Τεχνολογια - Επιστημη

Το φαινόμενο Apple (Μέρος 3ο)

Υπάρχουν δεκάδες καλοί λόγοι για να αποφασίσετε αν θα αγοράσετε έναν υπολογιστή της Apple, αλλά κατά καιρούς έχω ακούσει διάφορες απόψεις που κυκλοφορούν

114759-718240.jpg
Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 269
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Υπάρχουν δεκάδες καλοί λόγοι για να αποφασίσετε αν θα αγοράσετε έναν υπολογιστή της Apple, αλλά κατά καιρούς έχω ακούσει διάφορες απόψεις που κυκλοφορούν οι οποίες είτε δεν ισχύουν πια είτε δεν ίσχυαν ποτέ. Θα σας βοηθήσω λοιπόν να αγοράσετε Apple για τους σωστούς λόγους.

Φαντασίωση: H Αpple φτιάχνει καινοτόμα πρωτοποριακά προϊόντα.

Κομμάτι της οπαδικής φαντασίωσης. Ξεκινούν με την προ-ιστορική φαντασίωση πως ο Bill Gates αντέγραψε την ιδέα των παραθύρων και του γραφικού περιβάλλοντος από την Apple. Καίτοι η Microsoft δημιούργησε ένα γραφικό περιβάλλον αρκετά αργότερα από την Apple, η ιδέα των παραθύρων ήταν της Xerox. Φυσικά το MacOS ήταν ένα πολύ καλό παράδειγμα γραφικού περιβάλλοντος, αλλά, όχι, δεν ήταν δική τους ιδέα. Και καταλήγουν συνήθως με το iPod, όπου και πάλι δεν ήταν δική τους ιδέα. Η Creative πουλούσε ένα Mp3 player με σκληρό δίσκο τουλάχιστον 2 χρόνια πριν βγει το iPod, και μάλιστα πέρσι η Apple πλήρωσε ένα σεβαστό ποσό στην Creative γι’ αυτή την ιδέα της. Για να είμαστε όμως ειλικρινείς με τους οπαδούς της, η Apple καταφέρνει να υλοποιεί ιδέες που δεν είναι δικές της με έναν τρόπο τόσο πετυχημένο, που όλοι μετά πιστεύουν ότι η ιδέα ήταν δική τους.

Φαντασίωση: Τα Apple είναι βράχοι σταθερότητας.

Όπως έλεγε και εκείνη η διαφήμιση Last Year. Η Apple έβγαλε αυτό το καλό όνομα με το εντυπωσιακά σταθερό για την εποχή του MacOS. Ειδικά αν θυμηθείτε πόσο συχνά κόλλαγαν τα Windows 95. Αλλά η σταθερότητα του MacOS ήταν ταυτόχρονα και η αχίλλειος πτέρνα της. Το αυστηρά ελεγχόμενο λειτουργικό ήταν και αυστηρά περιορισμένο σε δυνατότητες και προγράμματα. Αυτή την αδυναμία τη διόρθωσε υιοθετώντας το Unix-οειδές και πανέμορφο λειτουργικό MacOS X. Αλλά μαζί με την αλλαγή αυτή και το άνοιγμα προς τον κόσμο χάθηκε και η πολυθρύλητη σταθερότητα. Με αυτό δεν λέω πως το MacOS X δεν είναι ένα σταθερό λειτουργικό, αλλά ότι δεν είναι πιο σταθερό ή με λιγότερα προβλήματα από τα Windows XP ή το Ubuntu. Για να μη μιλήσω για το iPhone, με τα δεκάδες προβλήματά του software που είχε όταν πρωτοβγήκε, και μου επιτεθούν οι χαρούμενες chicas που τριγυρνάνε μ’ ένα τέτοιο στο χέρι στα τρέντι μέρη.

Φαντασίωση: Τα Apple είναι πιο γρήγορα από τα PC.

Εδώ και 3 χρόνια τα Apple χρησιμοποιούν κατά 99% τα ίδια εξαρτήματα μ’ ένα PC, άρα το επιχείρημα πια είναι αστείο. Για 20 σχεδόν χρόνια (μέχρι το 2000 περίπου), η διαφορετική αρχιτεκτονική που χρησιμοποιούσαν τα Apple και το κλειστό λειτουργικό τους έδιναν αρκετά πλεονεκτήματα σε multimedia εφαρμογές και σε γραφίστες. Αλλά λόγω της υψηλής τιμής τους, ακόμα και τότε η σχέση απόδοσης/τιμής δεν ήταν ακριβώς εντυπωσιακά υπέρ των Apple. Ιδιαίτερα μετά το 2000 ο ανταγωνισμός Intel-AMD στους επεξεργαστές ώθησε τόσο πολύ τους επεξεργαστές των PC, που ήταν αδύνατο για τη μικρή Apple να τον ακολουθήσει ανεξάρτητη. Και γι’ αυτόν το λόγο το 2006 πολύ σωστά αποφάσισαν να υιοθετήσουν τους Core Duo επεξεργαστές της Intel, αυξάνοντας τις επιδόσεις των Αpple και κατεβάζοντας το κόστος παραγωγής.

Φαντασίωση: Τα Apple δεν είναι συμβατά και έχουν διάφορα προβλήματα συνεργασίας με τους υπόλοιπους υπολογιστές.

Πρόκειται για ένα μύθο που δεν ισχύει εδώ και τουλάχιστον 7 χρόνια. Με τη μετάβαση στο Unix-οειδές MacOS X, οι υπολογιστές της Apple απόκτησαν –εκτός από πανέμορφα γραφικά που έκαναν τους πάντες να σκάνε από τη ζήλια τους– όλες τις δυνατότητες συνεργασίας που διέθετε το Linux με τα Windows. Με λίγα λόγια, ένα Apple μπορεί να συνεργαστεί τέλεια σ’ ένα δίκτυο από υπολογιστές Windows ή Linux, μπορεί ακόμα να διαβάσει και να σώσει στο φορμά του Microsoft Office (με το OpenOffice), να φτιάξει PDF και γενικά ό,τι άλλο βάλει ο νους σας. Ακόμα και οι γκρίνιες που έχουν ακουστεί για το Safari (που είναι πολλές φορές άδικες, γιατί φταίνε συνήθως αυτοί που σχεδιάζουν τις ιστοσελίδες), μπορούν να υπερκεραστούν εγκαθιστώντας το Firefox για MacOS X. Έτσι κι αλλιώς, ο σημερινός κόσμος των υπολογιστών φτιάχνεται και υπάρχει ανεξαρτήτως λειτουργικού συστήματος.

techiechan@tellas.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ