1821 Digital Gallery

Facebook: Διαρροή δεδομένων από 553 εκατ. χρήστες

Facebook
Facebook © Pixabay
Αφορούν στοιχεία όπως αριθμός κινητού και mail
  • A-
  • A+
0
Tο Facebook λέει ότι «η συγκεκριμένη διαρροή οφειλόταν σε ένα κενό, το οποίο έχουμε κλείσει, ήδη από τον Αύγουστο του 2019. Τα δεδομένα είναι παλιά».

Προσωπικά δεδομένα όπως αριθμός κινητού τηλεφώνου, οικογενειακή κατάσταση, τόπος διαμονής, επάγγελμα, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.α., τα οποία αφορούν σε 553.000.000 χρήστες του Facebook παγκοσμίως κυκλοφορούν ελεύθερα στο Διαδίκτυο.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και πιο σοβαρές ψηφιακές πειρατείες
που έχουν διαπραχθεί ποτέ στα social media. Μάλιστα, το χακάρισμα των προσωπικών δεδομένων χρονολογείται από το 2019, έως σήμερα όμως δεν ήταν ευρύτερα γνωστό.
Το πιθανότερο είναι ότι τα θύματα του χάκινγκ  δεν έχουν πληροφορηθεί ακόμη ότι το κινητό τους τηλέφωνο βρίσκεται στη διάθεση οποιουδήποτε αναζητήσει το αρχείο με τα διαρρεύσαντα δεδομένα. Ακόμη και εάν αυτός ο αριθμός θεωρούνταν απόρρητος.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η διαρροή-μαμούθ δεν αφορά σε κωδικούς πρόσβασης των προφίλ στο Facebook. Παρόλ' αυτά, για λόγους εύκολης απομνημόνευσης, πολλοί χρήστες συνηθίζουν, αντί άλλου κωδικού, να χρησιμοποιούν τον αριθμό του τηλεφώνου τους. Στην περίπτωση αυτή, το χάκινγκ μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με την υποκλοπή απόρρητων δεδομένων, φωτογραφιών, βίντεο, προσωπικής αλληλογραφίας κ.ο.κ.

Το αρχείο με τα στοιχεία δόθηκε δωρεάν και χωρίς αντάλλαγμα

Σχετικα
Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Ο Μr Facebook έχει γενέθλια σήμερα 14 Μαΐου
Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Ο Μr Facebook έχει γενέθλια σήμερα 14 Μαΐου

Πάντως εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το αρχείο με τα στοιχεία των 553 εκατ. χρηστών δόθηκε δωρεάν από τους ψηφιακούς πειρατές, δηλαδή χωρίς να απαιτηθεί κάποιου είδους αντάλλαγμα, λύτρα κ.λπ. Η όλη ενέργεια φαντάζει μάλλον σαν επίδειξη δύναμης εκ μέρους των χάκερ -και, στη χειρότερη των περιπτώσεων- αποτελεί προειδοποίηση ότι οι ίδιοι θα μπορούσαν, εάν το αποφάσιζαν, να υποκλέψουν ακόμη πιο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Εκ μέρους του Facebook δεν μπορεί να ληφθεί κάποιο μέτρο, εφόσον η διαρροή των δεδομένων έχει πλέον συντελεστεί, χωρίς σε αυτήν να περιλαμβάνονται κωδικοί πρόσβασης σε προφίλ χρηστών. Εάν είχε συμβεί κάτι τέτοιο και δη σε τόσο μεγάλη κλίμακα, το Facebook θα βρισκόταν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς θα ήταν αναγκασμένο, αφ' ενός να ζητήσει από μισό δισ. χρήστες να αλλάξουν κωδικούς πρόσβασης στα προφίλ τους ώστε να προστατευθούν από ενδεχόμενες «διαρρήξεις». Αφ' ετέρου όμως, το Facebook θα έπρεπε να απολογηθεί για το πώς κατέστη δυνατή η κολοσσιαία πειρατεία, παρά τα αυξημένα μέτρα προστασίας των προσωπικών δεδομένων, τα οποία υποτίθεται πως λαμβάνει.

Επισήμως, το Facebook διατείνεται ότι «η συγκεκριμένη διαρροή οφειλόταν σε ένα κενό, το οποίο έχουμε κλείσει, ήδη από τον Αύγουστο του 2019. Τα δεδομένα που κυκλοφόρησαν είναι παλιά».

Σχετικα
Ουκρανία: Στόχος κυβερνοεπίθεσης η ρωσική δορυφορική τηλεόραση
Ουκρανία: Στόχος κυβερνοεπίθεσης η ρωσική δορυφορική τηλεόραση

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5