1821 Digital Gallery
Διαγωνισμός Famelab

Famelab: Μπορείς να εξηγήσεις ένα επιστημονικό θέμα σε 3 λεπτά;

Το British Council έρχεται να αναδείξει τα νέα πρόσωπα της επιστήμης μέσα από τον διαγωνισμό FameLab 2021
O διαγωνισμός FameLab του British Council, ψάχνει τον επιστήμονα-μεγάλο νικητή για το 2021

Όταν έρχεται στο νου σου η διασκέδαση, σκέφτεσαι την ενασχόληση με κάποιο επιστημονικό θέμα; Αν απάντησες όχι, το British Council έρχεται για να σου ανατρέψει την άποψη μέσα από το FameLab 2021. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που διοργανώνεται εδώ και 14 χρόνια στην Ελλάδα σε συνεργασία με το HUB Science και με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Ioannina Science Festival, μέσα από τον οποίο το British Council αναζητά τον νεαρό επιστήμονα που θα ξεχωρίσει για το πάθος του και για την επικοινωνιακή του δεινότητα και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον μεγάλο διεθνή τελικό!

Η διαδικασία είναι πολύ απλή: Οι συμμετέχοντες θα έχουν στη διάθεσή τους 3 λεπτά για να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό θέμα της επιλογής τους με τρόπο διασκεδαστικό και κατανοητό στο ευρύ κοινό. Mπορούν να επιστρατεύσουν την φαντασία τους για τον σκοπό αυτό, με ένα αυτοσχέδιο σκετς, ένα τραγούδι, μια χειροτεχνία ή ό τι άλλο πιστεύουν ότι θα διευκολύνει μικρούς και μεγάλους προκειμένου να κατανοήσουν τις ενδεχομένως δύσκολες έννοιες του θέματός τους. Στη συνέχεια, η κριτική επιτροπή θα επιλέξει αυτούς που θα συνεχίσουν στον τελικό του Μαΐου. Κι όλα αυτά με ασφάλεια, αφού όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν αποκλειστικά ψηφιακά λόγω της πανδημίας. 

Όπως εξηγεί στην ATHENS VOICE ο Βαγγέλης Κραββαρίτης, υπεύθυνος των εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων του British Council, το φετινό FameLab έχει ιδιαίτερη σημασία και για έναν ακόμη λόγο:  «Ο διαγωνισμός φέτος έχει μία Ιδιαίτερη αξία για μας. Η πανδημία έχει κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη του να επικοινωνούμε σωστά την επιστήμη μας. Οι επιστήμονες έχουν βρεθεί στο κέντρο της επικαιρότητας, και δικαίως, και συχνά καλούνται να μιλήσουν για δύσκολες και σύνθετες έννοιες στο γενικό κοινό, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο. Μέσα από αυτό το διαγωνισμό εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε νέους ανθρώπους να βελτιωθούν σε αυτό το κομμάτι. Επομένως, θεωρούμε ότι έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη φέτος.»

Το FameLab έχει αναδείξει και έχει προσφέρει ευκαιρίες εξέλιξης σε δεκάδες νέους και ταλαντούχους επιστήμονες. Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος και τα Ιωάννινα είναι οι τέσσερις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τη προκριματική διαδικασία και θα αναδείξουν αυτούς που θα περάσουν στον ελληνικό τελικό. Η προκριματική φάση θα πραγματοποιηθεί στην
Αθήνα, Δευτέρα 8 και Τρίτη 9 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη, Τετάρτη 10 Μαρτίου, στα Ιωάννινα, Πέμπτη 11 Μαρτίου και στον Βόλο, Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021.

Σχετικα
NFTs: Τι είναι και πώς μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο
NFTs: Τι είναι και πώς μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη συμμετοχή τους στη σελίδα του British Concil, μέχρι την Δευτέρα 01 Μαρτίου 2021, 23.59 , κι αν είσαι ένας από αυτούς, give it a try, και ποιος ξέρει;

Πέρα από την ικανοποίηση που θα πάρεις όταν καταφέρεις να επικοινωνήσεις κάτι από την επιστήμη σου με τρόπο, που όλοι στο ακροατήριο θα θέλουν να το γυρίσουν...στην φυσική, την νανοτεχνολογία ή την ρομποτική, θα έχεις τη δυνατότητα να γνωρίσεις πολλούς ανθρώπους με τα ίδια ενδιαφέροντα, αλλά και να διεκδικήσεις ως νικητής του ελληνικού τελικού, τη συμμετοχή σου στον μεγάλο τελικό του International FameLab 2021, που θα διεξαχθεί σε ψηφιακή μορφή σε συνεργασία με ένα από τα σπουδαιότερα επιστημονικά φεστιβάλ παγκοσμίως, το Cheltenham Science Festival στη Βρετανία. Επιπλέον, οι 10 φιναλίστ που θα επιλεγούν στον προκριματικό γύρο θα παρακολουθήσουν δωρεάν ένα διήμερο Masterclass στην Επικοινωνία από Βρετανούς experts, ως βράβευση. Παράλληλα, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες συνεργασίας και δικτύωσης με άλλους επιστήμονες στην Ευρώπη και στην Ελλάδα καθώς και ευκαιρίες για συμμετοχή σε εκδηλώσεις του British Council στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα προγράμματα και τις δράσεις του British Council εδώ.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5