1821 Digital Gallery
Αντίπαρος ©Μαριάννα Μαρμαρά
ΤΕΥΧΟΣ 444

Αντίπαρος

Παραμένει αυθεντική
Αντίπαρος ©Μαριάννα Μαρμαρά

Η Αντίπαρος καταφέρνει ακόµα να µη γίνεται ασφυκτική ενώ διατηρεί την αυθεντικότητά της παρά το τζετ σετ που προσελκύει. Γύρω της βρίσκονται δεκάδες ερηµονήσια µε τρία από αυτά στα δυτικά της, το ∆εσποτικό, το Τσιµιντήρι και το Στρογγυλό, να παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Στο ∆εσποτικό βρέθηκαν τµήµατα ενός αρχαίου ναού, ένα αρχαϊκό κιονόκρανο, ειδώλια. Εκεί βρίσκεται και το σπήλαιο µε τον αρχαιότερο σταλαγµίτη της Ευρώπης, 45 εκατοµµυρίων ετών. Έχει βάθος 100 µέτρων και η κατάβαση γίνεται µε µια σιδερένια σκάλα που έχει 411 σκαλοπάτια (όχι κυλιόµενη). Καραβάκια για την Αντίπαρο αναχωρούν από την Παροικιά ανά µία ώρα (καιρού επιτρέποντος) και το ταξίδι διαρκεί 40 λεπτά. Από την Πούντα αναχωρούν φέρι-µποτ ανά µισή ώρα και το ταξίδι διαρκεί 10 λεπτά.

Πού να κολυμπήσεις
Η παραλία Θεολόγος είναι η πιο κοντινή στο κάµπινγκ του νησιού. Είναι ρηχή και περπατάς για αρκετά λεπτά µέσα στη θάλασσα. Επίσης, κοντινές είναι οι παραλίες που βγαίνουν σε συνέχειες. Πρώτη Ψαραλυκή, δεύτερη Ψαραλυκή, τρίτη Ψαραλυκή. Είναι οι παραλίες µε τα σωτήρια για σκιά αρµυρίκια, µε υποδοµές για θαλάσσια σπορ, µπαρ και ξαπλώστρες. Οι αποστάσεις στην Αντίπαρο δεν είναι µεγάλες, γι’ αυτό και πολλοί νοικιάζουν ποδήλατα. Εναλλακτικά υπάρχει το τοπικό λεωφορείο, που πηγαίνει σε όλες τις ανατολικές και νότιες ακτές του νησιού. Επίσης κάνει στάση σε Σπήλαιο, Λιβάδια, Mοναστήρια, Γλύφα. Όλα κοντά, µπορείς να πετάγεσαι από τη µία στην άλλη. Τα Μοναστήρια είναι ένας κόλπος ανάµεσα σε δύο λόφους µε πανέµορφο βυθό. Ο δρόµος µετά τον Κάµπο είναι χωµατόδροµος, πράγµα που θα κάνει τη διαδροµή λίγο περιπετειώδη. Και ακόµα: Σωρός, Αϊ-Γιώργης, Σιφνέικος Γιαλός και Bαθύς Bώλος. Από τον Αϊ-Γιώργη ξεκινούν καραβάκια για το νησί ∆εσποτικό µε τον αρχαίο οικισµό, τις σπηλιές και την κατάµαυρη άµµο. Το καλύτερο καραβάκι είναι το πειρατικό: ο Σαργός (6973 794876), το οποίο αναχωρεί ανά δύο ώρες και πάντα στην επιστροφή προσφέρει καρπούζι και βουτιές στον Επιτάφιο. Μπορείς να κάνεις και το γύρο της Αντιπάρου µε ένα από τα δύο καΐκια, τον Kαπετάν-Aντώνη και τον Aλέξανδρο. Στη δυτική πλευρά του νησιού υπάρχει η ιδανική για παιχνίδια µε τα κύµατα παραλία Λιβάδι, στην οποία µπορείς να πας µε αυτοκίνητο.

Πού να μείνεις
Camping Antiparos: Το κλασικό. Σχεδόν όλοι όσοι στην εφηβεία τους άκουσαν κάτι από ροκ, πέρασαν από αυτό το κάµπινγκ. Η παρακείµενη παραλία προτιµάται από τους γυµνιστές. Το τηλέφωνο της ρεσεψιόν είναι 61221. Η Χώρα έχει αρκετά ξενοδοχεία και δωµάτια σε καλές τιµές. Ενδεικτικά: Λιτά δωµάτια σε κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική έχει ο ξενώνας Ωλίαρος (25305, 6973 403231) στον κόλπο του Δεσπωτίκου, με έναν ολοκαίνουριο χώρο ειδικά προσαρμοσμένο για yoga, ο Ανάργυρος (61204) και ο Κούρος (61084) στο λιµάνι. Το πιο παλιό και ιστορικό ξενοδοχείο της Αντιπάρου είναι το Μανταλένα (61206).

Πού να φας
Στο λιµάνι υπάρχουν τα κλασικά γραφικά ταβερνάκια µε θέα τις βάρκες και τα αρµυρίκια. Ωστόσο, ξεχωρίζει η ταβέρνα του Μάκη, όμως για κάτι γρήγορο στο όρθιο µέχρι αργά, µετά τα ποτά, η Χώρα έχει τουλάχιστον τρία σουβλατζίδικα. Για πρωινό µε ανάγνωση εφηµερίδας το καλύτερο σηµείο είναι η Ρόµβη στην παραλία, δίπλα από το πρακτορείο Τύπου. Για πρωινό µε ποικιλία και φουλ υγεία είναι το καφέ Νησήλιος (61113), το οποίο ανοίγει στις 8.30. Στη µέση του πεζόδροµου το Yannis Place είναι πάντα γεµάτο. Εκατό µέτρα αριστερά από το κεντρικό πεζόδροµο είναι και η αυλή της Κληµαταριάς, η οποία σερβίρει µόνο το βράδυ. Στον Αϊ- Γιώργη, µετά το µπάνιο, είναι απαραίτητη µια στάση στο ουζερί του Captain Πιπίνος (21823). Τα χταπόδια λιάζονται από το πρωί και σε περιµένουν.

Πού να διασκεδάσεις
Πολύ καλά κοκτέιλ στο Soul Sugar, για mainstream µουσική το πάντα γεµάτο γωνιακό Smile, κλασικά επίσης ο Τζίτζικας και το Boogaloo, κι αυτά πολύ κοντά στην πλατεία. Πιο µετά, εννοείται πως όλοι οι δρόµοι οδηγούν στην after ντίσκο La Luna.


Κωδικός: 22840
Αστυνοµία: 61202
Λιµεναρχείο: 61485
Κοινότητα: 61570
Πρώτες Βοήθειες: 22500

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5