1821 Digital Gallery
Αντίπαρος
ΤΕΥΧΟΣ 490

Αντίπαρος

Αυθεντική και κοσμοπολίτικη

Kοσµοπολίτικο νησί, που καταφέρνει να διατηρεί την αυθεντικότητά του παρά το τζετ σετ που προσελκύει (όλοι ξέρουν πλέον ότι εκεί παραθερίζει ο Τοµ Χανκς και όχι µόνο) ή την προτίμηση που του δείχνουν οι χίπστερ. Γύρω της βρίσκονται δεκάδες ερηµονήσια µε τρία από αυτά στα δυτικά της, το ∆εσποτικό, το Τσιµιντήρι και το Στρογγυλό, να παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Στο ∆εσποτικό βρέθηκαν τµήµατα ενός αρχαίου ναού, ένα αρχαϊκό κιονόκρανο, ειδώλια. Εκεί βρίσκεται και το σπήλαιο µε τον αρχαιότερο σταλαγµίτη της Ευρώπης, 45 εκατοµµυρίων ετών. Έχει βάθος 100 µέτρων και η κατάβαση γίνεται µε µια σιδερένια σκάλα µε 411 σκαλοπάτια (όχι κυλιόµενη). Καραβάκια για την Αντίπαρο αναχωρούν από την Παροικιά ανά µία ώρα (καιρού επιτρέποντος) και το ταξίδι διαρκεί 40 λεπτά. Από την Πούντα αναχωρούν φέρι-µποτ ανά µισή ώρα και το ταξίδι διαρκεί 10 λεπτά.

Πού να κολυμπήσεις

Η παραλία Θεολόγος είναι η πιο κοντινή στο κάµπινγκ του νησιού. Είναι ρηχή και περπατάς για αρκετά λεπτά µέσα στη θάλασσα. Επίσης, κοντινές είναι οι παραλίες που βγαίνουν σε συνέχειες. Πρώτη Ψαραλυκή, δεύτερη Ψαραλυκή, τρίτη Ψαραλυκή. Είναι οι παραλίες µε τα σωτήρια για σκιά αρµυρίκια, µε υποδοµές για θαλάσσια σπορ, µπαρ και ξαπλώστρες. Οι αποστάσεις στην Αντίπαρο δεν είναι µεγάλες, γι’ αυτό και πολλοί νοικιάζουν ποδήλατα. Εναλλακτικά υπάρχει το τοπικό λεωφορείο, που πηγαίνει σε όλες τις ανατολικές και νότιες ακτές του νησιού. Επίσης κάνει στάση σε Σπήλαιο, Λιβάδια, Mοναστήρια, Γλύφα. Όλα κοντά, µπορείς να πετάγεσαι από τη µία στην άλλη. Τα Μοναστήρια είναι ένας κόλπος ανάµεσα σε δύο λόφους µε πανέµορφο βυθό. Ο δρόµος µετά τον Κάµπο είναι χωµατόδροµος, πράγµα που θα κάνει τη διαδροµή λίγο περιπετειώδη. Και ακόµα: Σωρός, Αϊ-Γιώργης, Σιφνέικος Γιαλός και Bαθύς Bώλος. Από τον Αϊ-Γιώργη ξεκινούν καραβάκια για το νησί ∆εσποτικό µε τον αρχαίο οικισµό, τις σπηλιές και την κατάµαυρη άµµο. Το καλύτερο καραβάκι είναι το πειρατικό: ο Σαργός (697 3794876), το οποίο αναχωρεί ανά δύο ώρες και πάντα στην επιστροφή προσφέρει καρπούζι και βουτιές στον Επιτάφιο. Μπορείς να κάνεις και το γύρο της Αντιπάρου µε ένα από τα δύο καΐκια, τον Kαπετάν-Aντώνη και τον Aλέξανδρο. Στη δυτική πλευρά του νησιού υπάρχει η ιδανική για παιχνίδια µε τα κύµατα παραλία Λιβάδι, στην οποία µπορείς να πας µε αυτοκίνητο.

Πού να μείνεις

Σχετικα
Αντίπαρος: Σορός άγνωστων στοιχείων βρέθηκε σε παραλία
Αντίπαρος: Σορός άγνωστων στοιχείων βρέθηκε σε παραλία

Camping Antiparos: Το κλασικό. Σχεδόν όλοι όσοι στην εφηβεία τους άκουσαν κάτι από ροκ, πέρασαν από αυτό το κάµπινγκ. Η παρακείµενη παραλία προτιµάται από τους γυµνιστές. Το τηλέφωνο της ρεσεψιόν είναι 61221. Η Χώρα έχει αρκετά ξενοδοχεία και δωµάτια σε καλές τιµές. Ενδεικτικά: Λιτά δωµάτια σε κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική έχει ο ξενώνας Ωλίαρος (25305) στον κόλπο του Δεσπωτίκου, ο Ανάργυρος (61204) και ο Κούρος (61084) στο λιµάνι. Το πιο παλιό και ιστορικό ξενοδοχείο της Αντιπάρου είναι το Μανταλένα (61206).

Πού να φας

Στο λιµάνι υπάρχουν τα κλασικά γραφικά ταβερνάκια µε θέα τις βάρκες και τα αρµυρίκια. Η Χώρα έχει τουλάχιστον τρία σουβλατζίδικα και μια κρεπερί, το Ραντεβού, που μένει ανοιχτό μέχρι αργά. Για πρωινό µε ανάγνωση εφηµερίδας το καλύτερο σηµείο είναι η Ρόµβη (61034) στην παραλία, δίπλα από το πρακτορείο Τύπου. Στη µέση του πεζόδροµου το Yannis Place είναι πάντα γεµάτο. Εκατό µέτρα αριστερά από το κεντρικό πεζόδροµο είναι η αυλή της Κληµαταριάς, η οποία σερβίρει µόνο το βράδυ. Για σπιτικό φαγητό ο Ντάμης (61506) προτιμάται από τους παλιούς λάτρεις του νησιού. Στον Αϊ-Γιώργη, µετά το µπάνιο, είναι απαραίτητη µια στάση στο ουζερί του Captain Πιπίνος (21823). Τα χταπόδια λιάζονται από το πρωί και σε περιµένουν.

Σχετικα
Αποφάσισα να βγάλω το διαμέρισμά μου στο κλαρί
Αποφάσισα να βγάλω το διαμέρισμά μου στο κλαρί

Πού να διασκεδάσεις

Πολύ καλά κοκτέιλ στο Soul Sugar, για mainstream µουσική το πάντα γεµάτο Smile, κλασικά επίσης ο Τζίτζικας και το Boogaloo. Για πιο ροκ καταστάσεις το Doors, το Lucky Luke και το γωνιακό Remember. Πιο µετά, εννοείται πως όλοι οι δρόµοι οδηγούν στην after ντίσκο La Luna.


Κωδικός: 22840

Αστυνοµία: 61202

Λιµεναρχείο: 61485

Κοινότητα: 61570

Πρώτες Βοήθειες: 22500

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5