Visual Browsing
Κοπέλα στην άμμο, δίπλα στη θάλασσα, στέκεται δίπλα σε ένα ποδήλατο κρατώντας το τιμόνι του
ΤΕΥΧΟΣ 761

Ηλεκτρικό ποδήλατο: Το μέλλον είναι τώρα

Η νέα τάση στη μετακίνηση είναι fit, οικολογική και κατακτά τους δρόμους
e-bike: Τα υπέρ, τα κατά και οδηγός αγοράς για το ηλεκτρικό ποδήλατο.

Ωραίο είναι το ποδήλατο, ε; Άσχημο θα ’ταν να του βάλουμε και έναν κινητήρα στο πλάι; Και τι θα έλεγες εάν το κάναμε e-bike; Είναι επίσημο: Τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι εδώ και ήρθαν για να μείνουν. City, mountain, road, trekking, crosstrail, touring, adventure, cruiser, αγωνιστικά, συμβατικά ή αναδιπλούμενα, λογιών παραλλαγές κυκλοφορούν εκεί έξω, και αν μπορείς να φανταστείς το μοντέλο των ονείρων σου, τότε ασφαλώς υπάρχει. 
 
Η δίψα για τη δημιουργία καινούργιων πραγμάτων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα φέρνει στο προσκήνιο έναν όλο και πιο διαδεδομένο τρόπο μετακίνησης, ο οποίος προσφέρει πολλαπλά ευεργετήματα. Ενώ το πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά» του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος δεν θα μπορούσε να έχει εγκαινιαστεί σε καλύτερο χρονικό σημείο, καθώς οι αιτήσεις επιδότησης ξεπερνούν τις 6.500 από τα τέλη Αυγούστου έως σήμερα, στοιχείο ενδεικτικό για τη μεγάλη ανταπόκρισή του στη χώρα μας. Τι είναι ακριβώς ωστόσο το e-bike, σε ποιους απευθύνεται και πού οφείλεται η έκρηξή του;

 

Ηλεκτρικό ποδήλατο

 
Η μαγεία του ηλεκτρικού ποδηλάτου έγκειται στο ότι προσφέρει όλα όσα διαθέτει ένα τυπικό ποδήλατο, με μια κρίσιμη παράμετρο: Κάνει το πεντάλ προσβάσιμο σε θεαματικά ευρύτερο κύκλο ανθρώπων και μάλιστα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Όμοια με τα κανονικά ποδήλατα, τα e-bikes μπορούν να οδηγηθούν αυτόνομα, έχοντας παράλληλα ενσωματωμένη μπαταρία και ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος υποβοηθά την κίνηση πολλαπλασιάζοντας τη δύναμη που ασκούμε στα πετάλια. Χρειάζεσαι μηδενική υποβοήθηση προκειμένου να αθληθείς; Τσεκ. Θέλεις αυτό το κάτι έξτρα που συχνά εύχεσαι στις μεγάλες ανηφόρες ή τις μακρινές αποστάσεις; Τσεκ. Είσαι στο δρόμο για το γραφείο ή το ραντεβού και θα προτιμούσες να αποφύγεις τους ανεπιθύμητους λεκέδες του ιδρώτα; Τότε το e-bike είναι το προτιμητέο σου μέσο. 
 
Με το κυκλοφοριακό να παραμένει στις γνωστές τερατώδεις του διαστάσεις και την πανδημία να αποτρέπει τον συνωστισμό των μέσων μαζικής μεταφοράς, το e-bike προκύπτει ως η ασφαλέστερη επιλογή μετακίνησης και παράλληλα σαν σημαντικότερη υπόσχεση ενός ποιοτικότερου τρόπου ζωής: Δεν αντιμετωπίζει προβλήματα συμφόρησης, απαιτεί μηδαμινό χώρο στάθμευσης, έχει τη δυνατότητα να κινείται εκτός οδικού δικτύου, δεν μολύνει με κανένα τρόπο το περιβάλλον, εξασκεί, τονώνει ψυχολογικά και τέρπει τον οδηγό του. Ζωή (ηλεκτρικό) ποδήλατο, πράγματι.

Άντρας καθιστός σε ηλεκτρικό ποδήλατο με φόντο τη θάλασσα

Οδηγός αγοράς για ηλεκτρικά ποδήλατα

Τα e-bikes διαθέτουν ενσωματωμένο ηλεκτρικό μοτέρ και μπαταρία, τα οποία προσφέρουν υποβοήθηση και διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες, αυτά που έχουν την υποβοήθηση στο σύστημα του πεντάλ και αυτά που έχουν την υποβοήθηση στον πίσω τροχό. Η ισχύς των μοτέρ καθορίζεται από τη νομοθεσία κάθε χώρας και συνήθως είναι μεταξύ 200 και 250W, ενώ η ταχύτητα περιορίζεται στα 25 χιλιόμετρα ανά ώρα με νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός είναι ο λόγος που οι οδηγοί των ηλεκτρικών ποδηλάτων δεν χρειάζονται άδεια και δίπλωμα. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η μέση ταχύτητα κίνησης ενός αυτοκινήτου στην πόλη είναι τα 28 χιλιόμετρα. 
 
Η μπαταρία το σημαντικότερο, σε συνδυασμό με το μοτέρ, τμήμα της τεχνολογίας των e-bike. Η ισχύς που αποδίδουν οι μπαταρίες των e-bike είναι από 200 έως 550W. Πρακτικά, όσο περισσότερη είναι η ισχύς τόσο μεγαλύτερη αυτονομία έχει το ηλεκτρικό ποδήλατο. Η επαναφόρτιση των μπαταριών γίνεται μέσω φορτιστή ο οποίος διατίθεται με το ποδήλατο. Ο χρόνος φόρτισης εξαρτάται από τη χωρητικότητα της μπαταρίας και συνήθως κυμαίνεται μεταξύ τριών και πέντε ωρών, ενώ έχουν χρόνο ζωής περίπου χιλίων κύκλων πλήρους φόρτισης - εκφόρτισης. 
 
Οι τιμές των e-bikes ξεκινούν από τα διακόσια ευρώ και ξεπερνούν, ανάλογα  με το μπάτζετ και τις απαιτήσεις σας, το ποσό των έξι χιλιάδων. Όσο για την επιδότηση, η πλατφόρμα του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος είναι ενεργή και δίνει ποσοστό 40% επί της αξίας και με μέγιστο ποσό τα 800 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου, μέσω της δράσης «Κινούμαι ηλεκτρικά». Ο κόσμος αλλάζει, συχνά προς το καλύτερο. Το e-bike σου δίνει το σύνθημα: Move forward!

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5