Visual Browsing
Tα μυστικά των Αγράφων - Φαράγγι Ανθοχωρίου

Tα μυστικά των Αγράφων - Φαράγγι Ανθοχωρίου

Αρχέγονη λιτότητα, παρθένο φυσικό περιβάλλον, ζώα του δάσους και πουλιά

Kείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης 

Φωτογραφίες: Ελληνικό Πανόραμα/ Α. Καλαϊτζη

Παρατηρώ στα Βόρεια Άγραφα το Φαράγγι Ανθοχωρίου. Είν' ένα μικρό - σχετικά - φαράγγι, όπως τόσα άλλα στην Ελλάδα. Αναρωτιέμαι γιατί το άσημο τούτο φαράγγι επηρέασε αποφασιστικά τον τρόπο ζωής του Αθηναίου επιχειρηματία Χρήστου Αθανασιάδη.

Παίρνει να θυμάται ο φίλος μας το μακρινό 1999. Τότε βρέθηκε με την οικογένειά του στη Λίμνη Πλαστήρα και ανηφόρισε για πρώτη φορά το φαράγγι στο Ανθοχώρι. Ζωντανό ρέμα, όμορφο μονοπάτι, έλατα και πλατάνια, ειδυλλιακοί καταρράκτες και κατακόρυφοι γκρεμοί. Τι απ' αυτά τον εντυπωσίασε περισσότερο ;

Σχετικα
9 πράγματα που δεν ήξερες για την Αίγινα
9 πράγματα που δεν ήξερες για την Αίγινα

- Το καλύβι του μπαρμπα - Μήτσου, μας απαντάει. Αρχέγονη λιτότητα, παρθένο φυσικό περιβάλλον, ζώα του δάσους και πουλιά, αγνά προϊόντα της γης και νεράκι της πηγής. Δεν ήθελα τίποτε παραπάνω.

Με συνοπτικές διαδικασίες ο Χρήστος απόχτησε από τον μπαρμπα - Μήτσο το καλυβάκι. Το μεταμόρφωσε στο «Κονάκι» του, το μυστικό καταφύγιο της οικογένειάς του εκτός των Αθηναϊκών τειχών.

image

Σχετικα
Στο AKS Hinitsa Bay για αξέχαστες οικογενειακές διακοπές
Στο AKS Hinitsa Bay για αξέχαστες οικογενειακές διακοπές

Όταν η Μοίρα συνωμοτεί...

Περνούσαν γαλήνια οι μέρες στο Κονάκι. Κάποια Σαββατοκύριακα γίνονταν τριήμερα ή και τετραήμερα. Η Αθήνα, οσημέραι, απομακρυνόταν και περισσότερο. Η Μοίρα, ωστόσο, είχε τα δικά της σχέδια για τον Χρήστο.

Τού 'βαλε στο μυαλό την ιδέα να μοιραστεί και μ' άλλους τις ευτυχισμένες του στιγμές. Και πρώτα με τον φίλο του Δημήτρη Παναγόπουλο. Που ήλθε, είδε και ερωτεύτηκε, το φαράγγι, το Κονάκι, τον φυσικό τρόπο ζωής. Έστησε και το δικό του Κονάκι λίγο πιο πάνω...

Άρχισαν να 'ρχονται φίλοι απ' την Αθήνα. Περνούσαν ωραίες στιγμές κι έφευγαν μαγεμένοι. Και τότε αφυπνίστηκε το επιχειρηματικό δαιμόνιο των δύο φίλων. Μια νέα σκέψη κυριάρχησε στο μυαλό τους. Η δημιουργία του «Μοntanema», ενός μικρού ορεινού χωριού, που θα πρόσφερε φιλοξενία στους αναχωρητές της μεγάλης πόλης. Η Μοίρα στη γωνιά της κρυφογελούσε πονηρά. Η συνωμοσία της είχε πια ολοκληρωθεί...

image

«Μοntanema» Μια όαση στον παράδεισο

Θεσσαλικός κάμπος, Καρδίτσα, Μητρόπολη, ξεκινούν οι ανηφοριές. Μορφοβούνι, Λίμνη Πλαστήρα και Κερασιά. Μας καθοδηγούν οι ξύλινες, χειροποίητες πινακίδες του Μοntanema. Καλός δασικός δρόμος, κερδίζουμε υψόμετρο, έλατα παντού. Η μονάδα μάς υποδέχεται με χωμάτινους και πλακόστρωτους διαδρόμους, ξύλινα καγκελάκια, μια πισίνα που καθρεφτίζει στα νερά της τα πέτρινα κτίρια, τον ουρανό, τη φύση του βουνού. Διάσπαρτες μέσα στο δάσος προβάλλουν οι διώροφες κατοικίες από πελεκητή πέτρα και ντόπιο ξύλο.

Ούτε με σχόλια, ούτε με φωτογραφίες μπορούμε να αποδώσουμε την αρχοντική φινέτσα, την υψηλή αισθητική, την προσήλωση στη λεπτομέρεια, το συνολικό ενδιαφέρον του Χρήστου κα του Δημήτρη. Όχι μόνον για την διαμονή των επισκεπτών τους, αλλά και για τον απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον του βουνού. Σπάνια έχουμε συναντήσει τη φύση και τα έργα των ανθρώπων να συνυπάρχουν τόσο αρμονικά.

Άγραφα. Κρυφές, γοητευτικές γωνιές

Το ξημέρωμα ελάχιστοι ήχοι φτάνουν ως τ' αυτιά μας. Προέρχονται μόνον από τα τιτιβίσματα των πουλιών και το ασίγαστο κελάρυσμα του νερού. Στην ευρύχωρη βεράντα γεμίζουμε τα πνευμόνια μας με τον αέρα του ελατοδάσους. Η πρωινή ατμόσφαιρα στο υψόμετρο των 1000 μέτρων είναι κρυστάλλινη, ψυχρή. Στις αίθουσες του «Μοntanema» ωστόσο, είναι διάχυτη μια γλυκιά θαλπωρή. Το τζάκι και οι ξυλόφουρνοι έχουν ανάψει από νωρίς. Οι πίτες και το ζυμωτό ψωμί πρέπει να προλάβουν να ψηθούν.

Αχνιστό καφεδάκι, χωριάτικα αυγά και ντόπιο μέλι, πίτες και σπιτικές μαρμελάδες στο πρωινό. Αμέσως μετά ξεκινάμε για το βουνό. Ένα Jeep Compass μάς μεταφέρει, 7 χιλιόμετρα πιο πάνω, στην τοποθεσία «Εννιά βρύσες», στους πρόποδες της Καζάρμας. Στο χλοερό βοσκοτόπι σε υψόμετρο 1500 σχεδόν μέτρων, μάς υποδέχονται κουδουνάκια προβάτων και αλυχτίσματα σπηλιών. Ποτίστρα, πηγές με κρυστάλλινο νερό και πρόσχαρο καλωσόρισμα από τον κτηνοτρόφο Ηλία, από τ΄Ανθοχώρι.

Η συνέχεια της περιήγησης μάς αποκαλύπτει την «Καμάρα», ένα πέτρινο γεφυράκι χτισμένο αριστοτεχνικά σε εντυπωσιακό σημείο του φαραγγιού. Μικρές λιμνούλες, βράχοι κομμένοι σε φέτες και μερικές δεκάδες μέτρα πιο πάνω, ένας πανέμορφος, βουερός και, ως την τελευταία στιγμή, αθέατος καταρράκτης.

Ένα υπέροχο μονοπάτι, με πολλές εναλλαγές, μάς οδηγεί σε δύο σχεδόν ώρες στον περίφημο αυχένα του Αγίου Νικολάου Βλασίου. Εδώ, από υψόμετρο 1520 μέτρων, αγναντεύουμε το εκπληκτικό ανάγλυφο των Αγραφιώτικων κορυφών, με πιο σπουδαία το Ντεληδήμι. Λίγο νωρίτερα στη διαδρομή έχουμε την ευτυχία να ξεδιψάσουμε με το θεϊκό νερό της, λαξευτής σε πέτρα, πηγής «Μάλλη», στους δυτικούς πρόποδες της Καζάρμας.

image

Στο Φαράγγι Ανθοχωρίου

Έρχεται η στιγμή να γνωρίσουμε τον τόπο, που 15 χρόνια πριν γοήτεψε τους δύο φίλους, τον Χρήστο και τον Δημήτρη. Είναι το φαράγγι Ανθοχωρίου. Ανακαλύπτουμε αρχικά το «Κονάκι» του Χρήστου, το παλιό καλυβάκι, που μετά τις αναγκαίες επεμβάσεις δεν είναι πια τόσο ταπεινό, αλλά εξακολουθεί να είναι απολύτως αυθεντικό. Τσιπουράκι στην δροσερή αυλή και συνεχίζουμε για το φαράγγι. Απόκρυφοι καταρράκτες, έλατα και πλατάνια, θαυμάσιο μονοπάτι, άλλοτε χωμάτινο, άλλοτε λιθόστρωτο με πέτρινα σκαλοπάτια. Μόνιμος σύντροφος το ζωντανό κελάρυσμα του νερού στην κοίτη της ρεματιάς. Πραγματικός νεραϊδότοπος. Η θαυμάσια πορεία μας τερματίζει στον ανακαινισμένο νερόμυλο, που τίθεται σε λειτουργία τους μήνες με έντονη ροή νερού.

Αργά το απόγευμα η εκπληκτική αίθουσα εστίασης του «Μοntanema» μοσχοβολάει. Γεμίζει το μεγάλο τραπέζι με εξαίσιες λιχουδιές: Μπάμιες με κοτόπουλο στον ξυλόφουρνο, κεφτεδάκια με σάλτσα και σπιτικές χυλοπίτες, αρνάκι με πατάτες στη γάστρα και ντόπιο μοσχαράκι λεμονάτο, ελευθέρας βοσκής. Την ποικιλία συμπληρώνουν κολοκυθάκια βραστά και μελιτζάνες απ΄το περιβόλι και ντόπιες πέστροφες, ψητές και τηγανιτές, εξαιρετικής νοστιμιάς. Η Γαστρονομία στο «Μοntanema» είναι σε επίπεδο υψηλό.

image

Χρήσιμες Πληροφορίες

«Μοntanema», Handmade village

Τηλέφωνα κρατήσεων: 24450 45220, 6947 275714. www.montanema.gr

Δυναμικότητα: 33 κατοικίες (100 περίπου επισκέπτες)

Υψόμετρο: 950 - 1000 μέτρα

Αποστάσεις «Μοntanema»

Από Λίμνη Πλαστήρα : 4,5 χλμ. Από Καρδίτσα : 30 χλμ. Από Θεσσαλονίκη : 245 χλμ. Από Αθήνα : 335 χλμ.

Η περιοχή προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες για πεζοπορικά και ορειβατικά μονοπάτια στα Άγραφα και διαδρομές για 4 Χ 4 ή συμβατικά αυτοκίνητα, στην Λίμνη Πλαστήρα και στις πάμπολλες δασικές διαδρομές.

Πλήρες άρθρο για το «Μοntanema» και την γύρω περιοχή φιλοξενείται στο περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ, τεύχος 101, Σεπτ - Οκτ 2014. (τηλ. 2310 331315 - fax 2310 403315)

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5