MTV : Οι πρώτες ημέρες και η γιγάντωση στα 80s και 90s

MTV Logo

Μια αναδρομή στη χρυσή εποχή του μεγαλύτερου μουσικού καναλιού

"Ladies and Gentlemen, Rock N'Roll". Με αυτό το σύνθημα και με φόντο την εκτόξευση ενός πυραύλου, το MTV (Music Television) ξεκίνησε την εκπομπή σήματος την 1η Αυγούστου του 1981, αλλάζοντας ριζικά το μουσικό χάρτη εκείνης της εποχής. Ύστερα από την καθολική υπεροχή του ραδιοφώνου τα προηγούμενα χρόνια, ως μέσο προβολής και προώθησης νέων τραγουδιών και δίσκων, πλέον ο κάθε καλλιτέχνης και συγκρότημα είχε έναν σκοπό. Τη δημιουργία ενός video το οποίο θα παιζόταν στο MTV. Ακόμα καλύτερα στη λεγόμενη "Prime Time".

Η απόλυτη ειρωνεία είναι φυσικά ότι το πρώτο video που μεταδόθηκε από το κανάλι είναι το "Video killed the radio star" των The Buggles. Δεύτερο δε τραγούδι που μεταδόθηκε ήταν το You Better Run της Pat Benatar, από το εξαιρετικό "Crimes of Passion" album της, το 1980. Μέσα από τα πολλά ξεχωριστά shows του καναλιού, άρχισε όπως ήταν λογικό να καθιερώνεται ο όρος Video Jockey, ή VJ, κατά αντιστοιχία με τον VJ. Επρόκειτο κυρίως για νεαρά άτομα τα οποία όμως έκαναν εξαιρετική δουλειά ως παρουσιαστές, αποκτώντας έτσι όνομα στο πλαίσιο της βιομηχανίας.

Το MTV κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του επικεντρώθηκε στη rock μουσική. Πολλά συγκροτήματα των 70s έσπευσαν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία ώστε να προωθήσουν τη δουλειά και την καριέρα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Journey, με το video του Separate Ways (Worlds Apart) να είναι πλέον τόσο αναγνωρίσιμο όσο το ίδιο το τραγούδι. Ωστόσο, η προτίμηση των VJ's στο rock εκείνη την εποχή δεν άφηνε περιθώρια για πολλές soul ή funk επιλογές, μουσικές δηλαδή στις οποίες ξεχώριζαν μαύροι καλλιτέχνες. Όλα αυτά θα άλλαζαν το 1983, με το Billie Jean του Michael Jackson να εκτοξεύει την καριέρα του ιδίου, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο και στην γιγάντωση της pop μουσικής κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 80.

 

Καθώς τα χρόνια περνούσαν, η συντριπτική πλειοψηφία των μουσικόφιλων των ΗΠΑ ,αλλά και παγκοσμίως, ταύτισε σε μεγάλο βαθμό τις προτιμήσεις της με αυτές των εκπομπών του MTV. Από τα δημοφιλή shows του καναλιού ξεχώριζαν το 120 Minutes, το Yo! MTV Raps με επίκεντρο τη hip hop σκηνή, το Headbanger's Ball που ασχολούταν με τη hard rock και heavy metal σκηνή της εποχής, καθώς και φυσικά το MTV Unplugged από την οποία πέρασε η αφρόκρεμα των καλλιτεχνών εκείνης της εποχής, με πολλούς να κυκλοφορούν τις εν λόγω συναυλίες ως επίσημη κυκλοφορία. Χαρακτηριστικά αναφέρονται ο Eric Clapton, οι Nirvana, οι Queensryche, οι Pearl Jam, οι Alice in Chains, οι Stone Temple Pilots κ.α.

 

Τα τελευταία χρόνια και όπως είναι λογικό, το MTV έχει προσαρμόσει πολλές από τις λειτουργίες του ώστε να ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις της νέας γενιάς μουσικόφιλων. Το mtv.com παραμένει η επίσημη ιστοσελίδα του καναλιού, με πληθώρα νέων, αφιερωμάτων, podcast κ.α. Για τους παλαιότερους, το κανάλι εκφράζει μια πιο αγνή προσέγγιση στη μουσική απόλαυση και στην ανακάλυψη καλλιτεχνών, μακριά από την εκτεταμένη χρήση του internet των περασμένων δεκαετιών.