Τεχνολογια - Επιστημη

Scammers κλέβουν crypto αξίας εκατομμυρίων μέσω YouTube - Πώς χρησιμοποιούν τον Έλον Μασκ

Δεκάδες ψεύτικα streams του Μασκ εμφανίζονται καθημερινά στο YouTube

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Έλον Μασκ
Ο Έλον Μασκ © EPA/CLEMENS BILAN

Αναπτύσσεται η τακτική εξαπάτησης των scammers μέσω streams στο YouTube - Πώς κλέβουν μεγάλα ποσά από θύματα.

Scammers παραβιάζουν λογαριασμούς από YouTubers και χρησιμοποιούν τα βίντεο για να εξαπατήσουν θεατές και να τους υποκλέψουν λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων.

Το BBC News βρήκε δεκάδες από αυτά τα βίντεο, που παρακολουθούνται από δεκάδες χιλιάδες άτομα. Την Τρίτη, ο Έλον Μασκ είπε, ωστόσο, ότι το YouTube δεν αντιμετωπίζει «διαφημίσεις απάτης». Από την πλευρά του, το YouTube λέει ότι αφαιρεί κανάλια που δέχονται αναφορές.

Για πολλούς μήνες, μέσω streams εξαπατούνται χιλιάδες ανθρώπους να στείλουν κρυπτονομίσματα σε scammers, νομίζοντας ότι θα λάβουν αντίτιμο από τον Έλον Μασκ. Ένας από τους πιο συνηθισμένους συνδέσμους στον ιστότοπο https://elon-x2.live/, ο οποίος καλεί τους ανθρώπους να διπλασιάσουν τα χρήματά τους στέλνοντας Bitcoin ή Ethereum στις διευθύνσεις ψηφιακού πορτοφολιού που διαφημίζονται.

Το ιστορικό συναλλαγών δείχνει ότι οι απατεώνες κέρδισαν 243.000 δολάρια σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα:

  • 23 μεταφορές bitcoin συνολικά 768.923.261 νομισμάτων αξίας 234.000 δολαρίων
  • 18 μεταφορές ethereum συνολικά 5.016 νομισμάτων αξίας 9.000 δολαρίων

Οι αναλυτές της Whale Alert λένε ότι οι λογαριασμοί των scammers, όπως αποκαλούνται, που παρακολουθούν, παρουσιάζουν κέρδη από:

  • 98 εκατομμύρια δολάρια το 2021
  • 30 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής φέτος

Κάθε λίγες μέρες, οι χάκερ αλλάζουν το όνομα και την εικόνα δεκάδων καναλιών στο YouTube για να τα κάνουν να μοιάζουν με επίσημα κανάλια της Tesla. Θεωρείται ότι αγοράζουν email και password από προηγούμενες παραβιάσεις δεδομένων στο διαδίκτυο ή απλώς δοκιμάζουν κοινούς κωδικούς πρόσβασης με γνωστές διευθύνσεις email.

Ο Χιλιανός καλλιτέχνης Aisack είχε δει το κανάλι του να παραβιάζεται πριν από δύο εβδομάδες.

«Οι ακόλουθοί μου σε άλλα κοινωνικά δίκτυα άρχισαν να με ρωτούν τι συμβαίνει με το όνομα του καναλιού μου και ήταν πολύ μπερδεμένοι σχετικά με το γιατί έβγαζα σε ροή περιεχόμενο της Tesla», είπε.

«Είναι πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι το κανάλι μου στο YouTube παραβιάζεται αφού του έχω αφιερώσει τόσα χρόνια δουλειάς. Νιώθω εντελώς εξαπατημένος και ανασφαλής. Το χακάρισμα του καναλιού μου με πλήγωσε πολύ, αφού απέχω λίγες μέρες από την κυκλοφορία ενός νέου μουσικού βίντεο και τώρα δημιουργώ ένα δεύτερο κανάλι ως εφεδρικό και ανεβάζω ξανά πάνω από 10 χρόνια δουλειάς στο YouTube. Το YouTube δεν κάνει αρκετά σε θέματα ασφάλειας για να αποτρέψει επιθέσεις χάκερ, καθώς πολλοί χρήστες βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εμένα».

Το YouTube είπε ότι είχε αφαιρέσει ένα από τα κανάλια για τα οποία το είχε ειδοποιήσει το BBC News, προσθέτοντας: «Έχουμε αυστηρές Οδηγίες κοινότητας που απαγορεύουν τις απάτες, συμπεριλαμβανομένης της πλαστοπροσωπίας και της πειρατείας».

Πέρυσι, ένας άνδρας που ήλπιζε να διπλασιάσει τα χρήματά του έστειλε σε scammers bitcoin αξίας 400.000 δολαρίων, αφού είδε μια ψεύτικη διαφήμιση στο Twitter.

Μέχρι στιγμής φέτος, οι scammers έχουν λιγότερη επιτυχία, είπε ο ιδρυτής της Whale Alert, Frank van Weert, αλλά εξακολουθούν να κερδίζουν εκατομμύρια και ετοιμάζονται για «αντεπίθεση» εάν η τιμή του Bitcoin αυξηθεί.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ