Ταξιδια

Η Πάτμος της ξεναγού Κέλλης Μπουρνή

Παντού στο νησί (Χώρα, λιµάνι, εξοχές και παραλίες) δεν θα βρείτε µια παραφωνία.

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ Summer Guide 2011
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Πάτμος της Κέλλης Μπουρνή
Η Πάτμος της Κέλλης Μπουρνή

Πάτμος: H Κέλλη Μπουρνή γράφει για το αγαπημένο της νησί στην Athens Voice

Kατάγοµαι από τη Χώρα της Πάτµου. Κάθε φορά που την επισκέπτοµαι µε σαγηνεύει και µε ηρεµεί. ∆εν είναι τυχαίο ότι ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, ο αγαπηµένος µαθητής του Χριστού, έγραψε εδώ την Αποκάλυψη, αυτό το µοναδικό βιβλίο των χιλίων οικολογικών συµβολισµών, πηγή έµπνευσης για πολλούς δυτικούς ζωγράφους και κινηµατογραφιστές.
Είµαι ξεναγός και έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα πολλές φορές, όµως δεν έχω συναντήσει πουθενά άλλον τόσο αναλλοίωτο στο πέρασµα των αιώνων οικισµό όπως η Χώρα της Πάτµου. Τ’ αρχοντικά καστρόσπιτα στα στενά σοκάκια της ήταν σπίτια καραβοκυραίων και εµπόρων, που άλλοτε αλώνιζαν τους ωκεανούς. Σήµερα κάποια ανήκουν σε φανατικούς λάτρεις του νησιού, Aθηναίους και ξένους, που φροντίζουν µαζί µε τους ντόπιους να διαφυλάξουν το ύφος της αρχιτεκτονικής ιδιαιτερότητας, ιδίως της Χώρας. Εξάλλου ο οικισµός είναι προστατευόµενος, µαζί µε την Ιερά Μόνη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκαλύψεως, της Unesco από το 2006

Παντού στο νησί (Χώρα, λιµάνι, εξοχές και παραλίες) δεν θα βρείτε μια παραφωνία. Οι κάτοικοι έχουν υψηλή αισθητική και γούστο, λατρεύουν την παράδοση, τις τέχνες και τα γράµµατα – σ’ αυτό βοήθησε και η Πατµιάδα Σχολή, που λειτουργεί από το 18 αιώνα και αποτέλεσε λίκνο πολιτισµού.

Εκτός από το Μοναστήρι, που ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Κοµνηνό το 1088, ο επισκέπτης µπορεί να επισκεφτεί το Μουσείο της µονής, µε σπάνιες εικόνες µεγάλων βυζαντινών ζωγράφων, όπως του Αγγέλου, και τέλος να χαθεί στη Βιβλιοθήκη της – µπορώ να νιώθω περήφανη γιατί είναι έργο του θείου µου Καθηγουµένου Θεοδωρήτου Μπουρνή, αποτέλεσµα της αναζήτησής του για µελέτη των αρχαίων φιλοσόφων.

Παρότι προέρχοµαι από οικογένεια ιεραρχών, ο πατέρας µου γλίτωσε το ράσο λόγω της ροπής του προς το ασθενές φύλο, όµως µπορώ να βεβαιώσω ότι οι Πατινιώτες είναι βαθιά θρησκευόµενοι άνθρωποι, αλλά καθόλου θρησκόληπτοι. Με χαρά αναπολώ τις διακοπές µου το Πάσχα και τα καλοκαίρια. Πάντα κουβαλάω µαζί µου την ευωδιά από τα λαζαράκια ή τη γεύση από τις τυρόπιτες της θείας µου Μαρίας. Από το Πάσχα το στολισµό του επιτάφιου µε όλη την παρέα – Πόλη, Ρινούλα, Μανώλης, Κώστας, Άννα, Σοφιάκι και Κατερινάκι. Την περιφορά των εικόνων ανήµερα τον ∆εκαπενταύγουστο και το ίδιο βράδυ τα πανηγύρια στην Παναγιά του Γερανού –η εκκλησία είναι της οικογένειάς µου– ή το πανηγύρι του Κάµπου στις 5 Αυγούστου.
Η Πάτµος, ιερό νησί του Αιγαίου, φύλακας της βυζαντινής παράδοσης και της ορθοδοξίας, προσφέρει στον υποψιασµένο επισκέπτη στιγµές χαλάρωσης και εσωτερικής ηρεµίας, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι το νησί δεν έχει ζωντάνια.

Στη Χώρα µην αµελήσετε να απολαύσετε το ποτό σας στην περίφηµη Αστοιβή, το πιο in και αρχοντικό στέκι της τελευταίας εικοσαετίας, και µετά τις 3.00 το πρωί στη Σκάλα, στο λιµάνι, µέχρι όσο αντέξετε...

Για φαγητό, πολλές οι ποιοτικές επιλογές, µε πρώτη το εστιατόριο του παιδικού φίλου µου Μπενέτου – µια γκρουρµέ εκδοχή αυθεντικών πατµιακών γεύσεων χωρίς πολλά δήθεν. Στο Χιλιοµόδι, για σκορπίνα στα καρβουνά. Στον Γροικό, το λιµάνι της Χώρας, στις ταβέρνες του Σταµάτη για µαγειρευτά, στου ∆ιογένη της φίλης µου Πόπης, για νοσταλγικές γεύσεις της δεκαετίας του ’80, στο κτήµα Πέτρα για κατσικάκι και γεµιστούς κολοκυνθοανθούς – µόνο η θεία µου Μαρία τον συναγωνίζεται στη νοστιµιά. Στη Λάµπη για ψάρι πάνω στην παραλία, αλλά και στην ωραιότερη παραλία του νησιού, την Ψιλή Άµµο, µετά από 20 λεπτά περπάτηµα σας περιµένει καλό φαγητό.

Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιµάσετε τα πουγκάκια, γλυκά γεµιστά µε ξηρούς καρπούς που προσφέρονται στους γάµους, σουµάδα (ρόφηµα από αµύγδαλα) και πατινιώτικη τυρόπιτα, καθόλου διαίτης, από τοπικά τυριά και φρέσκα αυγά.

Αν θέλετε να κάψετε όλες αυτές τις θερµίδες, κολυµπήστε στα Τηγανάκια (οι ελληνικές Μαλδίβες µε τιρκουάζ νερά) και στους γειτονικούς Αρκιούς, όπου πηγαίνετε µε καϊκάκι από τη Σκάλα. Οι παράλιες της Πάτµου είναι για όλα τα γούστα. Οργανωµένες είναι στον Γροικό και στον Κάµπο – µην ξεχάσετε να… κλείσετε πίτες στο Georges Place. Αν θέλετε ηρεµία πάτε στην Πέτρα, στο ∆ιακόφτι, ή στο Λιβάδι των Καλογήρων…

Όσο για ξενοδοχεία, συστήνω τα: Golden Sun στον Γροικό µε θέα, ηρεµία, κοντά στο λιµάνι, µε καλές τιµές και ανακαινισµένο. Το Joanna Apartments επίσης στον Γροικό, µε φιλική, οικογενειακή ατµόσφαιρα, ήσυχο, µε άνετα δωµάτια που έχουν και κουζίνα, ανακαινισµένο. Επίσης, Porto Scoutari και Patmos Paradise.

* Η Κέλλη Μπουρνή είναι ξεναγός

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ