Health & Fitness

Google Doodle: Τιμά τον Πολωνό γιατρό, Ρούντολφ Βάιγκλ

Με αφορμή τα 138 χρόνια από τη γέννησή του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Doodle της Google για τον Ρούντολφ Βάιγκλ
Το Doodle της Google για τον Ρούντολφ Βάιγκλ © Google

Η Google τιμά με το σημερινό της doodle τον Πολωνό γιατρό Ρούντολφ Βάιγκλ με αφορμή τα 138 χρόνια από τη γέννησή του.

Το σημερινό doodle της Google τιμά την μνήμη του Πολωνού γιατρού Ρούντολφ Βάιγκλ, ο οποίος παρασκεύασε το πρώτο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του τύφου.

Ο Ρούντολφ Βάιγκλ γεννήθηκε σαν σήμερα το 1883 στην πόλη Πρεράου της Αυστρο-Ουγγαρίας (νυν Πρέροβ Τσεχίας). Σπούδασε βιολογικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Λβοβ και διορίστηκε ως παρασιτολόγος στον Πολωνικό Στρατό το 1914. Καθώς εκατομμύρια στην Ανατολική Ευρώπη μαστίζονταν από τύφο, ο Βάιγκλ έβαλε σκοπό της ζωής του να σταματήσει τη διάδοσή του.

Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1936, παρουσίασε το εμβόλιο κατά του τύφου, το οποίο δοκιμάστηκε με μεγάλη επιτυχία. Όταν η Γερμανία κατέλαβε την Πολωνία με το ξέσπασμα του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ο Βάιγκλ αναγκάστηκε από τους κατακτητές να ανοίξει ένα εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων. Για την λειτουργία του προσέλαβε φίλους και συναδέλφους του που κινδύνευαν να διωχθούν από τους Ναζί.

Μάλιστα, έχει υπολογιστεί πως τουλάχιστον 5.000 άνθρωπο σώθηκαν λόγω του έργου του Βάιγκλ εκείνοι την περίοδο.

Το σημαντικό και σπουδαίο έργο του Βάιγκλ τον έφερε δύο φορές υποψήφιος για το Νόμπελ Ιατρικής. Ωστόσο, αμφότερες τις φορές η ποψηφιότητά του εμποδίστηκε την πρώτη φορά από τους Ναζί το 1942 και τη δεύτερη από το κομμουνιστικό καθεστώς της πατρίδας του το 1948. Ενδιάμεσα η υποψηφιότητά του είχε αποσυρθεί από την κυβέρνηση της ελεύθερης Πολωνίας, το 1946, λόγω των ψευδών ισχυρισμών, όπως αποδείχτηκε αργότερα, για συνεργασία του με τους γερμανούς κατακτητές.

Ο Ρούντολφ Βάιγκλ έφυγε από την ζωή στις 11 Αυγούστου 1957 στην πόλη Ζακοπάνε της Πολωνίας, σε ηλικία 73 ετών. Από τη μελέτη της μικροσκοπικής ψείρας έως τη διάσωση χιλιάδων ανθρώπινων ζωών, οι επιπτώσεις που είχε η ακούραστη δουλειά του πολωνού γιατρού παραμένουν αισθητές μέχρι τις μέρες μας.

Με πληροφορίες από το Σαν Σήμερα

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ