1821 Digital Gallery
Αστυπάλαια
ΤΕΥΧΟΣ Guide Winter 2010

Αστυπάλαια

Η Αστυπάλαια είναι νησί στη μέση του Αιγαίου. Έχει σχήμα πεταλούδας. Ο παραδοσιακός της οικισμός (εξαιρετικής ωραιότητας) στεφανώνεται από ένα μεσαιωνικό κάστρο που για αιώνες υπήρξε και οικισμός, φιλοξενώντας στα σπλάχνα του σπίτια-μινιατούρες

Η Αστυπάλαια είναι νησί στη μέση του Αιγαίου. Έχει σχήμα πεταλούδας. Ο παραδοσιακός της οικισμός (εξαιρετικής ωραιότητας) στεφανώνεται από ένα μεσαιωνικό κάστρο που για αιώνες υπήρξε και οικισμός, φιλοξενώντας στα σπλάχνα του σπίτια-μινιατούρεςμε εξαιρετική αρχιτεκτονική πρωτοτυπία και χαρακτηριστικά που έχουν πια χαθεί από τους μεσογειακούς παραδοσιακούς οικισμούς.

Η Αστυπάλαια ανήκει στα νησιά της «άγονης γραμμής» (μ’ αυτό τον προσβλητικό χαρακτηρισμό το αναιδές ελληνικό κρατίδιο κατηγοριοποίησε μερικά από τα ωραιότερα μικρά νησιά του Αιγαίου). Ουδέν κακόν αμιγές καλού: Η «απόσταση» κι η δυσκολία προσέγγισης έσωσαν το νησί από το μπετόν, τη φτηνή οικοδομική γραφικούρα, τη λεηλασία του λαϊκίστικου τουρισμού. Στην Αστυπάλαια πηγαίνουν οι αποφασισμένοι περιηγητές, όχι οι τουρίστες της ευκολίας (ασχέτως αν το νησί έχει αεροδρόμιο και τα καράβια το προσεγγίζουν πια «μόνο» σε δεκατρείς ώρες).  

Η Αστυπάλαια (με την επιμονή των κατοίκων της και τη συμβολή του φεστιβάλ πολιτισμού της) είναι σήμερα πρότυπο ήπιας κι οικολογικής ανάπτυξης: Έχει ΧΥΤΑ, βιοκλιματικό Γυμνάσιο-Λύκειο, υπερσύγχρονη μονάδα βιολογικού καθαρισμού, δύο λιμάνια, αεροδρόμιο, λιμενοβραχίονα υποδοχής σκαφών αναψυχής και στον παραδοσιακό της οικισμό υπογειωμένα κι αθέατα όλα τα δίκτυα (ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ.), όπως οι πόλεις της Τοσκάνης. Η ύπαρξη ενός πρωτοποριακού λαϊκού οργανισμού αυτοδιαχείρησης της δημόσιας περιουσίας της (με εκπροσώπους που ψηφίζει η τοπική κοινωνία, από τη δεκαετία του ’20) έσωσε το νησί από την αρπακτική ιδιοκτησιακή αλλοίωση, έτσι η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων, εστιατορίων και χώρων αναψυχής και διασκέδασης παραμένει (σε αντίθεση με άλλα νησιά) στα χέρια των Αστυπαλιτών, με αποτέλεσμα η φιλοξενία και το φαγητό να έχουν άρωμα οικογενειακής φιλοξενίας (και πολύ καλές τιμές). Μικρές ξενοδοχειακές μονάδες πανέμορφες (χτισμένες σε μαγικά σημεία των οικισμών του νησιού, με αρχιτεκτονική συνέπεια και σεβασμό στην τοπική λαϊκή αρχιτεκτονική, μείγμα κυκλαδίτικης και δωδεκανησιακής τεχνοτροπίας), παραλίες εξαίσιες, ορειβατικές δυνατότητες υψηλής οργάνωσης, εξορμήσεις με σκάφη σε διπλανά νησιά-μινιατούρες με παραλίες τύπου Καραϊβικής, λαϊκά πανηγύρια σε υπόσκαφες αυλές μεσαιωνικών εκκλησιών, το φεστιβάλ με σημαντικές συναυλίες (κι άλλα πολλά που θέλουν πολλές σελίδες για να αποτυπωθούν...), να γιατί αξίζει μια επίσκεψη στην «τράπεζα των θεών», την Αστροπαλιά, την Αστυπάλαια.

Σχετικα
Skateborders: Ο Νάσος και η Λουίζ γυρίζουν τον κόσμο με σκέιτ
Skateborders: Ο Νάσος και η Λουίζ γυρίζουν τον κόσμο με σκέιτ

* Ο Γιώργος Ανδρέου είναι συνθέτης

INFO:

Ιδανική γέφυρα ανάμεσα σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, παραμένει κομψή, φυσική και φιλόξενη χωρίς τη φθορά του δημοφιλούς προορισμού. Νησί με πολλούς όρμους σε ένα ατελείωτο παιχνίδι της στεριάς με τη θάλασσα. Στη μέση η στεριά στενεύει τόσο που μια λωρίδα γης 10 μέτρων συνδέει τα δυο τμήματα. Το στενό αυτό χωρίζει το νησί στο ανατολικό Μέσα Νησί και στο δυτικό Έξω Νησί. Πρωτεύουσα και λιμάνι η Χώρα. Παραθαλάσιοι οικισμοί η Μαλτεζάνα, το Λιβάδι, το Βαθύ, σε έναν πολύ κλειστό όρμο.

Σχετικα
Αλόννησος: Δεύτερος καλύτερος οικολογικός προορισμός στον κόσμο
Αλόννησος: Δεύτερος καλύτερος οικολογικός προορισμός στον κόσμο

Πού να πας

Περίπατος στο Κάστρο, εξερευνήσεις των πολλών εκκλησιών που υπάρχουν στο νησί. Ακόμη, βόλτα στα Λουτρά του Ταλαρά στη Μαλτεζάνα, στο Μνημείο του Γάλλου ναυάρχου Μπιγκόν, να δεις τα λείψανα του μινωικού οικισμού στην είσοδο στο Βαθύ, να επισκεφθείς το Κάστρο του Αϊ-Γιάννη απέναντι από το ομώνυμο μοναστήρι.

 

Πού να µείνεις

Το κάµπινγκ (61900) βρίσκεται στο Μαρµάρι και απέχει 3 χλµ. από τη Χώρα. Στη Χώρα και λιμάνι του νησιού οι επιλογές είναι πάρα πολλές. Ενδεικτικά: τα παραδοσιακά σπίτια του Provarma Studios (61096) στην ήσυχη τοποθεσία Πρόβαρμα, τα studios Αgeri (61515), το ξενοδοχείο Astypalaia Palace (61351), το Κυλίνδρα Στούντιο (61131). Ακόμα, τα διαμερίσματα και τα στούντιο του Καλλίχωρον (61935), τα στούντιο του Oneiro (61351), το ξενοδοχείο Ανδρομέδα (59865), το Pylaia Boutique Hotel (61633) κοντά στην κεντρική πλατεία, το Studios Lefkanthemo (62054). Στον Πέρα Γυαλό μπορείς να μείνεις στα Anemossyris Studios (61555), στο Ixthioessa Hotel (61691). Στο Λιβάδι μπορείς να επιλέξεις από τα στούντιο Αρχιτεκτονική (61339) με εκπληκτική θέα, Mouras Resort (61127), Filoxenia Studios (61650), Astra Studios (61381). Συστήνεται, επίσης, το πιο οικογενειακό Maltezana Beach Hotel (61558) στη Μαλτεζάνα.

Πού να κολυµπήσεις

Όταν φυσάει –στο Αιγαίο βρίσκεσαι– απόφυγε τη βόρεια πλευρά του νησιού. Αρκετές παραλίες είναι δυσπρόσιτες. Βουτιές στα Καµινάκια, όπου φτάνεις µέσω χωµατόδροµου, στον Άγιο Κωνσταντίνο και στις Βάτσες. Επίσης Τζανάκι και Πάππου και, οδεύοντας προς Μαλτεζάνα, στις αµµουδερές Στενό, Άµµος, Τρίτο Μαρµάρι. Αξίζουν οι παραλίες Βάι, Ψιλή Άµµος, Πλάκες και ο Πάνορµος στα βόρεια του νησιού – ρώτα κάποιον ντόπιο αν έχει καιρό για να πας. Ο Αϊ-Γιάννης σού αποκαλύπτεται έπειτα από δύσκολη πεζοπορία. Για πριβέ εκδρομές μπορείτε να πάτε με σκάφη σε πολλές από τις παραλίες και σε νησάκια, όπως τα Χονδρό, Λιγνό, Αγία Κυριακή και Σύρνα.

Πού να φας

Για µαγειρευτά διάλεξε την Μπαρµπαρόσα (61557) και για τοπική κουζίνα το Αγέρι (61777) – και τα δύο στη Χώρα. Η Λίντα (697 2290088) στα Καµινάκια ενδείκνυται για φρέσκο ψάρι. Στο Λιβάδι δοκίμασε την Αστρόπελο (61473) και το Γεράνι (61484) για ψάρι. Στη Μαλτεζάνα χταποδάκι στην Αλμύρα (61451), της σχάρας στον Σχοινώντα (61528).

Κωδικός: 22430

Δήμος: 61406

Αστυνοµία: 61207

Λιµεναρχείο: 61208

Πρ. Βοήθειες: 61222

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5