1821 Digital Gallery
Κάρπαθος
ΤΕΥΧΟΣ 577

Κάρπαθος

Το νησί των αντιθέσεων
© Eddie & Carolina Stigson / Unsplash

Μετά τη Ρόδο, η Κάρπαθος είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων. Με περισσότερους από 6.000 µόνιµους κατοίκους και πρωτεύουσα και λιµάνι τα Πηγάδια, είναι διάσημο για τις μεγάλες αντιθέσεις του. Ψηλά βουνά, άλλα κατάφυτα και άλλα σκέτος βράχος, παραλίες που σε κάνουν να τρίβεις τα μάτια σου, πολλοί παραδοσιακοί οικισµοί και την πρωταγωνίστρια πρωτεύουσα Πηγάδια να είναι χτισµένη στην ίδια θέση µε την αρχαία πόλη Ποσείδιο. 

Τι να δεις

Αφού έφτασες ως εδώ, είναι κρίμα να μην αφιερώσεις μια μέρα για να δεις τις ομορφιές που υπάρχουν σε όλο το νησί. Κανόνισε μια ολοήμερη εκδρομή ή σχεδίασε μικρές εξορμήσεις σε διαφορετικό χωριό κάθε μέρα. Να δεις τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας της Αγίας Φωτεινής, στον παραλιακό δρόµο της πρωτεύουσας, που χτίστηκε στα θεµέλια προγενέστερου αρχαίου ιερού, αλλά και τη σπηλιά του Ποσειδώνα, στη θέση Μύλοι, που χρησιµοποιήθηκε κατά την αρχαιότητα και ως τόπος λατρείας. Επίσης, τον Τάφο του ∆ιγενή, στην περιοχή Λώρι, τα ρωµαϊκά υδραγωγεία στον Λευκό, την εκκλησία Εφταμπατούσα (στον Άγιο Νικόλα Σπόων), µε τις 7 πόρτες και τα αρχαία τριγύρω. Οι Καρπάθιοι αγαπούν τη µουσική, σχεδόν κάθε εβδοµάδα θα υπάρχει και ένα πανηγύρι, ενώ στο χωριό Όλυμπος οι κάτοικοι φορούν τις παραδοσιακές φορεσιές ακόμα και σήμερα.

Πού να κολυμπήσεις

Σχετικα
Skateborders: Ο Νάσος και η Λουίζ γυρίζουν τον κόσμο με σκέιτ
Skateborders: Ο Νάσος και η Λουίζ γυρίζουν τον κόσμο με σκέιτ

Στην Κάρπαθο θέλεις να µπεις στη θάλασσα, να αρχίσεις να πλατσουρίζεις και να µην ξαναβγείς ποτέ. Υπέροχες παραλίες, πεντακάθαρες, άλλες µε λευκή αµµουδιά και άλλες µε χοντρό βότσαλο, οργανωµένες και αποµονωµένες, ένας αληθινός υδάτινος παράδεισος. Η πιο διάσηµη είναι τα Άπελλα, όπου µπορείτε να φτάσετε και οδικώς και µε καϊκάκι. Τα νερά της είναι σµαραγδένια και βαθαίνουν απότοµα, µε φόντο µια πευκόφυτη πλαγιά. Εξίσου πανέµορφη είναι και η παραλία της Κυρά Παναγιάς, η οποία προστατεύεται από τεράστιους κάθετους βράχους, πολύ κοντά στον οµώνυµο οικισµό. Άμμος - Ξενώνα, Άφωτη, Βρόντη, αµµουδερές, οι πιο κοντινές στο λιµάνι. Τα Βοτσαλάκια, µε ψιλό βότσαλο, κοσµική και πλήρως οργανωµένη. Τα Βατά (13,5 χλµ. από τα Πηγάδια), µε µήκος 1 χλµ., η αγαπηµένη των σέρφερ (γενικά το νησί είναι ο παράδεισος του windsurfing), αλλά και οι επόµενες αµµουδιές Βαλιάς και του Νικολάκη η Πούντα. Εντυπωσιακή λευκή αµµουδιά στην παραλία του ∆ιακόφτη, µε λίγο κόσµο στου Ψωράρη και την Πούντα (περιοχή Αρκάσα), συνεχόµενες αµµουδιές στην περιοχή του Λευκού.

Τι να φας

Το φαγητό εδώ (όπως και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας άλλωστε) είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της κουλτούρας του νησιού και αυτό είναι κάτι που καταλαβαίνεις όπου και αν βρεθείς. Από τα δηµοφιλέστερα πιάτα είναι οι χυλοπίτες και οι µακαρούνες με σάλτσα από τηγανητά κρεμμύδια, το φρέσκο ψάρι έχει την τιµητική του, ενώ εκπληκτικά είναι και τα πιάτα µε κατσίκι, που υπάρχουν χιλιάδες στο νησί. Όλα µπορείτε να τα συνοδεύσετε µε ντόπιο κρασί. Να δοκιµάσετε µπακλαβάδες, λουκουµάδες αλλά και σουσαµόµελο, που σερβίρεται στους γάµους.

Σχετικα
Αλόννησος: Δεύτερος καλύτερος οικολογικός προορισμός στον κόσμο
Αλόννησος: Δεύτερος καλύτερος οικολογικός προορισμός στον κόσμο

Διαμονή

Από πολυτελή ξενοδοχεία µε πισίνες και σπα, έως γραφικά ενοικιαζόµενα µε βουκαµβίλιες, στα Πηγάδια, στο δεύτερο µεγαλύτερο χωριό, την Αρκάσσα, αλλά και σε άλλους µικρότερους οικισµούς. Μπορείς να τα βρεις στην επίσηµη ιστοσελίδα του δήµου: www. karpathos.gr. Οργανωµένο κάµπινγκ δεν υπάρχει, µπορείς όµως να στήσεις διακριτικά σε µία από τις ήσυχες βόρειες παραλίες.


∆ήµος: 2245360100

Αστυνοµία: 2245022222

Κέντρο Υγείας: 2245360000

Λιµεναρχείο: 2245022227

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5