Τεχνολογια - Επιστημη

Google Doodle: Τιμά το Son Doong, το μεγαλύτερο σπήλαιο στον κόσμο

Σαν σήμερα το 2009 εξερευνήθηκε από Βρετανούς επιστήμονες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Son Doong Cave: Η Google τιμά το μεγαλύτερο σπήλαιο στον κόσμο με doodle
Son Doong Cave: Η Google τιμά το μεγαλύτερο σπήλαιο στον κόσμο με doodle

Η Google τιμά με ένα Doodle το μεγαλύτερο σπήλαιο στον πλανήτη, Son Doong Cave.

Αφιερωμένο στο Son Doong Cave είναι το σημερινό doodle της Google. Σαν σήμερα, στις 14 Απριλίου 2009, το μεγαλύτερο σπήλαιο στον κόσμο εξερευνήθηκε από επιστήμονες και αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Στην πραγματικότητα το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία το 1990 από έναν αγρότη, ωστόσο εξερευνήθηκε πολλά χρόνια αργότερα, ενώ για το κοινό άνοιξε το 2013.

Son Doong Cave: Το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου στο doodle της Google
Son Doong Cave: Το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου στο doodle της Google

Sơn Đoòng Cave | Celebrating Sơn Đoòng Cave

Η μαγευτική ομορφιά του Son Doong Cave

Το Son Doong Cave βρίσκεται στο Βιετνάμ, στο Εθνικό Πάρκο Phong Nha Ke Bang, παγκόσμιο μνημείο της UNESCO, κοντά στα σύνορα της χώρας με το Λάος, στην επαρχία Quang Binh, και σε απόσταση 500 χλμ. νότια του Ανόι, πρωτεύουσα του Βιετνάμ.

Στα βιετναμέζικα το όνομα του σπηλαίου σημαίνει «Ορεινός ποταμός». Οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι σχηματίστηκε πριν από 2 έως 5 εκατ. χρόνια. Με πλάτος 200 μ., βάθος 150 μ. και μήκος 9 χλμ. περίπου και με σπηλιές μεγάλες σαν δρόμους μεγαλούπολης είναι ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο, που έχει ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η ανακάλυψή του πραγματοποιήθηκε τυχαία το 1990 από έναν αγρότη, τον Χο Καν, ο οποίος σκόνταψε στην τεράστια είσοδό του. Το σπήλαιο παρέμεινε ανέγγιχτο έως το 2008, όταν ο Καν ξαναέκανε την ίδια διαδρομή μέχρι την είσοδο και το 2009 έφτασε εκεί μαζί με τους Χάουαρντ και Ντεμπ Λίμπερτ, της Βρετανικής Ένωσης Έρευνας Σπηλαίων.

Οι Βρετανοί σπηλαιολόγοι ήταν οι πρώτοι που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σπήλαιο στο πλανήτη.

Μέσα στους ενιαίους εσωτερικούς θαλάμους, οι οποίοι είναι τόσο μεγάλοι που μπορεί να χωρέσει μια πολυκατοικία 40 ορόφων, οι επιστήμονες βρήκαν έναν απίστευτο πλούτο γεωλογικών σχηματισμών στους οποίους περιλαμβάνονται τα μεγαλύτερα ασβεστολιθικά «μαργαριτάρια» (συνενώσεις που έχουν τη μορφή σφαιρών), αλλά και ο ψηλότερος σταλαγμίτης στον κόσμο.

Μάλιστα, στις καταβόθρες στο βάθος του σπηλαίου χάρη στο φως του ήλιου και στη βροχή έχουν δημιουργηθεί δύο παρθένα οικοσυστήματα, τα οποία φιλοξενούν ιπτάμενες αλεπούδες, τους μοναδικούς πιθήκους στον κόσμο που ζουν κάτω από τη γη και άσπρα ψάρια. Ένα από αυτά τα τροπικά δάση είναι τόσο μεγάλο που έχει ακόμα και το δικό του καιρικό σύστημα.

Η εξερεύνηση του σπηλαίου δεν έχει αποκαλύψει όλα του τα μυστικά, καθώς το 2019 τρεις Βρετανοί δύτες ανακάλυψαν μια υποβρύχια σήραγγα που συνδέει το Son Doong με μια άλλη σπηλιά.

Son Doong Cave - Oxalis Adventure

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ