Τεχνολογια - Επιστημη

Edmond Rostand: H Google τιμά τον Γάλλο ποιητή στο σημερινό Doodle

Ο Edmond Rostand υπήρξε ο νεαρότερος ποιητής που εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Edmond Rostand στο σημερινό Doodle της Google
Ο Edmond Rostand στο σημερινό Doodle της Google

Edmond Rostand: Στο σημερινό Doodle της Google ο Γάλλος ποιητής - Ποιος ήταν - Τα γνωστότερα έργα του.

Τον Edmond Rostand τιμά με το σημερινό (30/5) Doodle η Google. Ο Edmond Rostand έγινε στις 30 Μαΐου 1901 ο νεαρότερος ποιητής που εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και πέθανε λίγα χρόνια αργότερα, το 1918. 

Το γνωστότερο έργο του Edmond Rostand είναι το Cyrano de Bergerac, που έγραψε το 1897.

Edmond Rostand | Google Doodle Celebrating Edmond Rostand | Who was Edmond Rostand

Edmond Rostand: Ποιος ήταν ο Γάλλος ποιητής και δραματουργός που τιμάται στο Goodle Doodle

Ο Edmond Rostand γεννήθηκε την 1η Απριλίου του 1868  στη Μασσαλία από εύπορη οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν οικονομολόγος και ποιητής. Σπούδασε λογοτεχνία, ιστορία και φιλοσοφία στο κολέγιο Στανισλάς στο Παρίσι. Συνέχισε με νομικές σπουδές και παράλληλα έγραψε το πρώτο θεατρικό του έργο με τίτλο «Le Gant rouge» (Το κόκκινο γάντι) και αρκετά ποιήματα χωρίς καμία επιτυχία.

Το 1890 ο Edmond Rostand εγκατέλειψε τις νομικές σπουδές και, αν και είχε πάρει την άδεια, δεν άσκησε ποτέ το επάγγελμα του δικηγόρου. Αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία. Η πρώτη του ποιητική συλλογή εμφανίζεται το 1890 με τίτλο «Les Musardises» (Οι ματαιοσχολίες). Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε την ποιήτρια Rosemonde Gerard, με την οποία απέκτησε δύο γιους. Το 1891, έγραψε το έργο «Les deux Pierrots» (Οι δύο Πιερρότοι), αλλά η επιτυχία ήρθε, το 1894 με τους «Ρομαντικούς» (Les Romanesques). Στη συνέχεια έγραψε για τη Σάρα Μπερνάρ δύο έμμετρα έργα: «La Princesse Lointaine» (Η απόμακρη πριγκίπισσα), που ανέβηκε το 1895, και «La Samaritaine» (Η Σαμαρίτιδα) το 1897. Τη χρονιά εκείνη ανέβηκε στο Πορτ Σαιν-Μαρτέν και ο «Συρανό ντε Μπερζεράκ» (Cyrano de Bergerac), που υπήρξε ένας θρίαμβος σπάνιος για τα θεατρικά χρονικά.

Το «Aiglon» (Αετιδέας), έργο γραμμένο για την Μπερνάρ, που παρουσιάστηκε το 1900, γνώρισε ανάλογη επιτυχία. Αυτή η διπλή επιτυχία τον οδήγησε, το 1901, στη Γαλλική Ακαδημία. Ήταν τριάντα τριών ετών. Η υγεία του όμως, εύθραυστη πια λόγω μιας πνευμονίας, τον ανάγκασε να αποσυρθεί στο Κάμπο, στη Χώρα των Βάσκων, όπου έγραψε το «Chantecler», το οποίο ανέβηκε στο Παρίσι το 1910, χωρίς επιτυχία. Την ίδια τύχη είχε και η «Τελευταία νύχτα του Δον Ζουάν» που παρουσιάστηκε μετά το θάνατό του. Ο Edmond Rostand πέθανε από πνευμονία στο Παρίσι στις 2 Δεκεμβρίου 1918.

Edmond Rostand σε νεαρή ηλικία
Edmond Rostand © Βικιπαίδεια

 

Edmond Rostand: Η προσωπική του ζωή και η απομόνωση

Ο Edmond Rostand ήταν παντρεμένος με την ποιήτρια και θεατρική συγγραφέα Rosemonde-Étienette Gérard , η οποία, το 1890, εξέδωσε το Les Pipeaux : έναν τόμο με στίχους που επαίνεσε η Ακαδημία. [6] Το ζευγάρι είχε δύο γιους, τον Jean και τον Maurice .

Κατά τη δεκαετία του 1900, ο Edmond Rostand έζησε στη Villa Arnaga στο Cambo-les-Bains στη Γαλλική Χώρα των Βάσκων, αναζητώντας μια θεραπεία για την πλευρίτιδα του. Το σπίτι είναι πλέον μνημείο κληρονομιάς και μουσείο της ζωής του Rostand και της βασκικής αρχιτεκτονικής και χειροτεχνίας. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις        

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ