1821 Digital Gallery
ΤΕΥΧΟΣ 793

Η Κως της Μαρίας Συρεγγέλα

Η υφυπουργός Μαρία Συρεγγέλα
Η δική μου Κως είναι το νησί των φιλόξενων ανθρώπων, των μαγευτικών διαδρομών με ποδήλατο, αλλά και των μοναδικών τοπικών προϊόντων και των παραδοσιακών γεύσεων
  • A-
  • A+
0
Η υφυπουργός Μαρία Συρεγγέλα γράφει για τη δική της Κω

Όσοι δεν την έχουν επισκεφθεί τη θαυμάζουν ως το νησί που γεννήθηκε ο σημαντικότερος γιατρός της αρχαιότητας, ο Ιπποκράτης. Για όσους την επισκέφθηκαν, ωστόσο, η Κως αποτελεί ένα κομμάτι που μένει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη και στην καρδιά τους.

Η δική μου Κως είναι το νησί των φιλόξενων ανθρώπων, των μαγευτικών διαδρομών με ποδήλατο, αλλά και των μοναδικών τοπικών προϊόντων και των παραδοσιακών γεύσεων, που, χάρη στην αγάπη και στο μεράκι των κατοίκων, παραμένουν έως και σήμερα ζωντανά.

Είναι επίσης το νησί που πάντα θυμάμαι για τον υπέροχο συνδυασμό και τη λεπτή ισορροπία που έχει καταφέρει να διατηρεί μεταξύ αρχαιότητας και υψηλού επιπέδου σύγχρονης φιλοξενίας. Αλλά και ως το νησί για το οποίο καμία διθυραμβική περιγραφή και καμία γλαφυρή διήγηση φίλου δεν κατάφερε να ξεπεράσει το συναίσθημα που μου δημιουργήθηκε όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να την επισκεφθώ.

Η φυσική δωδεκανησιακή ομορφιά, οι παραλίες με τα καταγάλανα νερά, οι ζεστές οικογενειακές επιχειρήσεις, οι φιλόξενες υποδομές, αλλά και αυτή η αρμονική συνύπαρξη αρχαιοελληνικών, ενετικών και οθωμανικών στοιχείων ήταν εικόνες που πήρα επιστρέφοντας στις αποσκευές μου, αλλά και εικόνες που μου δημιούργησαν την επιθυμία να επιστρέψω στο νησί, ώστε και τα παιδιά μου να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την αγνή και σπάνια ομορφιά αυτού του τόπου.

Σχετικα
Τουρκία: «Ντροπή η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ να μένει σιωπηλή, ενώ η Ελλάδα προκαλεί»
Τουρκία: «Ντροπή η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ να μένει σιωπηλή, ενώ η Ελλάδα προκαλεί»

Η υφυπουργός Μαρία Συρεγγέλα

Όπως δύσκολα ξεχνά, άλλωστε, κάποιος την επίσκεψή του στην Κω, εξίσου δύσκολα κάποιος δεν επιστρέφει στο νησί. Μία φορά ίσως δεν είναι αρκετή για να τριγυρίσεις στην πόλη της Κω –που κυριολεκτικά αποτελεί ένα ανοικτό αρχαιολογικό πάρκο– ή να επισκεφθεί το Ασκληπιείο, τον Πλάτανο του Ιπποκράτη και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω.

Αγαπημένο σημείο στο νησί είναι επίσης για εμένα το μεσαιωνικό Κάστρο Νεραντζιάς, στο λιμάνι της Κω. Το κάστρο των Ιπποτών, όπως αλλιώς λέγεται, είναι ένα μνημείο όπου ο χρόνος έχει σταματήσει στον 14ο και στον 15ο αιώνα, και νομίζω ότι κάθε επισκέπτης θα απολαύσει να περιηγηθεί.

Σχετικα
Τουρκική εισβολή σε ελληνικά νησιά προτείνει η Τουρκάλα ηθοποιός από τη «Λούφα και Παραλλαγή»
Τουρκική εισβολή σε ελληνικά νησιά προτείνει η Τουρκάλα ηθοποιός από τη «Λούφα και Παραλλαγή»

Η Κως, όμως, για εμένα είναι πάνω απ’ όλα οι άνθρωποι. Οι φιλόξενοι άνθρωποι που με χαμόγελο πάντα υποδέχονται τους επισκέπτες στον δικό τους παράδεισο. Θα σε κεράσουν κανελάδα, θα φροντίσουν να γευθούν πιταρίδια, λαμπρόπιτες και μαρμαρίτες και θα ανοίξουν τα εκλεκτότερα τοπικά κρασιά τους.

Αυτή είναι η δική μου Κως!

Η υφυπουργός Μαρία Συρεγγέλα

Μαρία Συρεγγέλα είναι υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική, την Οικογένεια και την Ισότητα των Φύλων.


Βρείτε τον καλοκαιρινό οδηγό της Κω εδώ

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5