Ταξιδια

Φίλιππος Τσιάρας: Η Θεσσαλονίκη μου

Εγώ ζω στο Seaport του Μανχάταν, δουλεύω στα χυτήρια γυαλιού της Βενετίας και του Μουράνο, αλλά η πιο αγαπημένη μου συνήθεια είναι να περνώ το χρόνο μου με τους καλούς μου φίλους στη Θεσσαλονίκη.

115132-627023.jpg
Philip Tsiaras
ΤΕΥΧΟΣ Guide Summer 2010
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
7856-17888.jpg

Φίλιππος Τσιάρας: Ο διάσημος ελληνοαμερικανός καλλιτέχνης γράφει για τη Θεσσαλονίκη στην ATHENS VOICE

Ο μύθος του Νάρκισσου είναι λανθασμένος. Ο Νάρκισσος δεν «πάγωσε» από την αντανάκλαση της ομορφιάς του σε μια μικρή, άγνωστη λίμνη, αλλά αιχμαλωτίσθηκε από το λαμπερό κόλπο της Θεσσαλονίκης και παραμένει ακόμη εκεί. Ο Νάρκισσος ήταν ένας όμορφος, περήφανος κυνηγός ο οποίος δεν ενέδωσε στις επιθυμίες της νύμφης Ηχoύς, με τον ίδιο τρόπο που οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας δεν ενδίδουν στα καλέσματα της Αττικής. 

Είναι λίγες οι πόλεις σε όλο τον κόσμο, των οποίων οι άνθρωποι διαθέτουν μια τόσο ζωντανή σχέση με την προκυμαία τους. Εγώ ζω στο Seaport του Μανχάταν, δουλεύω στα χυτήρια γυαλιού της Βενετίας και του Μουράνο, αλλά η πιο αγαπημένη μου συνήθεια είναι να περνώ το χρόνο μου με τους καλούς μου φίλους στη Θεσσαλονίκη, την πόλη του λιμανιού – ανατολίτικη, βυζαντινή, ευρωπαϊκή, βαλκανική, εβραϊκή, ελληνική. Κατά τη διάρκεια μόνο αυτού του χρόνου είχα μια αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Φωτογραφίας της πόλης, συμμετείχα ως καλεσμένος στην 50ή επέτειο του διάσημου Φεστιβάλ Κινηματογράφου, εξέθεσα έργα μου στην Donopoulos Fine Arts στον Μύλο, και, παρόλο που οι Θεσσαλονικιοί φίλοι μου πιθανότατα έχουν… εξαντληθεί να με βλέπουν και να με ακούν, εγώ δεν τους έχω ακόμη «χορτάσει»! Ούτε αυτούς, ούτε –φυσικά– τη Θεσσαλονίκη, την πανέμορφη πόλη τους!

* Ο Philip Tsiaras είναι εικαστικός


INFO

Πού να φας και να πιεις

Αχινός (Ερµού 26, 2310 281.556).Το πιο hot spot της αγοράς Μοδιάνο, η πιο ωραία φρέσκια θάλασσα της πόλης, που βγάζει τα καλύτερα ψάρια. 

Barθelonika (Βενιζέλου 3, 2310 225.242). Διάκοσμος μίνιμαλ και ζεστός, θεριακλίδικο τσορίθο, εξαιρετική παέγια, ψαρονέφρι εσπεθιάλ, κανάτες με σαγκρία, υπέρτατη τορτίγια, κροκέτες σομπρεσαλιέντε. 

Casual Living (Εμπ. Κέντρο «Μακεδονία», Πυλαία, 2310 365.425). All-day, λειτουργεί ως café-bar, σερβίρει πρωινά και γλυκά, ενώ από το μεσημέρι και μετά το μενού του απογειώνεται. 

De facto (Π.Μελά 19, 2310 263.674). Μπαρ με προσωπικότητα. Με άποψη για τον καφέ, την τέχνη, τη μουσική. 

El Burrito (Χρυσ. Σμύρνης 5, 2310 220.622). Σημαίνει πεντανόστιμη τορτίγια που τυλίγει στοργικά κάθε είδους γευστική γέμιση, φτιαγμένη με κρέας, λαχανικά και πικάντικα μπαχαρικά, σημαίνει λιχουδιές, μπουρίτος, τάκος, ενσαλάδας και μαγικά κοκτέιλ. Πλέον διαθέτει και delivery. 

Habanera (Γ. Παπανδρέου 29, 2310 869.331). Όλη μέρα! Η γεύση που θα είχαν τα φαγητά, αν ο Τάσος Μπουλμέτης κινηματογραφούσε την ταινία «Πολίτικη Κουζίνα» σε κάποια περιοχή της Καραϊβικής. 

Haven (Ρογκότη 4, 2310 261.271). Ανοιχτό από τις 7 το πρωί, γιατί απευθύνεται και σε όσους ξεκινούν τη μέρα τους νωρίς νωρίς, αποτελεί τερέν των downtowners. 

Κόκκινος Σκαντζόχοιρος (Π. Μελά 26, 2310 281.599). Δεν τσιμπάει, αλλά… χαϊδεύει, τρατάροντας τα καλύτερα σε όποιον πεινάει! Παστουρμαδόπιτα, χιουνκιάρ μπεγιεντί, Πονηρή Σαλάτα... από όλα έχει το μενού του «Σκαντζόχοιρου»! Συν μεγάλη κάβα κρασιών.

Local Espresso Bar (Π. Π. Γερµανού 17, 2310 223.307). Τραπεζάκια έξω, ιπτάμενα ρούμια, γρήγοροι εσπρέσο, ο Στέφανος στο μπαρ, ο αδελφός του Πάρκερ στην παρασκευή θεσπέσιων παγωμένων ροφημάτων, ο Νίκος στην εγκάρδια υποδοχή, οι γοητευτικές τσαπερδόνες στο σέρβις. 

Το Μικρό ∆ιατηρητέο (Ικτίνου 12, 2310 283.181). Ζεστός και classy χώρος βιομηχανικού σχεδιασμού, με αρτίστικ κομψοτεχνήματα διάσπαρτα σε όλες τις γωνιές του, μεταμοντέρνο, ακομπλεξάριστο, αβαν-γκαρντ. Το σκηνικό συμπληρώνει το καλύτερα δεμένο team της πόλης. 

Micromond (Ισαύρων 9, 694 5730048). Πολεμά την οικονομική κρίση σερβίροντας μοχίτο και καϊπιρίνιες στα 5 ευρώ και μπίρες στα 3. Είναι η επιτομή της ποπ κουλτούρας.

Ούζου Μέλαθρον (Καρύπη 21, 27, 29, Στοά Ερμείον, 2310 275.016 & 220.043). Η καλύτερη δυνατή εκδοχή του μεζέ σε άψογη σχέση ποιότητας και τιμής, υπέρτατες ελληνικές γεύσεις. Στα συν τα επιδόρπια, αλλά και τα ξαφνικά ζωντανά χάπενινγκ που ξεκινούν από το πουθενά και καταλήγουν στα αστέρια. 

Πανελλήνιον (Σαλαμίνος 4 & Δόξης, 2310 567.220). Όλα εδώ είναι αγνά και φερμένα από περιοχές της Ελλάδας που ο χρόνος κυλάει αλλιώς. Λαδότυρα Μυτιλήνης και καβουρμάδες Διδυμοτείχου που φτιάχνουν εξαίσια ομελέτα. Πρασάτα λουκάνικα από την Ελασσόνα και σύγκλινα Μάνης... Το καλύτερο στέκι για φαγητό στα Λαδάδικα.

Παπαρούνα (Συγγρού 7 & Βηλαρά 2, στοά Μαλακοπή, 2310 510.852). Ποιότητα, εξυπηρέτηση και ευχάριστες εκπλήξεις! Κατάλογοι με εμπνευσμένα πιάτα προσφέρονται να συνοδεύσουν με τον πιο εύγευστο τρόπο τα ποτά, συνοδεία jazz, soul και funk ρυθμών.  

Partisan (Βαλαωρίτου 29, 2310 543.461). Το πιο in crowd, οι πιο ψαγμένες μουσικές, εικαστικά χάπενινγκ στην υπόγεια γκαλερί, wi-fi area στο πατάρι.

Pastaflora darling! (Ζεύξιδος 6, 2310 261.518). State of mind, καφέ-μπαρ που για τον καθένα σημαίνει κάτι. Παλιομοδίτικη χάρη, χιούμορ, τρελή βινταζιά, ένα attitude α λα Movida... και φέτος happy hour από τις 11 το βράδυ και μετά! 

.ES (Φράγκων 2-4, 2310 532.503). Η κουζίνα του έχει αρκετές ισπανικές επιρροές, όμως δεν περιορίζεται σε αυτές. Το “.Es” δεν είναι ένα απλό εστιατόριο, είναι ιδέα! Κι έχει τέλειο κήπο δίπλα στα τείχη.

Spirto (Π. Μελά 33 & Ζεύξιδος, 2310 222.207). Ντυμένο με γούστο και στιλ, στο πράσινο του λιβαδιού όπου βόσκουν οι ζωγραφιστές αγελαδίτσες του και στο κόκκινο της φράουλας που βουτάει μέσα στο daiquiri μας, με μουσικές ψαγμένες και διαλεχτές, από indie rock και trip-hop μέχρι jazz και electro. 

Υφήλιος (Προξ. Κορομηλά 1, 2310 280.655). Μεγάλη ποικιλία κοκτέιλ, κρασιών και μπίρας (+ τέσσερα βαρέλια με τσέχικη, ιρλανδική και γερμανική μπίρα!) σε προετοιμάζει από τις απογευματινές ώρες για μια αυθεντικά διασκεδαστική βραδιά.

Χρυσόψαρο (Παπαµάρκου 1-3, πλ. Άθωνος, 2310 229.147). Η Έφη και η Δέσποινα ανανέωσαν το μενού δίνοντας ρέστα δημιουργικής κουζίνας. Τα summer highlights: Για σαλάτα προτείνουν πράσινη με αχλάδι και γραβιέρα ή ρόκα, μαρούλι και ψητά λαχανικά ή... Για κυρίως, προστέθηκαν στον ήδη μεγάλο κατάλογο το φιλέτο μοσχαράκι με λαχανικά σοτέ, το ψαρονέφρι με σπαράγγια... Το γεύμα κλείνει ιδανικά με brownies με μπανάνα ή με μους ανανά. Ή και τα δύο! 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ