Ταξιδια

Βόλτα στη Νέα Υόρκη

Και μερικά πράγματα που (ίσως) δεν ξέρεις για αυτή την τρομερή μητρόπολη

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
anoigma.jpg

Ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη φυσικά και δεν μπορεί να χωρέσει σ' ένα άρθρο. Θα το αποτολμήσω για να μην χάσω τις αναμνήσεις μου, αλλά και για να τις μοιραστώ.

Η είσοδος στον Manhattan καλό είναι να γίνει υπεργείως και όχι υπογείως, περνώντας πάνω από τις τρεις μοναδικής ομορφιάς γέφυρες, την Brooklyn Bridge, τη Manhattan Bridge και τη Williamsburg Bridge, ώστε να σχηματίσει μια συγκλονιστική πρώτη εντύπωση, ανάλογη των εντυπώσεων που είχαμε βλέποντας την ταινία Μanhattan του Woody Allen!

dsc_0302-1024x678.jpg

World Trade Center (Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου)
Το καινούργιο σύμπλεγμα κτιρίων στη θέση του πρώτου που καταστράφηκε από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Συμπεριλαμβάνει 6 νέους ουρανοξύστες, εκ των οποίων  έχουν ολοκληρωθεί  το One World Trade, το Freedom Tower, το Four World Trade Center και το Seven World Trade Center, το μνημείο και μουσείο για αυτούς που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις και ένα κέντρο μεταφορών Path. Το ψηλότερο και το κυρίως κτίριο στο σύμπλεγμα, το World Trade Center 1 αποτελεί από τον Νοέμβριο του 2014 το ψηλότερο κτίριο στις Η.Π.Α. καθώς και στο Δυτικό Ημισφαίριο.

untitled.jpg

Eataly
Ένα μεγάλο κλειστό εμπορικό κέντρο, τουλάχιστον 2.000 μέτρων στο οποίο μπορεί κανείς να βρει οποιαδήποτε ιταλική γεύση επιθυμεί. Περιλαμβάνει αμέτρητα καταστήματα με ιταλικά τυριά, αλλαντικά και ολόφρεσκα ζυμαρικά, θαλασσινά, κρεατικά, ζαρζαβατικά, εργαστήρια παραγωγής ζυμαρικών, κάθε είδους delicatessen από πλευράς πρώτων υλών και από πλευράς εστίασης, wine bar,  coffee stations, τρατορίες, πιτσαρίες, ζαχαροπλαστεία  και πολλών τύπων εστιατόρια! Η ιταλική γαστρονομία στις δόξες της!

untitled-2.jpg

High Line 
Ένα πάρκο 2,33 χιλιομέτρων, στην πόλη της Νέας Υόρκης, χτισμένο σε ένα τμήμα του πρώην υπερυψωμένου σιδηροδρόμου μεταφοράς φορτίων που ονομαζόταν West Side Line. Ο σιδηρόδρομος αυτός εκτεινόταν κατά μήκος της νοτιοδυτικής πλευράς του Manhattan. Το High Line άνοιξε για τα τρένα το 1934 και συνδεόταν απευθείας με εργοστάσια και αποθήκες, που επέτρεπαν στα τρένα να περάσουν μέσα από τα κτίρια και να μεταφέρουν γάλα, κρέας, και άλλα προϊόντα στην αγορά χωρίς να διαταράσσουν την κίνηση στους δρόμους. Η ανάπτυξη των μεταφορών με φορτηγά στη δεκαετία του 1950 οδήγησε σε μείωση της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας και το τελευταίο τρένο έτρεξε το 1980 με τρία βαγόνια κατεψυγμένες γαλοπούλες! Οι κάτοικοι της γειτονιάς προώθησαν την ιδέα της μετατροπής της σε ένα Hudson River μέσα από την πυκνή εναέρια βλάστηση της High Line και έγινε πραγματικά εντυπωσιακή για αυτό η διαδρομή –σαν πάρκο ή πράσινος χώρος περιπάτου-,  είναι εξαιρετικά δημοφιλής σε επισκέπτες αλλά και στους κατοίκους της πόλης.

Κάτι που ξεχωρίζει τη Νέα Υόρκη από τις άλλες δυτικές πρωτεύουσες είναι οι μυρωδιές της. Όπου και αν βρεθείς θα σου έρθουν μυρωδιές από κύμινο, κάρυ, τηγανισμένο σκόρδο και κρεμμύδι και άλλα μπαχάρια, και θα  συναντήσεις ένα από τα 8.000 μαγαζάκια street food, τα οποία καθημερινώς μεταφέρονται στα στέκια τους και χαρίζουν στους περαστικούς, γεύσεις και αρώματα, από πολιτισμούς που μιλούν 800 διαφορετικές γλώσσες.  Το street food είναι χωρίς καμιά αμφιβολία ένα από τα πιο συναρπαστικά στοιχεία της αμερικανικής μητρόπολης.

untitle-4.jpg

Tα μεγέθη των εποχούμενων περιπτέρων ποικίλουν, όπως και η ποικιλία των εδεσμάτων που προσφέρουν, που ξεκινούν από φέτες από πεπόνι, καρπούζι ή ανανά και καταλήγουν σε πλούσια μενού. Σ΄ όλες όμως τις περιπτώσεις δίνουν χρώμα, μυρωδιές και πρόχειρη χόρταση. Και δεν είναι λίγες οι φορές που θα δεις ουρές 20-30 ατόμων να περιμένουν για να γευτούν το αγαπημένο τους street food.

Το The Empire State Building (Κτίριο της Αυτοκρατορικής Πολιτείας», δηλαδή της Νέας Υόρκης) είναι ένας από τους υψηλότερους και ιστορικότερους ουρανοξύστες στον κόσμο. Βρίσκεται στη διασταύρωση της 5ης Λεωφόρου, νο. 350, και της 34ης δυτικής οδού, έχει 102 ορόφους και ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του είναι Αrt Deco. Υπήρξε ο υψηλότερος ουρανοξύστης στη Γη για 41 χρόνια, από την ολοκλήρωσή του το 1931 ως το χτίσιμο του Βόρειου Πύργου του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου το 1972 όπου μετά την καταστροφή των πύργων αυτών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το Εmpire State Building ξανάγινε και παρέμεινε το υψηλότερο κτήριο σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη μέχρι τις 30 Απριλίου 2012, όταν το ξεπέρασε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 1.

untitled-5.jpg

Kαθώς ανεβαίνεις με το ασανσέρ στον 86ο όροφο, στην οροφή του βλέπεις ένα συγκλονιστικό video που αναπαριστά το ανέβασμά σου τον καιρό που φτιαχνόταν το έργο, δηλαδή φεύγεις βολίδα για τον ουρανό και δεξιά-αριστερά, συναρμολογούνται με δαιμονιώδη ταχύτητα σκαλωσιές, βιδώνονται μεταλλικά δοκάρια, τοποθετούνται πατώματα, σκεπάζονται όροφοι, και αυτό βαστά ως τον 86ο όροφο, οπόταν εκεί τοποθετείται και η οροφή και ησυχάζεις πως δεν θα βρεθείς στο διάστημα. Συναρπαστικό θέαμα διαρκεί ένα λεπτό, όσο και ο χρόνος για να ανέβεις.

untitled-6.jpg

Περνώντας στην ανατολική απέναντι όχθη από το Μανχάταν, στο ύψος του Εmpire State Building, και στην περιοχή του Βrooklyn, πάνω στην όχθη του East River, βρίσκεται το Williamsburg μια από τις πιο συμπαθητικές και εναλλακτικές συνοικίες της Νέας Υόρκης. Εδώ ακριβώς βρίσκεται το Smorgarsburg, το καλύτερο foodie market της Ν. Υόρκης όπου κάθε Σάββατο και Κυριακή στο Prospect Park μπορεί κανείς να δει μαζεμένες όλες τις κουζίνες του κόσμου και φυσικά μια καλή εικόνα των νέων τάσεων στο street food της πόλης. Γύρω στις  100 σκηνές στήνονται σε μεγάλο ανοιχτό χώρο από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και πάνω από 20.000 άνθρωποι θα περάσουν το Σαββατοκύριακο για να δοκιμάσουν τις γεύσεις του κόσμου.

untitled-7.jpg

Ανάμεσα στα περίπτερα που συναντήσαμε, ξεχωρίσαμε τα Λατινοαμερικάνικα (Μεξικό, Βολιβία κλπ.), τα Αφρικάνικα (Μαρόκο, Τυνησία κλπ.), της Ασίας που κυριαρχούσε (από τα γνωστά Ταϋλανδέζικα, Ταϊβανέζικα, Κινέζικα έως καντίνες από Αφγανιστάν και Ιμαλάια), χωρίς να λείπουν οι Ιταλοί με τις πίτσες τους (έχουν truck ξυλόφουρνο για να τις ψήνουν!).

untitled-9.jpg

Μια εποχή που οι περισσότεροι δουλεύουν σε δουλειές γραφείου, ή σε εργασίες διαχείρισης γνώσεων και πληροφοριών, ο χρόνος για μαγείρεμα είναι ελάχιστος. Ελάχιστες είναι πια και οι χειρωνακτικές εργασίες των ανθρώπων, ακόμα και η ανάμνησή τους. Εδώ στις ανοικτές αγορές, μαζί με τις όμορφες γεύσεις απολαμβάνουμε και το τελετουργικό της δημιουργίας της τροφής, που φυσικά είναι κάτι παραπάνω από γεύση και χόρταση. Περισσότερα.

*Για το MoMa διαβάστε εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ