Visual Browsing
© Alice Young/ Unsplash
TECHNO SURFING

Τουριστική βιομηχανία: 1,4 δισ. ταξίδια και 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ

Αλλά υπάρχουν και προβλήματα.
© Alice Young/ Unsplash
1,4 δισεκατομμύρια διεθνείς τουριστικές αφίξεις σημειώθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού

Το σίγουρο είναι ότι με την πάροδο των χρόνων ο παγκόσμιος τουρισμός αυξάνεται. Το 2018 σημειώθηκαν 1,4 δισεκατομμύρια διεθνείς τουριστικές αφίξεις σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (ΠΟΤ), αύξηση κατά 6% σε σχέση με το 2017. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν στο εξωτερικό για τις διακοπές τους γιατί υπάρχουν πολλοί που κάνουν περισσότερα από ένα ταξίδια. Σημαίνει όμως ότι ο τουρισμός διαδραματίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Το 2018 απέφερε περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ με τα νούμερα να υπερβαίνουν κατά πολύ τις προσδοκίες.

Η άνοδος είναι εκρηκτική τα τελευταία 70 χρόνια. Το 1950 είχαμε 25 εκατομμύρια διεθνείς τουριστικές επισκέψεις, οι οποίες αυξήθηκαν σε 166 εκατομμύρια το 1970 και 435 εκατομμύρια το 1990. Η δημιουργία και η μεγάλη ανάπτυξη των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους έχει καταστήσει τα ταξίδια πιο προσιτά σε όλους και για να πετάξει κανείς πληρώνει πολλές φορές λιγότερα λεφτά από ότι στο ταξί που θα τον πάει στο ξενοδοχείο του. Η ανάπτυξη της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας οφείλεται και στην άνοδο των ψηφιακών υπηρεσιών. Οι τεχνολογικές εξελίξεις έφεραν επανάσταση στις online κρατήσεις σε για μετακίνηση και διαμονή, μείωσαν τις τιμές και αύξησαν την ικανοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν πολύ πιο συχνά.

Η Ευρώπη πρωταγωνιστεί στις επισκέψεις από το εξωτερικό λαμβάνοντας πέρσι 713 εκατομμύρια επισκέπτες. Η Γαλλία ήταν η πρωταθλήτρια με σχεδόν 90 εκατομμύρια επισκέπτες, με τα 70 εκατομμύρια να είναι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα τελευταία 6 χρόνια η Ελλάδα αύξησε πολύ τις επιδόσεις της και έφτασε τα 33 εκατομμύρια επισκέπτες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί στη 13η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για το 2018, όταν το 2012 ήταν στη 17η. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για τη χώρα μας το 2018 διαμορφώθηκαν στα 16 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10% σε σύγκριση με το 2017.

Ποια χώρα όμως παρέχει τους περισσότερους τουρίστες; Ο αριθμός των τουριστών που παράγονται από μια χώρα συσχετίζεται με το μέσο εισόδημα αλλά φυσικά και με τον πληθυσμό της. Το διαρκώς αυξανόμενο βιοτικό επίπεδο στη Κίνα έχει οδηγήσει σε τεράστια αύξηση των κατοίκων της που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, καθιστώντας τους Κινέζους τους πιο πολλούς τουρίστες στον κόσμο. Το 2017 οι Κινέζοι τουρίστες πραγματοποίησαν 143 εκατομμύρια ταξίδια στο εξωτερικό, ακολούθησε η Γερμανία (92 εκατομμύρια), οι ΗΠΑ (87,8 εκατομμύρια) και το Ηνωμένο Βασίλειο (74,2 εκατομμύρια). Οι Ρώσοι τουρίστες αυξάνονται ραγδαία, των οποίων ο τουριστικός αριθμός αυξήθηκε κατά 16% πέρυσι. Στην Ελλάδα πραγματοποιήσαμε σχεδόν 7,7 εκατομμύρια ταξίδια στο εξωτερικό το 2017.

Σχετικα
Όλες οι αμαρτίες που σκοπεύω να φάω στη Νέα Υόρκη
Όλες οι αμαρτίες που σκοπεύω να φάω στη Νέα Υόρκη

Ήλιος, θάλασσα, πολιτισμός, δουλειές, ανάπτυξη, υπάρχει κάτι που να μην μας αρέσει σε αυτή την παγκόσμια τουριστική έκρηξη; Συνωστισμός και αύξηση των τιμών των ακινήτων αποτελούν σκοτεινά σημεία στον τουρισμό. Τα μέρη με μεγάλη ζήτηση παγκοσμίως αναστενάζουν κάτω από το βάρος του υπερτουρισμού και απειλούνται με καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Οι τουρίστες είναι υπεύθυνοι για μεγάλες ποσότητες πλαστικών μιας χρήσης που μολύνουν τις παραλίες και απειλούν την άγρια φύση. Οι κυνηγοί σουβενίρ παίρνουν κομμάτια απειλούμενων κοραλλιών για να τα κρατήσουν ως αναμνηστικά. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Η έντονη πίεση στα νοσοκομεία και τις δημόσιες συγκοινωνίες από τους τουρίστες επιβαρύνουν τους περιορισμένους πόρους και έτσι οι δημόσιες υπηρεσίες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους ντόπιους.

Και τι κάνουν οι πόλεις για όλα αυτά; Τον περασμένο μήνα, 10 ευρωπαϊκές πόλεις (Άμστερνταμ, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Μπορντό, Βρυξέλλες, Κρακοβία, Μόναχο, Παρίσι, Βαλένθια και Βιέννη) έστειλαν κοινή επιστολή προς την ΕΕ ζητώντας βοήθεια στη διαχείριση των επιπτώσεων του Airbnb. Για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες στη στέγαση, στην αύξηση των τιμών των κατοικιών και στην εκτόπιση των ντόπιων κατοίκων. Στη Μπριζ πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν τις διαφημιστικές καταχωρήσεις για ημερήσιες εκδρομές και θα περιορίσουν τον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων.Η πόλη που έχει ανακηρυχθεί παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO γνώρισε αύξηση του τουρισμού κατά 28% τα τελευταία 2 χρόνια, με τον δήμαρχο της  λέει ότι πρέπει να ελέγξουμε την εισροή περισσότερων τουριστών αν δεν θέλουμε να γίνει η Μπριζ σαν τη Ντίσνεϊλαντ. Πέρσι το Ντουμπρόβνικ ανακοίνωσε επίσης περιορισμούς στα κρουαζιερόπλοια. Μετά από το μεγάλο συνωστισμό στα παλιά σοκάκια μειώθηκαν τα τραπεζοκαθίσματα και επιβλήθηκαν περιορισμοί στους πλανόδιους πωλητές. Ακολουθώντας τα βήματα της Μαγιόρκας, η Ρώμη - η οποία φιλοξενεί 15,2 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως - ανακοίνωσε πρόσφατα κανόνες για την «καλή τουριστική συμπεριφορά». Απαγορεύεται να κυκλοφορείς γυμνός από τη μέση και πάνω, να τρώς ακατάστατα κοντά σε μνημεία όπως οι σκάλες των εκκλησιών ή η περίμετρος ενός συντριβανιού. Απαγορεύεται επίσης να σέρνεις τροχήλατες βαλίτσες σε ιστορικές σκάλες ενώ οι αρχές στοχεύουν επίσης σε μεθυσμένους και σε αυτούς που διαταράσσουν την τάξη. Οι πόλεις είναι πρώτα και κύρια για τους ντόπιους τελικά ή τα κέρδη από τους τουρίστες είναι τόσο σημαντικά που δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε; Όπως σε όλα τα ζητήματα η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

Με πληροφορίες από: Guardian

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Διαχρονίες: Μια συνομιλία των συλλογών του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας με σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς
Διαχρονίες: Μια συνομιλία των συλλογών του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας με σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς
Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"
26.02.2020
Διαχρονίες: Μια συνομιλία των συλλογών του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας με σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5