Visual Browsing
15 expressway to your skull αγαπημένα σχέδια του tattoo artist Γιάννη Φάλλα

15 expressway to your skull αγαπημένα σχέδια του tattoo artist Γιάννη Φάλλα

Κυκλοφορούν στους δρόμους και ξεχειλίζουν γνήσιο ταλέντο

Σίγουρα ξέρεις τα τατουάζ του Γιάννη Φάλλα, και αν δεν τα ξέρεις, μπορείς να τα αφήσεις να σε παρασύρουν στο δικό τους κόσμο. Κάτι αλλιώτικο κυλά στο δικό του μελάνι, που ερεθίζει τη φαντασία και μας ξαφνιάζει ευχάριστα. Το ωραιότερο μέλλον χτίζεται μέσα από το παρελθόν. Ο Γιάννης Φάλλας αντλεί από τη dotwork σχολή του τατουάζ, μια κουλτούρα με πλούσια ιστορία της οποίας οι ρίζες μπορούν να ανιχνευθούν ακόμη και στην αρχαία Αίγυπτο, και τη φιλτράρει μέσα από το δικό του πρίσμα για να δημιουργήσει διαχρονικά σχέδια με γεωμετρική, πολυδιάστατη αίγλη.

Μετά από εκπληρωμένες σπουδές στις Καλές Τέχνες, ο Γιάννης Φάλλας αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά με ένα από τα φετίχ της ζωής του, τη δερματοστιξία. Αφού περιπλανήθηκε στα ερεθίσματα και τις επιρροές του, στους εικαστικούς που τον διαμόρφωσαν, στο ροκ σε εντάσεις μεγατόνων, στην εικονογραφία του undergound, εργάζεται πλέον στη Θεσσαλονίκη, ως καλλιτέχνης στην ομάδα του Nico Tattoo Studio, κυνηγώντας τα δικά του οράματα από μελάνι και δημιουργώντας άλλοτε λιτές, άλλοτε περίτεχνες και πάντοτε αποκαλυπτικές απεικονίσεις της tattoo art όπως την προτιμά ο ίδιος. Παρακάτω εκθέτει τη δουλειά του στην Athens Voice και εξομολογείται την ερωτική του σχέση με την κουλτούρα του τατουάζ και τη θέση του σε αυτή.

Σχετικα
Μπακογιάννης: Πώς θα αλλάξει η πλατεία Συντάγματος
Μπακογιάννης: Πώς θα αλλάξει η πλατεία Συντάγματος

Ποιο είναι το καλλιτεχνικό σου υπόβαθρο, και πώς σε οδήγησε τελικά στο τατουάζ;

Τέλη δεκαετίας ’90, όταν ο μεγάλος αδερφός του κολλητού με μύησε στην τέχνη του graffiti. Το χρώμα της πόλης, σχετικά περιοδικά και οτιδήποτε άλλο έπεφτε στα χέρια μας με σκοπό την αναζήτηση θεωρούνταν θησαυρός. Γρήγορα αποφάσισα να ασχοληθώ με το ελεύθερο σχέδιο. Κάπου στα δεκαεπτά ήρθε το πρώτο tattoo μαζί με την προσπάθεια εισαγωγής στην καλών τεχνών. Ένας πολύ καλός φίλος είδε σχέδια, μου πρότεινε δουλειά και κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία.

Η τεχνική σου είναι σε σημαντικό βαθμό επηρεασμένη από το dotwork, συχνά αναμεμειγμένη άλλες σχολές, πάντοτε ωστόσο γεωμετρική και καθαρή στις γραμμές της. Τι σε εμπνέει στο συγκεκριμένο στιλ; Είσαι ικανοποιημένος από την εξάπλωσή του στο κοινό του tattoo;

Σχετικα
Τελευταίες ώρες στην καλοκαιρινή Αθήνα
Τελευταίες ώρες στην καλοκαιρινή Αθήνα

Το κάθε στυλ έχει την ιδιαιτερότητά του. Στο συγκεκριμένο, μου αρέσει ο τρόπος που μπλέκεται η αυστηρή γραμμή των γεωμετρικών μοτίβων με τη σχετική ελευθερία που σου προσφέρει ένα ρεαλιστικού τύπου σχέδιο. Στο εξωτερικό είναι πιο διαδεδομένο, παρ’ όλα αυτά κάθε μέρα προσπαθούμε για το καλύτερο.

Όταν δουλεύεις με το δέρμα δεν έχεις περιθώριο λάθους. Σε αγχώνει καμιά φορά η νομοτέλεια του τατουάζ;

Όχι, καθόλου. Ας είναι καλά οι φίλοι.

Είναι κάθε σχέδιό σου ολοκληρωμένο στο μυαλό σου προτού αποτυπωθεί στο σώμα του πελάτη; Προκύπτουν δημιουργικές εκπλήξεις και αναπάντεχες ιδέες;

Έτοιμη είναι σίγουρα η βασική ιδέα, από εκεί και πέρα πάντα προκύπτει κάτι καινούργιο.

Υπάρχουν ορισμένα μοτίβα στο τατουάζ που παραμένουν σταθερά ως σημεία αναφοράς στους αιώνες: μπορεί να είναι η άγκυρα, το χελιδόνι, η καρδιά, ή ακόμη και η νεκροκεφαλή, που καταλαμβάνει ξεχωριστή θέση στη δική σου δουλειά. Γιατί ασκούν τέτοια επίδραση αυτά τα σύμβολα; Και πώς συνδιαλέγεσαι εσύ μαζί τους;

Είναι τα σύμβολα που ας πούμε ότι «περπατάνε» πιο πολύ, κι αυτό λόγω παραδοσιακών καταβολών στα πλαίσια του tattoo. Σκοπός είναι να καταπιάνεσαι με όλα και να προσπαθείς να εξελιχθείς μαζί τους σαν καλλιτέχνης.

Πώς επεμβαίνουν οι προσωπικές σου αναφορές –από τη μουσική, την τέχνη ή οτιδήποτε άλλο ροκάρει τον κόσμο σου– στον τρόπο που σχεδιάζεις; Είναι συνειδητή ή ασυνείδητη διαδικασία;

Κάθε μορφή τέχνης αφορμάται από την καθημερινότητα, από ένα βιβλίο, απ’ την αγαπημένη σου μπάντα, οτιδήποτε. Όλα είναι αλληλένδετα. Πιάνεις ένα στοιχείο που σε ιντριγκάρει και το «σχολιάζεις» με τον τρόπο σου.

Συμβαίνει να σου ζητούν σχέδια που σου προκαλούν δυσφορία; Τι κάνεις σε μια τέτοια περίπτωση; Το συζητάς με τον πελάτη;

Υπάρχουν κάποια σχέδια τα οποία με δυσαρεστούν ιδεολογικά και δεν τα αναλαμβάνω. Φυσικά πάντα με ευγένεια προς τον πελάτη.

Υπάρχουν πρόσωπα αναφοράς για εσένα στο χώρο του τατουάζ; Στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό; Ποια είναι αυτά;

Σαφώς και υπάρχουν μερικοί καταπληκτικοί καλλιτέχνες στην Ελλάδα, διακεκριμένοι σε παγκόσμια εμβέλεια. Τα πράγματα στο εξωτερικό έχουν ξεφύγει χρόνια τώρα, οπότε η λίστα είναι μεγάλη κι αν αρχίσω δε θα τελειώσουμε ποτέ.

Σε ενοχλεί το hype που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια γύρω από το tattoo; Ή σε αφήνει αδιάφορο η μόδα;

Δεν με ενοχλεί καθόλου, η δουλειά μου είναι. Από εκεί και πέρα στο στούντιο προσπαθούμε να δίνουμε καινούργιες ιδέες πάνω στη θεματολογία του εκάστοτε ενδιαφερόμενου.

Τι είναι για σένα το tattoo; Ψυχοθεραπεία; Μέσο για να διοχετεύεις τη δημιουργικότητά σου; Ταλέντο που δίνει δυνατότητα βιοπορισμού; Όλα τα παραπάνω; Τι άλλο;

Είναι υπέροχο πράγμα να αρέσει σε κάποιον η δουλειά σου πόσο μάλλον να σου δίνει τη δυνατότητα να την αποτυπώσεις πάνω του. Λειτουργεί ως ψυχοθεραπεία και για τους δυο. Δεν πιστεύω στο ταλέντο.

Πού θα έστηνες το tattoo στούντιο των ονείρων σου, αν είχες πλούτη αρκετά ώστε να κάνεις ό,τι θέλεις;

Σίγουρα σε ένα μέρος με λιγότερο ήλιο.

Πώς βλέπεις το μέλλον σου δημιουργικά; Πού θα ήθελες να βρίσκεσαι σαν καλλιτέχνης σε λίγα χρόνια;

Ελπίζω αύριο να είμαι λίγο καλύτερος και σε λίγα χρόνια να με ξαναρωτήσεις.

 

O Γιάννης Φάλλας στο Facebook, στο Instagram, το e-mail του καλλιτέχνη για booking requests και η σελίδα του Nico Tattoo Crew στο FB

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5