Ταξιδια

Η νόσος του υψομέτρου: Πώς θα την αποφύγετε;

Ο ιατρός παθολόγος Χάρης Μπιρμπίλης δίνει οδηγίες και συμβουλές

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 229
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
89018-199974.jpg

Η νόσος του υψομέτρου οφείλεται στη χαμηλή πίεση του οξυγόνου και προσβάλλει άτομα που μεταβαίνουν απότομα σε μεγάλα υψόμετρα, όπως όταν φθάνεις αεροπορικώς στο Cuzco του Περού, στη La Paz της Βολιβίας, στη Lhasa του Θιβέτ, καθώς και ορειβάτες. Σε υψόμετρο 3.500 μ. το 50% των ατόμων θα εμφανίσει πονοκέφαλο, κόπωση, αϋπνία, ανορεξία και ναυτία. Η εμφάνιση του συνδρόμου διαφέρει από άτομο σε άτομο και δεν σχετίζεται με την ηλικία ή τη φυσική του κατάσταση. Σπανιότερα μπορεί να εξελιχθεί σε οίδημα εγκεφάλου και πνευμονικό οίδημα, περιπτώσεις που επιβάλλουν άμεση μετακίνηση σε χαμηλότερο υψόμετρο και ιατρική υποστήριξη.

Πώς θα αποφύγετε τη νόσο του υψομέτρου

- Η ανάβαση πρέπει να είναι σταδιακή, ώστε ο οργανισμός να προλάβει να προσαρμοστεί. Ιδανικά, πρέπει να προηγούνται 2-3 διανυκτερεύσεις σε υψόμετρο κάτω των 3.000 μ., πριν τη συνέχιση της ανάβασης. Μετά τα 3.000 μ. για κάθε 500 μέτρα ανάβασης να γίνεται τουλάχιστον μια διανυκτέρευση.

- Ένας κανόνας είναι: «Kινηθείτε την ημέρα υψηλότερα και τη νύχτα κοιμηθείτε χαμηλότερα».

- Αποφύγετε την έντονη άσκηση, τη χρήση αλκοόλ, ηρεμιστικών ή υπνωτικών, τα βαριά γεύματα, και πίνετε πολλά υγρά.

- Αν παρουσιάσετε συμπτώματα του συνδρόμου, επιστρέψτε σε χαμηλότερο υψόμετρο ή παραμείνετε στο ίδιο μέχρι να προσαρμοστεί ο οργανισμός σας. Μεταβείτε σε μεγαλύτερο υψόμετρο μόνο μετά την εξαφάνιση όλων των συμπτωμάτων.

- Τέλος, αν πάσχετε από καρδιοαναπνευστική νόσο ή άλλες χρόνιες παθήσεις, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν από ένα τέτοιο ταξίδι.


* O X. Mπιρμπίλης είναι ιατρός παθολόγος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ