Ταξιδια

Χίος

Ένα μεγάλο νησί που η κατάκτησή του θέλει σχέδιο και χρόνο

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 577
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χίος
© Tetteris Mixalis / Pixabay

Τι να δεις 

Νησί μεγάλο, πράσινο και με μεγάλη ακτογραμμή, που σημαίνει ότι έχεις να δεις και να κάνεις πολλά. Στην πόλη, ο προσφυγικός οικισμός με τα ταπεινά σπιτάκια σε παστέλ αποχρώσεις και τα λουλούδια να σκαρφαλώνουν και να διακοσμούν τους τοίχους, είναι must see. Λίγο μετά τους ανεμόμυλους, πάρε το δρόμο για τη Δασκαλόπετρα ή Πέτρα του Ομήρου (λένε πως ήταν η «πολυθρόνα» του Ομήρου). Από το ακρωτήριο Πούντα θα δεις τη Μικρά Ασία σε απόσταση αναπνοής. Θολοποτάμι, Μελέκικο, Κάμπος, Καταρράκτης, Θυμιανά, Ελάτα, Νικολάκικο, Ζερβούδικο, Κοινή, Νεχώρι: τα Μαστιχοχώρια μοιάζουν με οπτικοποιημένο σάουντρακ ενός λαϊκού πολιτισμού που χάθηκε και τον θυμίζουν εγκαταλειμμένα αρχοντικά, πηγάδια, μαγγάνια, ξύλινες πόρτες, κλειστές αυλές - σαν ταινία εποχής. Επίσης να επισκεφτείς τα μεσαιωνικά χωριά Μεστά, Καλλιμασιά, Αμόλια (σαν να είσαι στην Ιταλία), το φαράγγι των Καμπιών, το μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας, το ενεργειακό πεδίο που ονομάζεται Εμπορειός. Για ηλιοβασίλεμα ψάξε την Ανάβατο (χωριό κρυμμένο στους βράχους, στο κέντρο του νησιού) και κατεβαίνοντας επισκέψου τα Αυγώνυμα. Για θέα ψάξε τη Λαγκάδα και ανέβα τη βραχώδη πλαγιά.

Πού να κολυμπήσεις

Η πιο γνωστή οργανωμένη παραλία της Χίου είναι ο Καρφάς, και λόγω ομορφιάς και λόγω μικρής απόστασης από την πόλη. Στο ίδιο στιλ και ο κοντινός Μέγας Λιμνιώνας, που τον προτιμούν και οι ντόπιοι. Προς τα βόρεια, η Δασκαλόπετρα έχει λευκό βότσαλο, ενώ και τα Γλαροπούλια, κοντά στη Λαγκάδα, αξίζουν βουτιές. Συνεχίζοντας προς Καρδάμυλα, σε περιμένουν οι παραλίες του Γιόσσονα και του Ναγού. Στα βορειοδυτικά και κοντά στο ομώνυμο μοναστήρι βρίσκονται οι παραλίες της Αγίας Μαρκέλλας, των Λιμνιών και του Μάναγρου. Στα δυτικά, το Λιθί έχει αμμουδιά που χωράνε όλοι και νερά ρηχά για τα παιδιά. Ανάμεσα στα Λιμνιά και το Λιθί κρύβεται και η Ελίντα, επίσης εξαιρετική παραλία. Στο νότο σε περιμένουν τα Κάτω Φανά, ενώ νοτιοανατολικά θα βρεις… θάλασσες «αγίων»: Αγία Φωτεινή, Άγιος Αιμιλιανός και Αγία Φωτιά είναι λευκές, βοτσαλώδεις και με όλα τα κομφόρ. Την «αγία τριάδα» συμπληρώνουν οι Κώμη (με αμμόλοφους), Βρουλίδια και Εμπορειός (ή, αλλιώς, και Μαύρα Βόλια).

Πού να μείνεις

Στον Κάμπο, στη Βίλα Κρήνη»(2271031317), θα φιλοξενηθείς σε ένα αναπαλαιωμένο πέτρινο κτίριο του 18ου αιώνα. Για μέσα στην πόλη μια καλή επιλογή είναι το Chandris Hotel (2271044401-3). Στα Θυμιανά, το Ηλιόλουστο χωριό (2271032401) έχει ωραιότατη θάλασσα μπροστά του. Στα Μεστά, στο Μεσαιωνικό Κάστρο (2271076345) θα νιώσετε πως ζείτε σε πραγματικό χωριό. Στον Καρφά καλή επιλογή είναι τα Πλάκα Στούντιος (2271032955).

Πού να φας

Καταρχάς, όπου και να φας, θα φας καλά. Φρέσκο ψάρι, σαρδέλα κολυμπητή, καλά κρέατα, γίδα, χερίσια μακαρόνια, χορτόπιτες, χορτοκεφτέδες και πεντανόστιμα μαγειρευτά θα βρεις στις περισσότερες ταβέρνες του νησιού. Το χιώτικο ούζο συνοδεύει το γεύμα και πάει με όλα. Ο Χότζας είναι η πιο παλιά ταβέρνα του νησιού, άρα μιλάμε για μια ταβέρνα-μουσείο με εξαιρετική κουζίνα και τέλεια μαγειρευτά. Στου Γιώργου στη Χώρα σερβίρεται ελληνική ιδιαίτερη κουζίνα. Έχει και ωραία θέα. Για ψάρι στο Μελτεμάκι, για κότσι στο Ρούσσικο στην Αγία Ερμιόνη, για υπέροχους λουκουμάδες στον Κανέλλο στα Μεστά, για τσίμπημα θαλασσινών by the beach στη Γαλέρα στο Λιθί. Στις πλατείες των ορεινών χωριών, όπως σε κάθε νησί άλλωστε, βρίσκεις τις καλύτερες και παραδοσιακότερες λιχουδιές.

Πού να διασκεδάσεις

Το μεγάλο κέφι το συναντάς στα πανηγύρια, όπως το Δεκαπενταύγουστο στο Πυργί, όπου γίνεται το σώσε και θα έχεις την ευκαιρία να μυηθείς στα βήματα του τοπικού χορού «πυργούτσικος». Εκεί θα μάθεις γιατί οι Χιώτες πηγαίνουν δυο-δυο: πρόσεξε πώς χορεύουν!

Τι να ψωνίσεις

Μαστίχα μυρωδάτη σε όλες τις εκδοχές και χρηστικές παραμέτρους της. Τοπικό ούζο και γλυκά του κουταλιού και του ταψιού: δοκίμασε και στη συνέχεια αγόρασε γλυκό από ανθό λεμονιάς στον Κόρακα. Σούµα (τσίπουρο από σύκα) και λικέρ διαφόρων γεύσεων. Επίσης, κεραμικά και πήλινα αριστουργήματα από τα Αρμόλια και την Κέραμο, είδη λαϊκής τέχνης και υφαντά από τις γυναίκες του νησιού, τσάι του βουνού και βότανα. Μην κλέψεις μαύρα βόλια από τον Εμπορειό, θα αδειάσει η παραλία…


Το νέο Μουσείο Μαστίχας Χίου είναι εντυπωσιακό

Το ολοκαίνουργιο Μουσείο Μαστίχας στα Μαστιχοχώρια της Χίου είναι ένας ακόμη λόγος για να επισκεφτείς το νησί αυτό το καλοκαίρι. Στη νότια πλευρά του νησιού, λίγα μόλις λεπτά μακριά από το γεωμετρικό Πυργί, το ταξίδι της μαστίχας και ο μόχθος των μαστιχοπαραγωγών βρήκαν το σπίτι τους στο 8ο μουσείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Υπερσύγχρονο κι εντυπωσιακό, το νέο στολίδι του τόπου, αποτελεί ένα έργο πολιτισμού που «φιλεύει» τον επισκέπτη μνήμες και τον ταξιδεύει στην ιστορία ενός μοναδικού ελληνικού προϊόντος. Πλήρως εναρμονισμένο με το τοπίο, το ξύλο και η πέτρα κυριαρχούν σε όλους τους χώρους, αναδεικνύοντας τη λεπτομερή μελέτη που πραγματοποίησε το Γραφείο Αρχιτεκτονικής και Design Κίζης Α.Ε., υπεύθυνο και για τη μουσειολογική - μουσειογραφική μελέτη και επίβλεψη. Αυτό το καλοκαίρι -και όχι μόνο- μη χάσεις την ευκαιρία να γνωρίσεις το ταξίδι της μαστίχας ακολουθώντας τη βιωματική έκθεση του νέου μουσείου.

Ωράριο Λειτουργίας: Καθημερινά (εκτός από Τρίτη) 10.00-18.00. Κλειστό: 22 Ιουλίου (τοπική εορτή Αγίας Μαρκέλλας) &15 Αυγούστου. Εισιτήριο: Γενική είσοδος €3, μειωμένο €1,5.


Αστυνομία: 2271081150

Λιμεναρχείο: 2271044433

Δήμος: 2271044380

Πρώτες βοήθειες: 2271044302

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ