Ταξιδια

Στις άγνωστες γωνιές μιας φανταστικής Αργολίδας

Μια πρωτότυπη εκδρομική πρόταση της παρέας των «Πολιτιστικών Διαδρομών στο Ελληνικό Τοπίο» με προϊστορία, γεωλογικό ενδιαφέρον αλλά και θαλασσινή περατζάδα

113114-649307.jpg
Κώστας Ζαροκώστας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
104581-207583.jpg

Ρίξε μια ματιά στο χάρτη αυτής της χώρας. Αυτής που το ανυπολόγιστο χρέος της το οφείλει στη Φύση και στην Ιστορία της.

Πες μου τώρα έχεις δει πιο παράξενο σχήμα, πιο άναρχη ακτογραμμή και πιο μεγάλη γκάμα αρχαιολογικών ευρημάτων, που τραβάει εδώ και 30.000 χρόνια, πέρα από την Αργολίδα;

Τώρα οι Σαλονικιοί κάτι θα πούνε για τη Χαλκιδική. Όμως αυτή για εμάς μακριά πέφτει. Όσο για τη γειτονική μας Αργολίδα, δύο ωρίτσες και πολύ σου λέω, και απολαμβάνεις το καφεδάκι σου απέναντι από το Μπούρτζι, τις βουτιές στα Ίρια, ή στη Κάντια, τις όμορφες παραστάσεις στο μικρό ή στο μεγάλο της Επιδαύρου ή ανοίγεις μια πιθαμή το στόμα μπροστά στην Πύλη των Λεόντων. Όμως ο τόπος αυτός πέρα από Ναύπλιο, Επίδαυρο, Μυκήνες και τόσα άλλα σημαντικά και πολυπερπατημένα έχει και κάποιες άλλες γωνιές που αν δεν στις δείξουνε και δε σε πάνε, παραμένουν άγνωστες στους πολλούς.

Πάμε λοιπόν αρχίζοντας από το βυζαντινό Ναό των Ταξιαρχών (11ος αι), που βρίσκεται κρυμμένος πίσω από τα δέντρα πάνω στο δρόμο για την Παλιά Επίδαυρο. Θα συνεχίσουμε ακολουθώντας την πινακίδα προς Σπέτσες και 2,5 ωρίτσες από Αθήνα, άντε 3 χαλαρά, θα φθάσουμε στο χωριό Δίδυμα. Δέκα λεπτά με τα πόδια από το χωριό (πηγαίνει και αυτοκίνητο), φθάνεις σε ένα χώρο που αναρωτιέσαι τι άλλο περίεργο έχεις να δεις σε τούτη εδώ την παράξενα όμορφη χώρα.

Εδώ η γη, πριν χιλιάδες χιλιάδων χρόνια, άνοιξε δύο τεράστιες ολοστρόγγυλες τρύπες, κυκλικά κοιλώματα που απ΄ ότι λένε οι ειδικοί, σχηματίστηκαν από την επίδραση χημικής διάβρωσης των ασβεστολιθικών πετρωμάτων και αποτελεί ένα ιδιαίτερο γεωμορφολογικό τοπίο που ονομάζεται δολίνη.

Κατεβαίνοντας τα σκαλιά, που είναι λαξεμένα στο βράχο μέσα σε θολωτή σπηλαιώδη κατασκευή, θα βρεθούμε στο εσωτερικό της δολίνης. Στα πρανή της μεγάλης αυτής κατακεκρημμένης σπηλιάς βρίσκονται χτισμένα από τον 13ο αι. ο Άγ. Γιώργης και η Μεταμόρφωση του Σωτήρα.

n

Ξανά στο αυτοκίνητο με κατεύθυνση πάντα για Σπέτσες και λίγο μετά παρακάμπτουμε προς την Κοιλάδα, το πιο ονομαστό Καρνάγιο (Ναυπηγείο) της Αργολίδας. Εδώ η τέχνη του καραβομαραγκού για τουλάχιστον 200 χρόνια ήταν αλλά και είναι στο φόρτε της. Κατεβαίνουμε στο μόλο, περνώντας πλάι από τα λιθρινάκια που αργοπεθαίνουν πάνω στα κάρβουνα και ανεβαίνουμε στα ταχύπλοα που μας περιμένουν για να περάσουμε απέναντι στο σπήλαιο Φράγχθι. (Εννοείται πως για να σε περιμένουν πρέπει να τα έχεις ειδοποιήσει από το Πόρτο Χέλι. Όμως μπορεί να πας και με τα πόδια 20΄ακολουθώντας το μονοπάτι που αρχίζει από την παραλία των Φούρνων).

n

Το παραθαλάσσιο σπήλαιο Φράγχθι, το σημαντικότερο προϊστορικό μνημείο της ανατολικής Μεσογείου, κατοικήθηκε κυρίως κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική (40-10.000 π.Χ.), τη Μεσολιθική (9-7.000 π.Χ.) και τη Νεολιθική περίοδο (7-3.000 π.Χ.). Υπήρξε καταφύγιο μετακινούμενων κυνηγών, τροφοσυλλεκτών και ψαράδων οι οποίοι χρησιμοποιούσαν για τις καθημερινές του ανάγκες, εργαλεία, φτιαγμένα από σκληρές και αιχμηρές πέτρες, όπως ο πυριτόλιθος και ο οψιανός. Η στρωματογραφία του σπηλαίου, προσφέρει στους ειδικούς επιστήμονες ένα πεδίο μελέτης της μετάβασης από το Πλειστόκαινο στο Ολόκαινο, καθώς και την εξέλιξη της λιθοτεχνίας και της κεραμικής τεχνολογίας. Από το περασμένο καλοκαίρι στην περιοχή αυτή διεξάγει υποθαλάσσιες έρευνες το μεγαλύτερο στον κόσμο ηλιακό καταμαράν το Turanor Planet Solar στα πλαίσια της συνεργασίας του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης και γεωφυσικών από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών. Στόχος τους η διερεύνηση του προϊστορικού τοπίου στο βυθό της Αργολίδας.

Το ταξίδι τώρα συνεχίζεται στη θαλασσινή διαδρομή: Κοιλάδα, Λεπίτσα- ακρωτήρια Θυνί και Κορακιάς με κατάληξη στο Πόρτο Χέλι. Μετά την τακτοποίηση στο ξενοδοχείο αναχωρούμε με ξύλινο καΐκι και αφού διασχίσουμε τη λιμνοθάλασσα της Βερβερούδας θα φθάσουμε στην αμμουδιά Νησί για να απολαύσουμε τη δροσιά των νερών του Αργολικού στα χρώματα, μιας –ελπίζουμε- όμορφης δύσης.

n

Την επόμενη μέρα θα την βγάλουμε στο άνετο και καλοτάξιδο KELLY σε μια φανταστική διαδρομή που θα περιλαμβάνει τον περίπλου των Σπετσών, την ακτή της Ερμιονίδας από Πόρτο Χέλι προς Χηνίτσα-Κόστα-Κοστούλα-Άγιος Αιμιλιανός-Κουνούπι-Τζέμι-Πετροθάλασσα-Μπουρλότο-Σεντόνι-Κουβέρτα-Νήσος Δοκός. Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας θα είναι ποια από όλες τις όμορφες παραλίες θα επιλέξουμε για μπάνιο. Όμως όπως πάντα θα τα καταφέρουμε να μην αφήσουμε πολλές παραπονεμένες και ειδικότερα το μικρό κόλπο με τα τουρκουάζ νερά της νήσου Δοκού, που άλλωστε είναι και ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα της Μυκηναϊκής περιόδου.

Λίγο μετά το μεσημέρι, φαγητό στη γραφική Ερμιόνη και αναχώρηση για την Αθήνα με ενδιάμεσες στάσεις στα μικρά βυζαντινά μοναστήρια-μουσεία του Αγνούντος (11ος αι.) και της Οδηγήτριας (9ος αι.), για να θαυμάσουμε τις υπέροχες αγιογραφίες των ναών τους.

Info: Η εκδρομή αυτή θα γίνει το Σαββατοκύριακο 29 (πανσέληνος) και 30 Αυγούστου. Απαραίτητα μαγιό, αντηλιακό, καπέλο και ψάθα. Η τιμή των 125 ευρώ καλύπτει το πούλμαν με τα έξοδα οδηγού-συνοδού, τη διανυκτέρευση με πρωινό στο Πόρτο Χέλι και τις τρεις θαλασσινές διαδρομές του διημέρου.

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 210-6080477 και 6974-931477. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ