Ταξιδια

Αίγυπτος

11721-35222.jpg
Στελλίνα Καρρά
ΤΕΥΧΟΣ 275
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
3507-9100.jpg

Ίσως νομίσεις ότι θα κλείσεις τους λογαριασμούς σου με τη χώρα αυτή, όταν θα έχεις δει τις Πυραμίδες, το Αιγυπτιακό Μουσείο, τα ξακουστά μνημεία της κοιλάδας του Νείλου… Κάθε άλλο.

 Η Αίγυπτος σύντομα θα σε τραβήξει και πάλι κοντά της, για να σε ταξιδέψει στους αμμόλοφους της Σαχάρας, στα μονοπάτια των βεδουίνων, στα γρανιτένια βουνά του Σινά. Στις μυστικές γωνιές του Καΐρου, που δεν είχες το χρόνο να ανακαλύψεις στο πρώτο σου ταξίδι. Σε αρχαία κάστρα και μοναστήρια, σε πολύχρωμους κοραλλιογενείς ύφαλους και σε τοπία βουκολικά, που θα ξεδιπλώνονται καθώς η φελούκα σου ανεβαίνει τον Νείλο. Θα σε παρασύρει σε ένα ταξίδι 4.500 χρόνων. Από τις δυναστείες των Φαραώ, στους ελληνορωμαϊκούς χρόνους, και από εκεί στη σύγχρονη ισλαμική Αίγυπτο. Εικόνες εξωτικές, κοσμοπολίτικες, χαοτικές. Με υπόκρουση τους εκκωφαντικούς θορύβους της πόλης, το κάλεσμα του μουεζίνη, τον άνεμο της ερήμου, την αθάνατη φωνή της Ουμ Καλσούμ… Τώρα που οι μεγάλες ζέστες πέρασαν και το ραμαζάνι τελείωσε, είναι η ιδανική εποχή για ένα ταξίδι στην Αίγυπτο. Πριν έρθουν τα Χριστούγεννα και εισβάλλουν ξανά οι ορδές των τουριστών, πριν οι τιμές των ξενοδοχείων εκτιναχθούν στα ύψη. Όσο ακόμα τα νερά της Ερυθράς Θάλασσας είναι ζεστά και οι νύχτες γλυκές στην όαση της Σίβα.

Ταξιδεύοντας στην Αίγυπτο

Κάποιοι από τους πιο ενδιαφέροντες και δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, που αξίζει να επισκεφτείς:

Κάιρο

Το περίφημο Αιγυπτιακό Μουσείο, οι Πυραμίδες της Γκίζας και του Dahshur, η νεκρόπολη της Saqqara, το ξακουστό παζάρι Khan El Khalili, το Citadel με το τζαμί του Mohammed Ali, είναι οι πρώτες εικόνες που θα σε καθηλώσουν. Αλλά το Κάιρο θα σε κερδίσει για πάντα όταν θα περιπλανηθείς στα μαγικά του τοπία. Η χαοτική αυτή μεγαλούπολη των 1.000 μιναρέδων και των 18 εκατομμυρίων κατοίκων, τριτοκοσμική, σύγχρονη και κοσμοπολίτικη, φαραωνική και ισλαμική, είναι γεμάτη ζωή και αντιθέσεις. Μεσαιωνικοί μαχαλάδες και κτίρια art deco, λιμουζίνες και κάρα, πολυτελή malls και ρακοσυλλέκτες. Η Κοπτική συνοικία με τις αρχαίες εκκλησίες. Τα νέον που καθρεπτίζονται στα νερά του Νείλου. Όμως, η καρδιά της πόλης χτυπάει στο Ισλαμικό Κάιρο. Αριστουργήματα ισλαμικής αρχιτεκτονικής που μοιάζουν να αγνοούν το μεγαλείο τους ξεπροβάλλουν αναπάντεχα από τα λασπωμένα σοκάκια. Και πουθενά στον κόσμο δεν θα συναντήσεις τίποτα που να ξεπερνάει σε γοητεία τις εικόνες του Al- Mu’izz, του δρόμου-υπαίθριου μουσείου με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μεσαιωνικών μνημείων στον ισλαμικό κόσμο. 

Όαση της Σίβα

Κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη και περιτριγυρισμένη από αλμυρές λίμνες και τεράστιους αμμόλοφους, η όαση της Σίβα είναι ένας μικρός παράδεισος, εκατοντάδες χιλιόμετρα βαθιά μέσα στην έρημο. Χουρμαδιές που συνωστίζονται γύρω από τις πηγές. Χωμάτινες καστροπολιτείες-λαβύρινθοι που κάποτε προστάτευαν τους κατοίκους από τους επιδρομείς της ερήμου. Και ερείπια μνημείων που μαρτυρούν την ευημερία της Σίβα κατά τους ελληνορωμαϊκούς χρόνους – κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι εδώ βρίσκεται ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου. Must η διαμονή στο ξενοδοχείο Adrere Amellal (www.adrereamellal.net).

Κρουαζιέρα στον Νείλο

Η διάσημη κρουαζιέρα του Νείλου καλύπτει το τμήμα από το Ασουάν έως το Λούξορ (ή αντιστρόφως), μια απόσταση 125 χιλιομέτρων όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα τα περισσότερα φαραωνικά μνημεία, όπως τα Kom Ombo, Edfu, Karnak και η Κοιλάδα των Βασιλέων. Επίσης υπάρχει μια άλλη, λιγότερο γνωστή, αλλά πολύ ωραία κρουαζιέρα, που διαπλέει τη λίμνη Nasser, από το φράγμα του Ασουάν έως το Αμπού Σιμπέλ. Αν πάντως δεν σε ενθουσιάζει η ιδέα του κλασικού κρουαζιερόπλοιου, τα ιστορικά Dahabiya –πλοιάρια σε στιλ 19ου αιώνα και deco τύπου «Έγκλημα στο Νείλο»– είναι ιδανικά για ιδιωτικές κρουαζιέρες: Πιο ατμοσφαιρικά, και συγχρόνως μικρότερα και πιο ευέλικτα, σου παρέχουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων (www.nubiannilecruises.com).

 

Ασουάν

Σχετικά με το Ασουάν υπάρχει μια παρεξήγηση: δεν είναι απλώς η αφετηρία για την κρουαζιέρα του Νείλου, αλλά και ένας από τους ωραιότερους προορισμούς της Αιγύπτου. Θα το διαπιστώσεις περπατώντας στην Corniche μπροστά στις όχθες του Νείλου, με τις αμέτρητες φελούκες και τα νησάκια που κάνουν τον ποταμό να μοιάζει με φιόρδ. Ή στα γραφικά χωριά της Νουβίας, στο νησάκι Elephantine. Όταν θα επισκεφτείς το υπέροχο, μινιμαλιστικό Nubian Museum. Καθώς θα περιφέρεσαι στα ατμοσφαιρικά σουκς της παλιάς πόλης. Πίνοντας τσάι στην terrace του θρυλικού ξενοδοχείου Old Cataract, την ώρα που ο ήλιος δύει πίσω από τον Νείλο. Και το βράδυ η παράσταση «Ήχος και Φως», μπροστά στο φαντασμαγορικά φωτισμένο ναό της Ίσιδος στο νησί Philae, θα σε μεταφέρει χιλιάδες χρόνια πίσω, στην Αρχαία Αίγυπτο.

Αμπού Σιμπέλ

Για πολλούς επισκέπτες, ο επιβλητικός ναός του Ραμσή ΙΙ (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO), λαξευμένος σε έναν κατακόρυφο βράχο στις όχθες της λίμνης Νasser, προσφέρει μια από τις πιο συναρπαστικές εικόνες της Αιγύπτου. Στις 22 Οκτωβρίου γιορτάζεται το Φεστιβάλ του Ήλιου: Ένα φαινόμενο που παρατηρείται μόνο δύο ημέρες το χρόνο (η άλλη, στις 22 Φεβρουαρίου), όταν κατά την ανατολή του ήλιου, μια δέσμη φωτός περνάει κατευθείαν από το άνοιγμα του ναού, φωτίζοντας τα αγάλματα των θεών στα άδυτα του ιερού (δεν είναι τυχαίο φαινόμενο, αλλά επίτευγμα των αρχιτεκτόνων του ναού κατ’ απαίτηση του Ραμσή). Το Αμπού Σιμπέλ απέχει 280 χλμ. από το Ασουάν, αλλά προτίμησε τη 45λεπτη αεροπορική πτήση.

Χερσόνησος Σινά

Σεληνιακά τοπία, άγρια βουνά και αφιλόξενες έρημοι στην ενδοχώρα, χρυσαφένιες αμμουδιές, πολυτελή resorts και διάσημοι κοραλλιογενείς ύφαλοι στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας. Η βιβλική ατμόσφαιρα δίνει τη σκυτάλη στις εγκόσμιες απολαύσεις. Ξεκινάς από το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, το αρχαιότερο του κόσμου. Μετά από πεζοπορία 2 ωρών θα βρεθείς στην κορφή του όρους Σινά, όπου ο Μωυσής παρέλαβε τις 10 εντολές. Αν καταφέρεις να φτάσεις νωρίς, θα δεις την ωραιότερη ανατολή του κόσμου. Και αν αγαπάς την περιπέτεια, το Bedouin Paths (www.bedouinpaths.com) οργανώνει τα καλύτερα πολυήμερα trekking στην απομονωμένη ενδοχώρα του Σινά. Όμως, όσο και αν σε συναρπάζουν τα απόκοσμα τοπία, φύλαξε λίγες μέρες για να βουτήξεις ανάμεσα στα τροπικά ψάρια και τα πολύχρωμα κοράλλια έξω από το Sharm el-Sheikh, το Dhahab ή τη Nuweiba.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ