Ταξιδια

Το Πήλιο του Νώντα Παπαγεωργίου

Να κι ένας τόπος που δεν είναι νησί αλλά δεν έχει κάτι να ζηλέψει απ’ τα νησιά που περιγράφουν και προτείνουν…

114797-648619.jpg
Νώντας Παπαγεωργίου
ΤΕΥΧΟΣ Guide Summer 2010
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νώντας Παπαγεωργίου
Νώντας Παπαγεωργίου

Πήλιο: Ο Νώντας Παπαγεωργίου γράφει για το αγαπημένο του μέρος στην Athens Voice

Να κι ένας τόπος που δεν είναι νησί αλλά δεν έχει κάτι να ζηλέψει απ’ τα νησιά που περιγράφουν και προτείνουν… εκλεκτοί συνάδελφοι στις σελίδες της ειδικής αυτής έκδοσης.

Εμείς πάμε στο Πήλιο εδώ και χρόνια, πριν απ’ όλα γιατί εκεί βρίσκουμε τους καλούς μας φίλους – κι αυτό είναι αρκετό.

Γιατί να πάτε, όμως, κι εσείς στο Πήλιο για καλοκαιρινές διακοπές; (Και το χειμώνα, και το φθινόπωρο, και την άνοιξη αξίζει να πάτε, αλλά ας περιοριστούμε στα καλοκαιριάτικα προς το παρόν).

Για τις υπέροχες παραλίες του, τόσο στο Αιγαίο –από το μοναδικό Μικρό τότε (το 1976 και το 1977 με τον Θανάση, τον Γιώργο και τον Παύλο), τώρα (με τη Βάσω, την Ελένη και τον Βασίλη μας) και πάντα, ως τον Μυλοπόταμο (ας αφήσω κενή αυτή την παρένθεση, ξέρεις εσύ γιατί) και τους Αγίους Σαράντα και το Καμάρι– όσο και στον Παγασητικό, από την Πάου και τον Αμποβό ως την Άφησο και το Λεφόκαστρο.

Για φαγητό, για τσίπουρα, για καφέδες και γλυκά – στου Κώστα (Τα Γούλια) στο Μαλάκι και στο Ακρογιάλι της Αγριάς για φρέσκο ψάρι, στης Βάνας (Το γυαλοπαρμένο) στην Κάτω Γατζέα και στο Να ένα μήλο στις Μηλιές για καφέδες και σπιτικά γλυκά, στο παλιό καφενείο του Σταθμού της Άνω Γατζέας, δίπλα στο Μουσείο της Ελιάς του Κώστα Μοράρου, για τσίπουρα, στου Στεφανή στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας και στη Ροδιά στα Καλά Νερά για την τοπική κουζίνα τους.

Για μαγευτικές βραδιές και διασκέδαση για όλα τα γούστα – στην πλατεία του Αγίου Λαυρέντη, προπαντός τον Αύγουστο που το Μουσικό Χωριό αλλάζει τους ρυθμούς και καταργεί… το ρολόι, στο Κτήμα του Θωμά Κοροβίνη στα Πλατανίδια το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου για την ολονυχτία της ανάγνωσης και της ζωντανής μουσικής, στα πανηγύρια των χωριών, στις συναυλίες και τα μουσικά ξεφαντώματα που στήνονται σε παραλίες και σε ρεματιές.

Για εκδρομές και εξορμήσεις σε ορεινά και ημιορεινά χωριά, για περπάτημα στα μονοπάτια, για τη βόλτα με το τρενάκι του Ντε Κίρικο, για τις πλατείες με τα υπεραιωνόβια πλατάνια και τις βρύσες με τα κρυστάλλινα νερά τους, για το υπέροχο νησάκι της Αγίας Κυριακής στο Τρίκερι, για πολλά - πολλά ακόμη…

Ας ανακαλύψετε, όμως, κι εσείς κάποια απ’ τα μυστικά του θαυμάσιου αυτού …νησιού!

Μπορεί κάπου να συναντήσετε και τον Αλφόνς του Κώστα Ακρίβου με τον Παρασκευά…

* Ο Νώντας Παπαγεωργίου είναι εκδότης (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)


Info γαι το Πήλιο

Επίγειος παράδεισος με πέντε γράμματα: Πήλιο. Συνδυάζοντας βουνό και (καταπληκτική) θάλασσα, παραμένει αγαπημένος προορισμός για χειμώνα και καλοκαίρι, έχοντας διατηρήσει, ευτυχώς, τη φυσιογνωμία του.

Πού να κολυμπήσεις

Από την πλευρά του Παγασητικού: το Χόρτο είναι από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες, αλλά οι δυο του κολπίσκοι –ακολουθώντας το χωματόδρομο μετά τα σπίτια– είναι με βότσαλα και πιο ήσυχοι. Ο Κάλαμος είναι από τις πιο κεντρικές αμμουδιές και μαζεύει αρκετό κόσμο, αλλά αν ψάξεις λίγο θα βρεις το Μάρμαρο, μια πολύ ήσυχη και πανέμορφη παραλία. Στο Λεφόκαστρο, αν ακολουθήσεις τους χωματόδρομους θα βρεθείς σε πιο ήσυχες παραλίες.

Στο νότιο Πήλιο, από τη μεριά του Αιγαίου: τα Ποτιστικά, που είναι αμμουδιά ενός χιλιομέτρου με background άγρια βράχια. Επισκέψου και το ψαροχώρι Κατηγιώργης, με φανταστικά νερά και μεγάλη αμμουδιά. Προχωρώντας ανατολικά βρίσκονται οι πιο διάσημες και όμορφες παραλίες: η φανταστική Μελανή, ανατολικά της Αργαλαστής, η Τσαγκαράδα, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Γύρω γύρω οι πιο διάσημες παραλίες, η χρυσαφένια αμμουδιά του Mυλοποτάμου και η Φακίστρα με βότσαλο και βράχια. Στο Χορευτό με μπόλικη πρασινάδα και πεντακάθαρα νερά για πιο χύμα καταστάσεις και camping. Ο Άγιος Ιωάννης, από τις πιο κοσμοπολίτικες παραλίες, με άμμο και πλούσια βλάστηση και η Nταμούχαρη, ένας γραφικός οικισμός, μόλις δύο χιλιόμετρα από εκεί. Βόρεια του Αγ. Ιωάννη βρίσκονται οι Άγιοι Σαράντα, με καλοκαιρινό τζερτζελέ όσο βραδιάζει. Στην παραλία Παπά Nερό για ηρεμία, χαλάρωση με πανέμορφη θέα και ωραία νερά.

Πού να μείνεις

Στην Αργαλαστή: Αγαμέμνων (24230 54557). Full εξοπλισμένα παραδοσιακά καταλύματα σε αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 18ου αιώνα. Και πισίνα.

Τσαγκαράδα: Αμανίτα (24260 49707, www.amanita.gr). Υπέροχος, παραδοσιακός ξενώνας, μέσα σε πυκνή βλάστηση, στις παρυφές του δάσους, μεταξύ βουνού και θάλασσας. Πανοραμική θέα. Κατάλληλο «ορμητήριο» για πεζοπορίες, ιδανικό για φυσιολάτρες, ζευγάρια, οικογένειες.

Νταμούχαρη: Το Γερμανικό (24260 49872). Απλό, περιποιημένο, παραδοσιακό κατάλυμα, 30 μέτρα από τη θάλασσα. Μεγάλη, κοινόχρηστη κουζίνα.

Πορταριά: Ξενοδοχείο Kρίτσα (24280 99121). Στην κεντρική πλατεία, αναπαλαιωμένο, παραδοσιακό νεοκλασικό, γνωστό για το καλό εστιατόριό του.

Στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας: Aρχοντικό Bογιατζόπουλου (24280 93135, www.vogiatzopoulou.gr). Πολυτελές, διατηρητέο νεοκλασικό, τριώροφο, 10 λεπτά από τη θάλασσα. Με υδρομασάζ, κήπους, παραδοσιακό πρωινό.

Στο Χορευτό: Αγνάντι (24260 23114). Δίπλα στη θάλασσα, ήσυχα και με ίντερνετ.

Πού να φας

Στον Άγιο Λαυρέντιο: Φωλιά, παραδοσιακή ταβέρνα με ντόπια κρέατα και μαγειρευτά. Στον Aϊ-Γιάννη: ψαροταβέρνα Ποσειδώνας με ειδίκευση στο φρέσκο ψάρι και στα παραδοσιακά πιάτα. Στα Ποτιστικά: Climax (24230 55385), από τα πιο στιλάτα bar-restaurants με απλή, καλόγουστη διακόσμηση, ιταλική κουζίνα και κοκτέιλ. Στις Mηλιές: Στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό υπάρχει ο Παλιός Σταθμός, με ελληνική παραδοσιακή αλλά και ευρωπαϊκή κουζίνα. Στο ίδιο κτίριο και ξενώνας με οκτώ δίκλινα δωμάτια (24230 86425). Στο Mούρεσι: Ψησταριά ο Bόντζος (24260 49416). Κρέατα και τοπικές λιχουδιές. Στη Μελανή: Η ταβέρνα του Σαμαρά. Μέσα στα πλατάνια, για απλό φαγάκι στη δροσιά και χαλαρές καταστάσεις. Φεύγοντας να προμηθευτείς Τσίπουρο Αποστολάκη, από τον Βόλο, με γλυκάνισο ή χωρίς, ξεχωριστό για την ποιότητα αλλά και για τη γεύση του.

Κωδικός: 24210

Αστυνομία Βόλου: 39061

Λιμεναρχείο Βόλου: 38888

Πρ. Βοήθειες: 94200

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ