Visual Browsing
Android
ΤΕΥΧΟΣ 308

Android

Ξεκινώ από τα βασικά, για να μην ξεχνιόμαστε. Η Google θα γίνει η επόμενη εταιρεία που θα αγαπάμε να μισούμε.

Ξεκινώ από τα βασικά, για να μην ξεχνιόμαστε. Η Google θα γίνει η επόμενη εταιρεία που θα αγαπάμε να μισούμε. Στόχος της είναι η παγκόσμια κυριαρχία, όσο παρανοϊκό κι αν ακούγεται αυτό. Αλλά σε αυτή την πορεία έχει βαλθεί να ξεγυμνώσει πολλούς άλλους. Όπως ακριβώς πριν από 25 χρόνια η Microsoft και η Intel στην πορεία τους προς την κορυφή ξεγύμνωσαν την IBM.

Και ο επόμενος πλανήτης που έχει στόχο να κατακτήσει η αυτοκρατορία Google είναι ο πλανήτης smartphone. To Android είναι ένα σχετικά καινούργιο λειτουργικό για smartphones, που μέσα σε 1 χρόνο έχει καταφέρει να αποκτήσει 9% μερίδιο αγοράς, τη στιγμή που το iPhoneOS κατέχει 15%, το Blackberry 20% και φυσικά η Nokia (symbianOS) 44% (πωλήσεις πρώτου τριμήνου 2010).

To κόλπο για να το πετύχει αυτό είναι πως α) είναι δωρεάν, β) είναι ανοιχτό σε όλους, γ) επιτρέπει στην κάθε εταιρεία κινητών τηλεφώνων να προσφέρει τα δικά της γραφικά και ιδιαίτερες ρυθμίσεις. Ακολουθεί την ίδια λογική με τις επιπλέον εφαρμογές τις οποίες μπορείς να κατεβάσεις που ακολουθεί και το AppleStore και γενικά είναι σχετικά εμφανές πως προσπαθεί να χτυπήσει την Apple στο πόσο κουλ είναι να έχεις το δικό σου smartphone. Ταυτόχρονα, με το να έχει ένα σωρό «σοβαρές» εφαρμογές, προσπαθεί να χτυπήσει τη RIM με το blackberry, μια εταιρεία που απευθύνεται σ’ ένα κοινό που βλέπει το κινητό περισσότερο σαν εργαλείο επαγγελματικού κι όχι κοινωνικού πρεστίζ.

Ακριβώς επειδή το Android δεν απευθύνεται μόνο σε έναν τύπο κινητού, υπάρχει μια σχετική ευελιξία και στο κοινό που απευθύνεται. Τα HTC υιοθετούν τη λογική PDA/iPhone, ενώ την ίδια στιγμή το Samsung Moment και το Motorola Droid, που διαθέτουν κανονικό πληκτρολόγιο, απευθύνονται σε μία πιο «επαγγελματική» κατηγορία. Μέσα στο 2010 έχουν κυκλοφορήσει παραπάνω από 30 smartphones με λειτουργικό Android και ο κατάλογος συνεχώς μακραίνει.

Σχετικα
Google Doodle: Τιμά την ίδρυση του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης
Google Doodle: Τιμά την ίδρυση του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης

Προσωπικά πιστεύω πως το μεγάλο στοίχημα του Android δεν θα παιχτεί στο ακριβό κομμάτι της αγοράς, με το οποίο όλοι ασχολούνται, αλλά αντίθετα στο φθηνό. Όλοι προσπαθούν να σας πουν για το τάδε ή δείνα απίθανο κόλπο που κάνει το νέο τους κινητό. Αλλά για μένα, το μεγάλο στοίχημα είναι πότε θα εμφανιστεί το πρώτο Android smartphone που θα κοστίζει λιγότερο από 100 ευρώ. Σίγουρα δεν θα έχει τις λειτουργίες των μεγάλων αδερφών του, με τίποτα δεν θα μπορεί να συγκριθεί με το iPhone, αλλά θα είναι τόσο φθηνό που οι περισσότερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα το προσφέρουν δωρεάν και θα τινάξει στα ύψη των αριθμό των χρηστών. Κι όπως μπορούν να σας διαβεβαιώσουν τόσο η Microsoft όσο και η Nokia, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τους χρήστες που έχουν συνηθίσει το λειτουργικό σου.

Άλλωστε οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας της Ευρώπης (πλην των γνωστών κορόιδων), έχοντας χαμηλώσει πολύ τις τιμές mobile internet, θέλουν να διαδώσουν όσο μπορούν την ιδέα «internet παντού» κι ένα φθηνό smartphone τους βοηθά απίστευτα. Τόσο η ισπανική Telefonica, η γαλλική SFR και η γερμανική Τ-mobile έχουν βγάλει σχετικά φθηνές σειρές smartphone με android.

Θα μου πείτε, τι ενδιαφέρον έχουν όλα αυτά για ένα apple fanboy; Κανένα απολύτως. Για εμάς τους υπόλοιπους, όμως, που η προοπτική ενός αρκετά φθηνού smartphone μπορεί και να μας ψήσει κάποτε, το android μπορεί να αποτελέσει μια κάποια λύση.

Σχετικα
Ψηφιακή Μέριμνα 2021: Επιλέξτε Public για καλό σκοπό
Ψηφιακή Μέριμνα 2021: Επιλέξτε Public για καλό σκοπό

Υ.Γ. Προς όλους τους χαιρέκακους με τα προβλήματα λήψης του iPhone4, ενταύθα: Ξέρεις, ρε, τι ειναι να σκας ένα μηνιάτικο μαθητευόμενου σε τηλεφωνικό κέντρο και να πρέπει να κρατάς το μαραφέτι με τσόπστικς αντί με το σικ τρόπο; (Τσάντα περασμένη στον αγκώνα, αγκώνας σε γωνία 45 μοιρών από το έδαφος, μπράτσο στις 95-115 μοίρες από το έδαφος, iPhone στην παλάμη, παλάμη κουλή σε γωνία 70 μοιρών με τον αγκώνα, iPhone με το μεγάφωνο ανοιχτό σε στιλ ghetto blaster.)

 waste@techiechan.com

 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5