Visual Browsing
Ο Άγιος Νικόλαος του Νίνου Ελµατζιόγλου
ΤΕΥΧΟΣ Summer Guide 2011

Άγιος Νικόλαος

Του Νίνου Ελµατζιόγλου
Ο Άγιος Νικόλαος του Νίνου Ελµατζιόγλου
O Νίνος Ελµατζιόγλου μιλάει στην athens voice για τον Άγιο Νικόλαο

Aπό τον Άγιο Νικόλαο είχα περάσει βιαστικά στο παρελθόν, µε αφορµή όµως «ΤΟ ΝΗΣΙ» τον γνώρισα και τον αγάπησα. Ήταν Νοέµβριος του 2008, όταν φτάσαµε στην Ελούντα για το «ρεπεράζ» της σειράς. Μόλις αντικρίσεις από ψηλά τον κόλπο του Μιραµπέλο, κυριολεκτικά µαγεύεσαι. Πηγαίνοντας στην Πλάκα από τον Άγ. Νικόλαο βλέπεις στο βάθος το νησί της Σπιναλόγκα, µε την Κολοκύθα να το προστατεύει από τους ανατολικούς ανέµους. Το άγχος εξαφανίζεται, η µαγεία της φύσης δρα καταλυτικά και όλα αρχίζουν να λειτουργούν σε άλλους, µυστήριους ρυθµούς. Μαζί µε το team παραγωγής πήραµε το καραβάκι για το «Νησί». Μόλις πατήσαµε το πόδι µας νιώσαµε κάτι απόκοσµο να µας αγγίζει, ίσως και να ήµασταν επηρεασµένοι από το εγχείρηµα που ετοιµάζαµε. Από την άλλη το ίδιο νιώθουν και οι χιλιάδες πια επισκέπτες του νησιού. Το µοναδικό τοπίο έχει ένα µυστήριο τρόπο να σου επιβάλλεται.

Επιστροφή στην πραγµατική ζωή. Στην Πλάκα, καθίσαµε στην Παλίρροια του Γιάννη Ανδρεουλάκη, του νονού του µικρού Μάνου Τσαγκαράκη, του ∆ηµητράκη της σειράς. Η περίφηµη κρητική κουζίνα σε όλο της το µεγαλείο: εξαιρετικά θαλασσινά, χόρτα από το βουνό, λαδερά, µυζηθρόπιτες, µαζί µε άψογο σέρβις και κερασµένες τσικουδιές οπωσδήποτε! Λίγο πιο πάνω το Πεύκο, το καφενείο για το απογευµατινό ποτό συνοδεία µουσικής, hot spot χαλάρωσης των ηθοποιών µετά το κουραστικό γύρισµα. Η πεντακάθαρη θάλασσα στον κόλπο είναι πρόκληση, δύσκολα αντιστέκεσαι σε µια βουτιά, όταν βέβαια δεν φυσάνε βοριάδες. Αν είσαι πιο extreme τύπος και ασχολείσαι µε καταδύσεις, είσαι στο ιδανικό µέρος. Η περιοχή έχει καταπληκτικό βυθό για εξερεύνηση και scuba diving. Καθώς πέφτει η δύση και η Σπιναλόγκα χάνεται στον ορίζοντα, ανηφορίζουµε στην ορεινή Κριτσά. Ένα από τα αρχαιότερα χωριά της Κρήτης, λίγα χιλιόµετρα έξω από τον Άγιο Νικόλαο. Το χωριό που γύρισε ο Ντασέν την ταινία «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» και λάτρεψε η Μελίνα. Η Κριτσά είναι µια ξεχωριστή κοινωνία ανθρώπων µε δική της παραγωγή πολιτισµού, εδώ παράγεται ένα από τα καλύτερα λάδια στον κόσµο, αλλά και µερικά από τα πιο νόστιµα παραδοσιακά γλυκά της Κρήτης. Φεύγοντας από την πραγµατικά γκουρµέ ταβέρνα, Το Αγάδικο, µε τους απίστευτους µπουµπουριστούς χοχλιούς, τα εκπληκτικά λαδερά µε λαχανικά εποχής από τα γύρω µποστάνια, φορτωνόµαστε όσο περισσότερα πακέτα µπορούµε µε καλτσούνια, αµυγδαλωτά, κουµπάνια, γλυκά του κουταλιού από το Συνεταιρισµό Γυναικών Κριτσάς και προγραµµατίζουµε τις επόµενες κινήσεις. Μια εκδροµή στο φοινικόδασος, το µοναδικό στην Ευρώπη, στο νοτιοανατολικό σηµείο της Ιεράπετρας, επιβάλλεται.

Η φυσική λιµνοθάλασσα της πόλης του Αγ. Νικολάου µε τα απόκρηµνα βράχια στη µία της πλευρά είναι η επιβλητική φυσική ταυτότητα της πόλης. Η γνωριµία µαζί της ξεκινά µε ένα πρωινό καφέ στο Μελίτης, κοντά στο δηµαρχείο. Φαγητό στην εξαιρετική ταβέρνα Χρυσοφυλής, µε εκλεκτές ντόπιες νοστιµιές άψογα εκτελεσµένες και παρουσιασµένες, και στη φοβερή ταβέρνα Πόρτες µε παλιές κρητικές συνταγές, όπως ένα είδος φρικασέ µε πρικαµύγδαλα, πιάτα που αποδεικνύουν, όταν βέβαια ξέρεις και σέβεσαι τις παραδόσεις, το µεγαλείο και τη σοφία της ελληνικής κουζίνας. Ο Άγιος Νικόλαος τα έχει όλα, και κυρίως υπέροχους ανθρώπους που σου ανοίγουν το σπίτι τους µε µαντινάδες και σε φιλεύουν αγάπη.

* Ο Νίνος Ελµατζιόγλου είναι παραγωγός

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5