Τεχνολογια - Επιστημη

INNOVATHENS: Hub για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Τεχνόπολη

Ραντεβού καινοτομίας στην Τεχνόπολη για μια ακόμη χρονιά

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Από σεμινάριο του Innovathens .
Οpen Call για το10ο Επιχειρηματικού Επιταχυντή του Innovathens.

INNOVATHENS: Open call για τον 10ο Επιχειρηματικό Επιταχυντή με θέμα τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός είναι η φετινή θεματική το 10ου κύκλου του INNOVATHENS, του Κόμβου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, που από το 2014 μας βοηθάει στη μετάβαση στη digital εποχή και αποτελεί σημείο συνάντησης για ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, μέντορες και ερευνητές. 

Τι είναι όμως ο ψηφιακός μετασχηματισμός (Digital Transformation); Είναι όλες οι αλλαγές που πρέπει να υιοθετηθούν και να επιτευχθούν από μια επιχείρηση για να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα του διαδικτύου, των ψηφιακών μέσων και των νέων τεχνολογιών, ουτώς ώστε να γίνει μια επιτυχημένη μετάβαση. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργούνται ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, ωστόσο η εκπαίδευση και οι ειδικές υποδομές είναι απαραίτητα στοιχεία για να γίνει με επιτυχία αυτή η μετάβαση. 

Και εδώ έρχεται ο Επιχειρηματικός Επιταχυντής, ένα τρίμηνο πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που παρέχει σε startups και επιχειρήσεις, με μηδενική οικονομική επιβάρυνση, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Με την εκπαίδευση και τα εργαλεία που θα τους προσφέρει το hub, στόχος είναι να αναπτυχθούν, να εξελιχθούν και να διεκδικήσουν μια θέση ανάμεσα στις καινοτόμες επιχειρήσεις της πόλης, στην ελληνική και τη διεθνή αγορά. 

Αφίσα για το open call του 10ου κύκλου Innovathens

Τι να περιμένετε; Σεμινάρια business και soft skills, εξατομικευμένο mentoring και coaching από αναγνωρισμένους επαγγελματίες, networking με μερικούς από τους πιο δημιουργικούς ανθρώπους της πόλης,  pitching και ευκαιρίες χρηματοδότησης, καθώς και ένα co-working space στην καρδιά της Αθήνας, στο Αεριοφυλάκιο 2 της Τεχνόπολης. 

Αυτή την περίοδο είναι ανοιχτές οι αιτήσεις για τον 10ο κύκλο του INNOVATHENS, που θα διαρκέσει από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο 2022. Αν σε ενδιαφέρει να συμμετάσχεις, τότε δεν έχεις παρά να υποβάλεις την αίτησή σου έως τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 εδώ

Γιατί να συμμετάσχεις στον Επιχειρηματικό Επιταχυντή INNOVATHENS

Το πρόγραμμα του φετινού INNOVATHENS, με θέμα τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τα τέσσερα πεδία ανάπτυξης και δράσης για υπό σύσταση (from scratch) επιχειρήσεις. 

Αυτά είναι τα εξής:

  • Εταιρική κουλτούρα (culture)
  • Ψηφιακή στρατηγική και όραμα (digital strategy and vision)
  • Υποδομή πληροφορικής και ψηφιακή τεχνογνωσία (IT infrastructure and digital expertise)
  • Οργανωτική δομή (organizational structure)

Το πρόγραμμα και οι θεματικές ενότητες είναι πρακτικά σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο που, μέσα από έναν εντατικό τρίμηνο κύκλο εκπαίδευσης, συμβουλευτικής και mentoring, έχουν στόχο να  οδηγήσουν μία επιχείρηση στο σενάριο βέλτιστης πρακτικής για την ανάπτυξη και εξέλιξή της.

Αφίσα για τον 10ο κύκλο του INNOVATHENS.

Τι περιλαμβάνει ωστόσο ο ψηφιακός μετασχηματισμός, που καλούνται να υιοθετήσουν σήμερα οι επιχειρήσεις προκειμένου να συμβαδίσουν με τις επιταγές της εποχής; Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι υπηρεσίες κινητής τεχνολογίας, οι τεχνολογίες cloud, η ανάλυση δεδομένων, το Internet of Things, η ρομποτική και αυτοματοποίηση, το 3D printing, η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI) και η κυβερνοασφάλεια (cybersecurity) πλαισιώνουν τη συγκεκριμένη έννοια.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες δημιουργούν νέες αγορές και ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις. Τους ανοίγουν νέους δρόμους για να ενσωματώνουν τις ανάγκες και προτιμήσεις των πελατών τους στις διαδικασίες ανάπτυξης και παραγωγής τους καθώς και να αποφεύγουν τα λάθη κατά την παραγωγική διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν την ποιότητα των προϊόντων ή/και υπηρεσιών τους, ενισχύουν τη διαφάνεια και την ευελιξία σε όλες τις λειτουργίες της επιχείρησης και δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης.

Οι επιχειρήσεις που θέλουν να αξιοποιήσουν πλήρως τις ευκαιρίες του ψηφιακού μετασχηματισμού χρειάζεται να αποκτήσουν τη σχετική γνώση και τις απαραίτητες δεξιότητες σε όλα τα επίπεδα. Έτσι θα είναι σε θέση να διαμορφώνουν ένα εργασιακό περιβάλλον εξοικειωμένο με την ψηφιακή πραγματικότητα και τις ευκαιρίες που προσφέρει.

Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα σε νέους επιχειρηματίες, νεοφυείς επιχειρήσεις και καινοτόμα σχήματα να ασχοληθούν επιχειρηματικά ή ερευνητικά και με νέες ιδέες που αφορούν τα ίδια τα εργαλεία ψηφιακού μετασχηματισμού.

Νέες Τεχνολογίες: Ποιές επιχειρήσεις έχουν προβάδισμα; 

Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών διαφοροποιείται ανάλογα με το μέγεθος, την ηλικία και το στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης. Έτσι, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις φαίνεται να έχουν σαφές πλεονέκτημα κατά την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, οι μικρομεσαίες χρησιμοποιούν κυρίως τα κοινωνικά δίκτυα (49%) και το ηλεκτρονικό εμπόριο (σε περιορισμένο βαθμό), ενώ οι νέες επιχειρήσεις, έχοντας το ψηφιακό στοιχείο στο DNA τους, είναι πολύ πιο ευέλικτες απέναντι σε νέες τεχνολογίες. Η ένταξη πιο εξελιγμένων ψηφιακών τεχνολογιών παραμένει, ωστόσο, σε χαμηλό επίπεδο.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός και επιχειρήσεις: Ελλείψεις και ευκαιρίες

Βασικός ανασταλτικός παράγοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό και των ελληνικών επιχειρήσεων αποτελεί η έλλειψη τεχνικών δεξιοτήτων και ψηφιακών υποδομών. Υπάρχουν πολλές επιπλέον τεχνολογικές ευκαιρίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις, όπως διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο, υπηρεσίες cloud και αυτοματισμοί.

ΙΝΦΟ
Επιχειρηματικός Επιταχυντής – 10ος κύκλος - Digital Transformation
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022
Διάρκεια κύκλου: Απρίλιος - Ιούνιος 2022
Αιτήσεις συμμετοχής: https://innovathens.gr/business-accelerator-innovathens

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ