Ταξιδια

Aεροδρόμια του κόσμου

Ταξιδεύοντας στα ωραιότερα...

11721-35222.jpg
Στελλίνα Καρρά
ΤΕΥΧΟΣ 317
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αεροδρόμιο Μαδρίτης, Terminal 4
Αεροδρόμιο Μαδρίτης, Terminal 4

Κάποτε τα αεροδρόμια ήταν απλώς οι πύλες για ένα ταξίδι. Σήμερα, συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα στις μητροπόλεις του κόσμου και ταυτόχρονα πόρτες υποδοχής τους, μεταμορφώνονται συνεχώς μέσα από αισθητικές αρχιτεκτονικές καινοτομίες,γίνονται σύμβολα της κουλτούρας και ακόμα σύμβολα της ίδιας της πόλης: αεροδρόμια- ορόσημα, αεροδρόμια-αξιοθέατα, αεροδρόμια που σχεδόν γίνονται προορισμοί.

Αεροδρόμιο Changi (SIN), Σιγκαπούρη

Κατασκευή από γυαλί, ευθείες γραμμές και τροπικό touch. Από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του νέου Terminal 3 είναι η οροφή, σχεδιασμένη από τους Αμερικανούς αρχιτέκτονες SOM (Skidmore, Owings και Merrill) με ένα μοναδικό σύστημα φυσικού φωτισμού.

Kansai Osaka (KIX), Ιαπωνία

Η οροφή υψώνεται και πέφτει απότομα όπως ένα μεγάλο κύμα, πριν μορφοποιηθεί σε επιμήκεις αυλούς που οδηγούν στις πύλες αναχώρησης. Ορατό από το διάστημα, το φουτουριστικό αυτό αεροδρόμιο, έργο του αρχιτέκτονα Renzo Piano, έχει κατασκευαστεί σε ένα τεχνητό νησί στον κόλπο της Osaka.

Αεροδρόμιο Denver (DIA), ΗΠΑ

Ψηφίστηκε στην τέταρτη θέση των προτιμήσεων των Αμερικανών, ανάμεσα στα κτίρια-ορόσημα των ΗΠΑ της τελευταίας 15ετίας, και ανέδειξε τον Curtis Fentress σε έναν από τους σπουδαιότερους σχεδιαστές αεροδρομίων. Διάσημη η στέγη του, που παραπέμπει στις χιονισμένες βουνοκορφές του Colorado.

Barajas Μαδρίτης (MAD), Ισπανία

Το νέο Terminal 4 σχεδιάστηκε από τους Antonio Lamela και Richard Rogers. Τα ατσάλινα υποστυλώματα που διατρέχουν το χώρο, αναπαράγοντας χρωματικά το φάσμα του ουράνιου τόξου, και η κυματιστή του οροφή, πέρα από την αρχιτεκτονική τους πρωτοτυπία, δίνουν στο χώρο μια ιδιαίτερα ανάλαφρη αίσθηση.

Bangkok Suvarnabhumi (BKK), Ταϊλάνδη

Η επί χρόνια αναμενόμενη απάντηση στο γερασμένο αεροδρόμιο Don Muang της Bangkok δόθηκε με τη φουτουριστική μινιμαλιστική δημιουργία του Γερμανού αρχιτέκτονα Helmut Jahn. Αναμφισβήτητα, ένα από τα ωραιότερα στον κόσμο.

Hong Kong International Airport (HKG)

Το εντυπωσιακό αυτό μεγα-αεροδρόμιο με την ατελείωτη ζώνη shopping ενσωματωμένη χωρίς ενοχές στο design, σχεδιάστηκε από το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο του Norman Foster, το Foster & Partners. Έχει κατασκευαστεί πάνω σε ένα τεχνητό νησί το οποίο πρόσθεσε περίπου1% στη συνολική έκταση του Hong Kong.

Sondica Bilbao (BIO), Ισπανία

Με κυρίαρχα υλικά το λευκό μπετόν και το γυαλί, με άπλετο φως και φόρμα που παραπέμπει σε ανύψωση, το «Περιστέρι» (La Paloma), το νέο Terminal που σχεδίασε ο Santiago Calatrava στο αεροδρόμιο του Bilbao απέσπασε πολλούς επαίνους για το αρχιτεκτονικό του design αλλά αμφισβητήθηκε για τη λειτουργικότητά του.

Incheon Seoul (ICN), Νότια Κορέα

Το Icheon της Σεούλ είναι από μόνο του προορισμός. Έργο του Αμερικανού αρχιτέκτονα Curtis Fentress, ο οποίος τιμήθηκε φέτος από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων (AIA) με το μεγαλύτερο βραβείο δημόσιας αρχιτεκτονικής “Thomas Jefferson”. Highlight ο Πύργος Ελέγχου του.

Αεροδρόμιο του Πεκίνου (PEK), Κίνα

Η Κίνα φιλοξενεί κάποια από τα ωραιότερα σύγχρονα κτίρια στον κόσμο. Για πολλούς, ένα από αυτά είναι και το αεροδρόμιο του Πεκίνου –το μεγαλύτερο του κόσμου–, που κατασκευάστηκε για να υποδεχτεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Το Terminal 3, ένα ακόμα έργο των Foster & Partners με αναφορές στην κινεζική παράδοση, αποτελεί ένα μεγαλειώδες σύμβολο της ανύψωσης της Κίνας στο παγκόσμιο στερέωμα. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ