Ταξιδια

Η Νάξος γιορτάζει την πατάτα της

Στις 15 Ιουλίου θα επιχειρήσει να σπάσει το ρεκόρ γκίνες για τις περισσότερες τηγανιτές πατάτες

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
355826-737394.jpg

Το ηλιοβασίλεμα στην Πορτάρα, τα πανέμορφα σοκάκια στο πιο καλοδιατηρημένο ενετικό κάστρο των Κυκλάδων, οι βόλτες και το φαγητό στην ορεινή Απείρανθο, οι χαμογελαστοί και φιλόξενοι άνθρωποι του νησιού, οι μαγευτικές παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, το windsurfing στη Μικρή Βίγλα δεν είναι οι μοναδικοί λόγοι που έχει κάποιος για να επισκεφθεί τη Νάξο. Η γιορτή πατάτας είναι η καλύτερη αφορμή κυρίως για τους καλοφαγάδες.

Στις 15 Ιουλίου ξεκινά το 8ο Φεστιβάλ Πατάτας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Μάλιστα, φέτος θα προσπαθήσουν να σπάσουν το ρεκόρ Γκίνες επιχειρώντας να παρασκευάσουν τις περισσότερες τηγανητές πατάτες.

 Όσοι λατρεύουν την πατάτα δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να βρεθούν στην περιοχή Κάπαρες της Αγίας Άννας στις 9 το βράδυ του Σαββάτου (15 Ιουλίου),  όπου θα απολαύσουν τις φημισμένες πατάτες του νησιού, ένα από τα προϊόντα ΠΟΠ της Νάξου, σε πολλές νόστιμες συνταγές από γνωστούς σεφ που θα βάλουν την πινελιά τους.

Και όλα αυτά βέβαια υπό τη συνοδεία παραδοσιακών τραγουδιών και χορών μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. 

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για όλους, την οποία θα παρουσιάσει Χρήστος Νέζος.

Η «μαύρη γραβάτα»

Με την καλλιέργεια της πατάτας στο νησί ασχολούνται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΑΣ Νάξου Δημήτρη Καπούνη, περίπου 300 με 400 οικογένειες, παράγοντας 6 με 7 εκατομμύρια κιλά το χρόνο και είναι από τα πιο ποιοτικά στον κόσμο . Τα τελευταία χρόνια η ΕΑΣ Νάξου σε μία προσπάθεια να προστατεύσει το «καλό όνομα» της τοπικής πατάτας, προχώρησε στη συσκευασία του προϊόντος σε διχτάκια με την επωνυμία της Ένωσης.

Οι παραγωγοί της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, καλλιεργούν με αυστηρές προδιαγραφές την πατάτα, την οποία στη συνέχεια στέλνουν τυποποιημένη μέσα σε τσουβάλια με τη «μαύρη γραβάτα», την ετικέτα που περιγράφει όλα τα χαρακτηριστικά του προϊόντος.

Η γραβιέρα Νάξου

Βέβαια, όποιος επισκεφθεί τη Νάξο δεν μπορεί να μην δοκιμάσει τη φημισμένη γραβιέρα Νάξου (επίσης προϊόν ΠΟΠ).

Αξίζει να σημειωθεί πως στο νησί παράγονται ημερησίως 5 τόνοι τυριού κυρίως γραβιέρας αρίστης ποιότητας.

Πάρτε μία γεύση για τη Γιορτή της Πατάτας από προηγούμενη χρονιά:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ