Ταξιδια

5+1 αποδράσεις κοντά στην Αθήνα

Μια «ανάσα» δροσιάς σε κοντινούς προορισμούς από την Αθήνα, λίγο πριν την καλοκαιρινή άδεια

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
ΤΕΥΧΟΣ 832
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αίγινα.
© Unsplash

Εκδρομές κοντά στην Αθήνα: Αίγινα, Αγκίστρι, Κέα ή Τζια, Χαλκίδα, Σούνιο και Μαραθώνας είναι έξι κοντινοί προορισμοί για το Σαββατοκύριακο

Θες να ξεφύγεις από τον καύσωνα και τους γρήγορους ρυθμούς της πρωτεύουσας. Έχεις ανάγκη μια «ανάσα» δροσιάς, το mood σου είναι ήδη καλοκαιρινό και το μόνο που σκέφτεσαι είναι κοκτέιλ σε κάποια παραλία με γαλαζοπράσινα νερά. Μην ανησυχείς, η Αθήνα είναι η καλύτερη «βάση» για αποδράσεις, με αμέτρητους κοντινούς προορισμούς για το Σαββατοκύριακο. Εμείς σου κάνουμε έξι προτάσεις για να φορτίσεις τις μπαταρίες σου.

Αίγινα
Το γραφικό νησί του Αργοσαρωνικού, μόλις μια ώρα από το λιμάνι του Πειραιά και με τα εισιτήρια να ξεκινούν από 9 ευρώ, είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς για να ξεφύγεις το Σ/Κ. Τα παραδοσιακά καφενεία που ξετρυπώνουν από παντού, τα νεοκλασικά σπίτια με τις βουκαμβίλιες και τις αυλές που μυρίζουν γιασεμί και τα μικρά σοκάκια δημιουργούν ένα ρομαντικό σκηνικό απ’ τα παλιά. Θα ρίξεις μια βουτιά στην παραλία Κλειδί, στην Αγία Μαρίνα με τη μεγάλη αμμουδιά, στην Κολόνα κοντά στη Χώρα και στο beach bar Bocampo στον Μαραθώνα Β, που ξεσηκώνει ντόπιους και επισκέπτες. Μην παραλείψεις να κάνεις τη βόλτα σου στην Παλαιοχώρα με τα 365 εκκλησάκια και να επισκεφτείς τον Ναό της Αφαίας, που, όταν τελειώσεις την ξενάγησή σου, μπορείς να απολαύσεις τη θέα και τη γαλήνη από το αναψυκτήριο ακριβώς απ’ έξω. 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Veronica Lappas (@verolappas)

 

Αγκίστρι
Αν θες έναν πιο εναλλακτικό προορισμό, εδώ θα βρεις ηρεμία, παραλίες με κρυστάλλινα νερά και ένα όμορφο καταπράσινο φυσικό τοπίο. Το Αγκίστρι, το γειτονάκι της Αίγινας, απέχει μόλις μιάμιση ώρα από το λιμάνι του Πειραιά, οι τιμές των ακτοπλοϊκών είναι χαμηλές, αν είσαι λάτρης της φύσης θα εκτιμήσεις τα μονοπάτια πεζοπορίας, ενώ το νησί ενδείκνυται για κάμπινγκ και βόλτες με το ποδήλατο. Οι περισσότερες παραλίες είναι εύκολα προσβάσιμες με τα πόδια, αλλά καλό είναι να έχεις μαζί σου ομπρέλα γιατί θα βρεις πολλές που δεν είναι οργανωμένες. Στη Χαλικιάδα μπορεί να συναντήσεις γυμνιστές, καθώς κάποτε ήταν το αγαπημένο τους στέκι, λόγω της δύσκολης πρόσβασης, στη Δραγωνέρα θα βρεις σκιά κάτω από τα πεύκα που φτάνουν μέχρι την παραλία και θα προμηθευτείς τα απαραίτητα από την καντίνα, ενώ η παραλία Σκάλα δίπλα στο λιμάνι, μία από τις πιο δημοφιλείς του νησιού, είναι οργανωμένη, με ρηχά νερά και ιδανική για οικογένειες. Στο Λίγο Κρασί Λίγο Θάλασσα (μαζί με το ταίρι σου, θα ευχηθώ εγώ) θα ευχαριστηθείς φρέσκα ψάρια, ενώ μην παραλείψεις να ζητήσεις το βοτσαλάκι, το αμυγδαλωτό του Αγκιστρίου. Extra tip: Μη χάσεις τη βόλτα με τα άλογα γύρω από τη λίμνη στην Απόνησο.

 

 

Κέα ή Τζια 
Χαρακτηρίζεται και ως «ο παράδεισος του Σαββατοκύριακου», το πιο κοντινό κυκλαδονήσι, μόλις μια ώρα από το Λαύριο, και είναι ειδυλλιακός προορισμός. Λίγο τα λιθόστρωτα μονοπάτια που περνούν μέσα από δάση και οδηγούν σε υπέροχους όρμους και παραλίες και λίγο η πυκνή της βλάστηση, την κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, θα σε κάνουν να λατρέψεις την Τζια. Η Χώρα, ή αλλιώς Ιουλίδα, είναι ένας γραφικός οικισμός με παραδοσιακά σπίτια με κεραμοσκεπές, πλακόστρωτα δρομάκια και σκαλάκια για απολαυστικές βόλτες, ενώ αν σου αρέσει η πεζοπορία θα βρεις µονοπάτια συνολικού µήκους 81 χλµ. Θα κολυμπήσεις στον Οτζιά, στον Κουνδούρο και στον Σχίνο, που απαιτεί κατάλληλο όχημα. Αν είσαι λάτρης των καταδύσεων, κάτω από τη θάλασσα θα βρεις πολλά ναυάγια. Στο Πανόραµα, όπως προδίδει το όνομά του, έχει εξαιρετική θέα και σπιτικά γλυκά και στο αυθεντικό οικογενειακό ταβερνάκι, το Εξοχικό της Μαργαρίτας θα απολαύσεις απίστευτα μαγειρευτά πιάτα.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kea Greece (@kea.greece)

 

Χαλκίδα
Συνδυάζει με ιδανικό τρόπο βουνό και θάλασσα, η πρόσβαση από την Αθήνα είναι πανεύκολη και οι χαλαροί ρυθμοί ζωής καθιστούν τη Χαλκίδα έναν από τους αγαπημένους προορισμούς για όλο τον χρόνο. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, θα περάσεις τα «τρελά νερά» του Ευρίπου και θα απολαύσεις την περατζάδα κατά μήκος της παραλίας της Χαλκίδας, με τις αμέτρητες καφετέριες και τα ουζάδικα, τους νωχελικούς ψαράδες, τη θαλασσινή θέα και τις μουσικές. Από την Παλαιά Γέφυρα μέχρι το επιβλητικό Κόκκινο Σπίτι, θα δεις το νεοκλασικό Μέγαρο Κότσικα με τους τρούλους του που στεγάζεται το Δημαρχείο και χτυπάει η καρδιά της πόλης. Σε απόσταση αναπνοής είναι η οργανωμένη παραλία Αστέρια, στην απέναντι πλευρά του πορθμού του Ευρίπου, κοντά στο Λιμεναρχείο, για βουτιές μετά το περπάτημα στο Κάστρο Καράμπαμπα και μπορείς να «τσιμπήσεις» στο Asteria Plage από brunch μέχρι ριζότο με γαρίδες. Στα μόλις 7 χλμ. από τη Χαλκίδα είναι και η αμμουδερή παραλία με καταγάλανα νερά Αλυκές Δροσιάς, η πιο trendy παραλία της περιοχής με τον ήλιο να δύει από την πλευρά της θάλασσας, προσφέροντας μαγικές εικόνες και χρώματα τα απογεύματα για κολύμπι ή κοκτέιλ σε κάποιο από τα beach bars. Επιστρέφοντας από το μπάνιο, μια ενδιαφέρουσα στάση είναι στον Άγιο Μηνά για φρέσκο ψάρι.

Η παραλία Αλυκές.
Η παραλία Αλυκές.

Σούνιο
Διασχίζεις οδικώς την παραλιακή και καταλήγεις στο Σούνιο για μια κοντινή απόδραση στο νοτιότερο άκρο της Αττικής. Ο συνδυασμός του αρχαίου Ναού του Ποσειδώνα και της παραλίας του Σουνίου, ακριβώς από κάτω, είναι ό,τι χρειάζεσαι για να χαλαρώσεις. Καθώς κολυμπάς, η εικόνα του ήλιου που δύει σε συνδυασμό με τον ναό μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Σε κοντινή απόσταση είναι και η παραλία στα Λεγραινά, με την ψιλή χρυσαφένια άμμο και τα τιρκουάζ νερά, που σίγουρα θα βρεις μια ήρεμη γωνιά για να χαλαρώσεις. Μετά το μπάνιο, η όρεξη ανοίγει και ο δρόμος θα σε βγάλει στις ταβέρνες της περιοχής, με μια αγαπημένη επιλογή να είναι το ταβερνάκι Θόδωρος και Ελένη το Μικρό, για φρέσκα ψαρικά, τηγανητές πατάτες και μύδια σε πολλές εκδοχές. Extra tip: Να επισκεφτείς τον Αρχαιολογικό Χώρο του Σουνίου, πριν ή μετά τις βουτιές. Είναι ανοιχτά από τις 9.30 το πρωί και με τελευταία είσοδο 20 λεπτά πριν τη δύση.

Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο.
Ανατολή της πανσελήνου πάνω από το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. © Βασίλης Ρεμπάπης / Eurokinissi

Μαραθώνας
Για το τέλος άφησα έναν πολύ κοντινό προορισμό στην Αθήνα, με εξαιρετικό φυσικό τοπίο και ατέλειωτες αμμουδιές. Υπάρχουν παραλίες για κάθε γούστο: είτε οργανωμένες, με ξαπλώστρα και μουσική από beach bar, είτε απομακρυσμένες και λιγότερο οργανωμένες για να απλώσεις πετσετούλα στην αμμουδια. Ιδιαίτερα δημοφιλής για μπάνιο είναι η παραθαλάσσια περιοχή του Σχινιά, με τις παραλίες με χρυσή αμμουδιά και το πευκόδασος τριγύρω, ενώ για τους αθλητικούς τύπους το Moraitis Beach Bar είναι ο καλύτερος προορισμός για θαλάσσια σπορ. Μετά από το μπάνιο στην παραλία του Μαραθώνα θα φας πεντανόστιμα τηγανητά καλαμαράκια στον Φάρο. Στη λίμνη του Μαραθώνα, τη μοναδική τεχνητή λίμνη της Αττικής, θα απολαύσεις την υπέροχη διαδρομή και θα να πιεις τον καφέ σου με θέα. Μην παραλείψεις μια επίσκεψη στο Μουσείο του Μαραθώνιου Δρόμου και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα στον Βρανά, που στεγάζει, μεταξύ άλλων, ευρήματα από τη Μάχη του Μαραθώνα, και είναι ανοιχτό καθημερινά (εκτός Τρίτης) από τις 8.30 το πρωί.

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ