Τεχνολογια - Επιστημη

Ștefania Mărăcineanu: Η Google τιμά τη σπουδαία φυσικό

Δούλεψε στην ανακάλυψη και την έρευνα της ραδιενέργειας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ștefania Mărăcineanu: Η Google τιμά τη σπουδαία φυσικό
Ștefania Mărăcineanu: Η Google τιμά τη σπουδαία φυσικό

Stefania Maracineanu: Η Google τιμά με doodle τα 140 χρόνια από τη γέννηση της σπουδαίας φυσικού.

Tα 140α γενέθλια της σπουδαίας Ρουμάνας φυσικού, Στεφανίας Μαρατσινεάνου (Ștefania Mărăcineanu), τιμά με το σημερινό της doodle η Google.

Πρόκειται για μία από τις πρωτοπόρες στην ανακάλυψη και έρευνα της ραδιενέργειας.

google_dooble.jpg

Ποια ήταν η Ștefania Mărăcineanu

Η Mărăcineanu πήρε το πτυχίο της στη φυσική και χημική επιστήμης το 1910 και ξεκίνησε την καριέρα της ως δασκάλα στο Κεντρικό Σχολείο Θηλέων στο Βουκουρέστι. Ενώ ήταν εκεί, η Mărăcineanu κέρδισε υποτροφία από το Υπουργείο Επιστημών της Ρουμανίας και τότε αποφάσισε να κάνει μεταπτυχιακή έρευνα στο Radium Institute στο Παρίσι.

Το Ινστιτούτο έγινε γρήγορα ένα παγκόσμιο κέντρο για τη μελέτη της ραδιενέργειας υπό την καθοδήγηση της φυσικού Μαρί Κιουρί. Η Mărăcineanu άρχισε να κάνει τη διδακτορική της διατριβή πάνω το πολώνιο, ένα στοιχείο που ανακάλυψε η Κιουρί.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς της , η Mărăcineanu παρατήρησε ότι ο χρόνος ημιζωής φαινόταν να εξαρτάται από τον τύπο του μετάλλου στο οποίο τοποθετήθηκε. Αυτό την έκανε να αναρωτηθεί εάν οι ακτίνες άλφα από το πολώνιο είχαν μεταφέρει μερικά άτομα του μετάλλου σε ραδιενεργά ισότοπα. Η έρευνά της οδήγησε σε αυτό που είναι πιθανότατα το πρώτο παράδειγμα τεχνητής ραδιενέργειας.

Η Mărăcineanu γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι για να τελειώσει το διδακτορικό της στη φυσική, το οποίο απέκτησε σε μόλις δύο χρόνια! Αφού εργάστηκε για τέσσερα χρόνια στο Αστρονομικό Παρατηρητήριο στο Meudon, επέστρεψε στη Ρουμανία και ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο στην πατρίδα της για τη μελέτη της Ραδιενέργειας.

Η Mărăcineanu αφιέρωσε το χρόνο της στην έρευνα για την τεχνητή βροχή, η οποία περιελάμβανε ένα ταξίδι στην Αλγερία για να δοκιμάσει τα αποτελέσματά της. Μελέτησε επίσης τη σχέση μεταξύ σεισμών και βροχοπτώσεων, και έγινε η πρώτη που ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση της ραδιενέργειας στο επίκεντρο ενός σεισμού.

Το 1935, η Irène Currie, κόρη της Μαρί Κιουρί και ο σύζυγός της έλαβαν ένα κοινό βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη της τεχνητής ραδιενέργειας. Η Mărăcineanu δεν αμφισβήτησε το βραβείο Νόμπελ, αλλά ζήτησε να αναγνωριστεί ο ρόλος της στην ανακάλυψη. Το έργο της Mărăcineanu αναγνωρίστηκε από την Ακαδημία Επιστημών της Ρουμανίας το 1936, όπου εξελέγη για να υπηρετήσει ως Διευθύντρια Έρευνας, αλλά ποτέ δεν έλαβε παγκόσμια αναγνώριση για την ανακάλυψη.

Το Μουσείο Κιουρί στο Παρίσι περιέχει το αυθεντικό χημικό εργαστήριο στο Radium Institute, όπου εργαζόταν η Mărăcineanu.

Το σημερινό Doodle τιμά τα 140ά γενέθλια της Ștefania Mărăcineanu και αποτίει φόρο τιμής στην κληρονομιά της.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ