπορούσε να δημιουργήσει κάτι αστείο, κάτι που θα προκαλέσει».

Από το κόμικς «Saboteur»

Ο Πινικός χρειάστηκε γύρω στους 6-7 μήνες για να ολοκληρώσει τα σχέδια του και να τυπώσει το βιβλιαράκι.  

«Τα κόμικς για εμένα είναι μια διέξοδος, ένας άλλος κόσμος. Πολλές φορές, όταν νιώθεις ότι σηκώνεις βαρύ φορτίο, έχεις ανάγκη να ξεφύγεις από όσα σε προβληματίζουν. Έχεις ανάγκη να πας στο δικό σου καταφύγιο. Για μένα, είναι αυτό το κόμικς».

Από το κόμικς «Saboteur»

Μου λέει πως βρίσκει την μαγεία των κόμικς στην συντομία της ατάκας. Θεωρεί μάλιστα, πως λόγω των απανωτών δύσκολων καταστάσεων, οι Έλληνες έχουμε ανάγκη να διακωμωδούμε την καθημερινότητά μας και να καταφεύγουμε στο χιούμορ για να αποφορτιστούμε. Τονίζει, πως η αισθητική διαφέρει και το τι θεωρεί ο καθένας αστείο είναι υποκειμενικό.

«Έχω φτιάξει έναν κόσμο με χιούμορ. Το χιούμορ υπάρχει διάχυτο στη ζωή μου, έτσι αντιμετωπίζω τις καταστάσεις, δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Με αυτό τον τρόπο προσπαθώ να ελαφρύνω λίγο την κατάσταση. Ίσως είναι η άμυνά μου και η χαρά μου ταυτόχρονα».

Από το κόμικς «Saboteur»

Ο Πινικός βρίσκει ένα κομμάτι του εαυτό του στον Saboteur. Ο ίδιος, θα συνεχίσει να σχεδιάζει κόμικς και να αποτυπώνει τις σκέψεις του, με σκοπό να εκδώσει τις δουλειές του. «Οτιδήποτε έχει κανείς μέσα του, καλό είναι να το εκφράζει και να δημιουργεί. Μην θεωρείτε τίποτα μάταιο. Όταν θα έχετε κάποιο αποτέλεσμα, θα πάρετε πολύ μεγάλη ικανοποίηση» καταλήγει και τα μάτια του φωτίζουν από χαρά.

Από το κόμικς «Saboteur»

Από το κόμικς «Saboteur»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ