Visual Browsing
Δονούσα Guide

Δονούσα Guide

Μαζί με την Αμοργό, είναι οι ανατολικότερες Κυκλάδες. Σύμφωνα με το μύθο εδώ μετέφερε ο Διόνυσος την Αριάδνη από τη Νάξο για νη μην τη βρει ο Θησέας.

Μαζί με την Αμοργό, είναι οι ανατολικότερες Κυκλάδες. Σύμφωνα με το μύθο εδώ μετέφερε ο Διόνυσος την Αριάδνη από τη Νάξο για νη μην τη βρει ο Θησέας. Στη ρωμαϊκή περίοδο ήταν τόπος εξορίας, ενώ στην Τουρκοκρατία τα τουρκικά πλοία εδώ άραζαν για να εισπράξουν το «χαράτσι». Οι ναυτικοί των προηγούμενων αιώνων την ήξεραν ως Spinosa. Ξεχωριστή κοινότητα έγινε το 1929 και σχετική τουριστική ανάπτυξη γνώρισε από τη δεκαετία του 1980 και μετά, όταν και ανακαλύφθηκαν ξανά οι Μικρές Κυκλάδες, των οποίων αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Σήμερα, ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού δεν ξεπερνά τα 200 άτομα.

 

Πoύ να κολυμπήσεις

Στον Σταυρό αν μένεις σε δωμάτιο στο χωριό και βαριέσαι τη μετακίνηση. Στον Κέδρο, 20-25 λεπτά περπάτημα από τον Σταυρό, την πρώτη παραλία ελεύθερου camping με το σχετικά μικρότερο μέσο όρο ηλικίας και τα κρύα κρυστάλλινα νερά. Στο βυθό του διακρίνεται και γερμανικό ναυάγιο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο Λιβάδι, πιο σκληροπυρηνικά και χίπικα με την κοινότητα των free campers να έχει συγκεκριμένους κανόνες επιβίωσης/συμβίωσης. Θα πας με «λάντζα» (βάρκα ντόπιων) από τον Κέδρο.

Σχετικα
Καλοκαίρι στην Πάτρα #atthemoxy
Καλοκαίρι στην Πάτρα #atthemoxy

Πού να φας και να πιεις

Την ημέρα που θα πας στην Καλοταρίτισσα δεν γίνεται να μην καταλήξεις στο γραφικό ταβερνάκι με τα σπιτικά μαγειρευτά. Στη Μερσίνη είτε στο Τζι Τζι με την εντυπωσιακή θέα είτε στην Κόρη του κυρ Μιχάλη. Στο Corona Borealis (Σταυρός) μπορείς κάλλιστα να περάσεις όλη την ημέρα. Πίνοντας καφέδες και τρώγοντας χορταστικά πρωινά, δοκιμάζοντας γκουρμέ πιάτα ημέρας και μένοντας για καφέ ποτό μέχρι το βράδυ. Αν έχεις και τα CD σου μαζί, ζήτα από τον ιδιοκτήτη-μορφή του μαγαζιού, Διονύση, να δοκιμάσεις την τύχη σου. Σε ανάλογο mood, απλά με πιο βασικά πράγματα όσον αφορά την κουζίνα, ο Σκαντζόχοιρος, επίσης στον Σταυρό. Φαγητό και μάρκετ στον Τσίφτη (Σταυρός). Περίπτωση, ο ίδιος ο ιδιοκτήτης με τα δεκάδες μπλοκάκια στο τραπέζι που βγάζει λογαριασμούς προσθέτοντας με ένα δικό του αλγοριθμικό τρόπο τα κρατούμενα, χωρίς να κάνει ποτέ λάθος. Για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά στον Αποσπερίτη, επίσης στον Σταυρό.

 

Σχετικα
Δεν θα βρεις εύκολα τον δρόμο επιστροφής από τα Μεστά της Χίου
Δεν θα βρεις εύκολα τον δρόμο επιστροφής από τα Μεστά της Χίου

Πού να µείνεις

Μαρία Πράσινου (51578), Μαρίνος Πράσινος (51630), Νίκος Πράσινος (51626), Νικόλας Σιγάλας (51570), Χρήστος Σιγάλας (51607), Μιχάλης Σκοπελίτης (51588), Χρύσα Πρασίνου (51575), Μαρία Μιχαλοπούλου (51603). Όπως καταλαβαίνεις, δεδομένου του μεγέθους του νησιού, καθόλου δεν αποκλείεται να μετακινηθείς από τον έναν στον άλλον…

Μη χάσεις

Από 25 Ιουλίου μέχρι 11 Αυγούστου, το Μικρό Πολυτεχνείο οργανώνει εργαστήρια δημιουργικής γραφής, θεάτρου και φωτογραφίας. Τα συντονίζουν οι συγγραφείς Χριστίνα Οικονομίδου, Λένος Χρηστίδης και Θράσος Καμινάκης, οι ηθοποιοί Ιρίνα Μπόικο, Δημήτρης Κανέλος και Mateusz Iwulski και ο φωτογράφος Γιάννης Βουλγαράκης. 

Κωδικός: 22850

Αστυνομία: 71375

Λιμεναρχείο (Νάξος): 22300

Κοινότητα: 51600

Πρ. Βοήθειες: 51506

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5