Ταξιδια

Πού κρυβόταν ο Παπανικολής;

Μια απολαυστική πτήση πάνω από το μικρό «Φιόρδ» του όρμου Σελόντα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Φιόρδ του θρυλικ ού Υποβ ρυχίου Παπανικολής Σελόντα | Selonda bay Papanikolis  Greece Drone

Το κανάλι haanity του YouTube απογειώνεται πάνω από το μικρό «Φιόρδ» που απετέλεσε λημέρι του Υποβρυχίου Παπανικολής κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο όρμος Σελόντα, όπως ονομάζεται, είναι κλειστός και βαθύς και μοιάζει με τα νορβηγικά φιόρδ. Αυτά τα παραπάνω στοιχεία προσέφεραν επαρκή προστασία για να μπορεί να κρύβεται το «Παπανικολής» στα απότομα και προστατευμένα νερά του.

 Υ/Β Παπανικολής (Υ2) ήταν υποβρύχιο τύπου Scheider-Leubeut (κλάσης «Κατσώνης») του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, το πρώτο στη σειρά, από τα συνολικά τρία έως τώρα. Θεωρείται το ενδοξότερο ελληνικό υποβρύχιο που έδρασε κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πήρε το όνομά του προς τιμήν του Ψαριανού πυρπολητή του 1821 Δημήτριου Παπανικολή.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου εκτέλεσε 14 πολεμικές περιπολίες στην Αδριατική και στο Αιγαίο, βυθίζοντας αντίπαλα σκάφη συνολικού εκτοπίσματος 13.000 τόνων. Πρώτος κυβερνήτης υπήρξε ο Πλωτάρχης Μιλτιάδης Ιατρίδης.

Στις 24 Δεκεμβρίου 1940, το υποβρύχιο «Παπανικολής» επιτέθηκε εναντίον μεγάλης ιταλικής νηοπομπής στην Αδριατική Θάλασσα και κατόρθωσε να βυθίσει στα Στενά του Οτράντο τρία ιταλικά οπλιταγωγά, συνολικού βάρους 25.000 τόνων, που μετέφεραν όπλα, πολεμοφόδια και εν γένει πολεμικό υλικό στα παράλια της Αλβανίας, για να ενισχυθούν οι ιταλικές μονάδες που προσπαθούσαν να νικήσουν τους Έλληνες.

Για το σπουδαίο κατόρθωμά του αυτό, ο κυβερνήτης Μ. Ιατρίδης προβιβάστηκε άμεσα σε αντιπλοίαρχο επ' ανδραγαθία και του απονεμήθηκε το «Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας», στις 30 Δεκεμβρίου 1940.  Ο Ιατρίδης ερχόταν κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της Κατοχής στο Σοφικό και παρελάμβανε Άγγλους και Νεοζηλανδούς σαμποτέρ, που είχαν έλθει για δολιοφθορές στο Σοφικό Κορινθίας, και τους μετέφερε στην Κρήτη και τη Μέση Ανατολή για να συνεχίσουν τον αγώνα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ