1821 Digital Gallery
Το «Strees» έβαλε τον κατάλογο στο κινητό πολύ πριν τον κορωνοϊό

Το «Strees» έβαλε τον κατάλογο στο κινητό πολύ πριν τον κορωνοϊό

Συναντήσαμε την ομάδα της εφαρμογής που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να διαβάσει το μενού ψηφιακά
© Θανάσης Καρατζάς
Η εφαρμογή «Strees» δημιουργήθηκε πριν η πανδημία του κορωνοϊού αναγκάσει μεγάλες πλατφόρμες όπως το Tripadvisor να φτιάξουν δυναμικούς ψηφιακούς καταλόγους.

Πριν τις μάσκες, τα αντισηπτικά, την καραντίνα. Πριν μετράμε άτομα για να κανονίσουμε ένα φαγητό ή ένα ποτό. Πριν τα μαγαζιά κλείσουν στις 12 το βράδυ. Μια μέρα ή μάλλον ένα βράδυ που στο τραπέζι υπήρχαν μπύρες και ιδέες προς υλοποίηση, τρεις συναθλητές στο μπάσκετ αποφάσισαν ότι θέλουν να κάνουν τη ζωή τους και κατ’επέκταση τη ζωή μας, πιο εύκολη. 

Η ομάδα του «Strees» © Θανάσης Καρατζάς

Το «Strees» και η ιδέα του

«Η ιδέα του “Strees” γεννήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο» λέει ο Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου ένας εκ των τριών εμπνευστών της εφαρμογής. «Θέλαμε ανά πάσα στιγμή να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο μενού χωρίς να έρθουμε σε επαφή με τον σερβιτόρο. Χωρίς να πρέπει δηλαδή να ζητήσουμε τον κατάλογο από αυτόν. Σκεφτήκαμε πόσες φορές πας σε ένα μαγαζί και περιμένεις ώρες μέχρι να σου φέρουν τον κατάλογο και κάπως έτσι ξεκινήσαμε να συζητάμε λίγο πιο σοβαρά το ενδεχόμενο να φτιάξουμε κάτι που θα κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη». 

Ο Στέφανος Παπασπυριδάκος, πήρε το λόγο. «Συνέβη πολύ πριν τον κορωνοϊό. Πολύ πριν υπάρξει η σκέψη ότι μια τέτοια εφαρμογή πέρα από καινοτομία είναι πλέον απαραίτητη. Τώρα, οι συνθήκες απαιτούν το λεγόμενο ανέπαφο». Την πάσα του Στέφανου πήρε ο τρίτος της παρέας και δημιουργός του τεχνικού κομματιού της εφαρμογής, Σπύρος Πηλιούνης: «Με το “Strees” ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να κατεβάσει τον κατάλογο του μαγαζιού στο κινητό του χάρη σε μια ασύρματη τεχνολογία που χρησιμοποιεί η εφαρμογή».

Σχετικα
Covid Free Gr Wallet: Στο κινητό τα πιστοποιητικά & οι βεβαιώσεις
Covid Free Gr Wallet: Στο κινητό τα πιστοποιητικά & οι βεβαιώσεις

«Strees» όπως «Save Trees»

Το «Strees» έχει για σήμα του το φαντασματάκι που κρατά ένα δίσκο και που ο Σπύρος έχει κάνει τατουάζ στο αριστερό του χέρι. «Θέλαμε να δώσουμε μια οικολογική διάσταση σε αυτό που κάνουμε. Το “Strees” λοιπόν βγήκε από το “Save trees”» είπε ο Στέφανος και συνέχισε: «Σκεφτήκαμε πόσοι τόνοι χαρτιού καταναλώνονται κάθε χρόνο για να δημιουργηθούν οι κατάλογοι (πολλώ δε μάλλον τώρα που τυπώνονται οι μιας χρήσης κατάλογοι) και έτσι καταλήξαμε στο γεγονός ότι όσο λιγότεροι κατάλογοι, τόσα περισσότερα δέντρα».

© Θανάσης Καρατζάς
Σχετικα
Θεσσαλονίκη: Έδιωξε με σπρωξιές τους ελεγκτές από το μαγαζί του
Θεσσαλονίκη: Έδιωξε με σπρωξιές τους ελεγκτές από το μαγαζί του

Η ανταπόκριση πριν και μετά τον κορωνοϊό

«Προ κορωνοϊού ήταν πολύ δύσκολο να εξηγήσουμε στον επιχειρηματία τα πλεονεκτήματα που έχει η υπηρεσία μας. Μετά τον κορωνοϊό, μας προσεγγίζουν μόνοι τους αφού δημιουργήθηκε η ανάγκη του “να μην ακουμπάω πολλά πράγματα”» εξήγησε ο Σπύρος. «Μέχρι τώρα είναι συμβεβλημένα με το “Strees” 30 μαγαζιά από όλη την Ελλάδα. Έχουμε συνεργασίες με νησιά, με την επαρχία, με την Αθήνα» συμπλήρωσε ο Κωνσταντίνος. 

© Θανάσης Καρατζάς

Όλες οι γλώσσες σε μια εφαρμογή

«Στοχεύουμε σε όλη την εστίαση αφού πρακτικά, μπορούμε να καλύψουμε οτιδήποτε έχει μενού» είπε ο Στέφανος δίνοντας επιπλέον την πληροφορία ότι η διαφορά του «Strees» από άλλες εφαρμογές που πλέον κυκλοφορούν στην αγορά είναι η γλώσσα. «Ένα σημαντικό θετικό του “Strees” είναι ότι διαθέτει τη δυνατότητα επιλογής οποιασδήποτε γλώσσας μιλάει ο χρήστης χωρίς να περιορίζεται στα αγγλικά ή τις δημοφιλείς γλώσσες». Σε εκείνο το σημείο ο Σπύρος φρόντισε να επισημάνει: «Και η μετάφραση δεν γίνεται με Google translate». Με αυτόν τον τρόπο οι χρήστες από όλον τον κόσμο που επισκέπτονται την Ελλάδα και τα μαγαζιά της μπορούν να νιώθουν την οικεία στο εκάστοτε περιβάλλον διαβάζοντας το μενού χωρίς ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη στη γλώσσα τους.  

© Θανάσης Καρατζάς

Η ζωή μετά τον κορωνοϊό

Πολλοί λένε ότι δεν θα είναι ίδια. Ακόμη περισσότεροι έχουν την ανάγκη να μην είναι. Καινοτομίες, τεχνολογίες, εφαρμογές, ιδέες μπαίνουν στον κύκλο του χορού και ξεκινούν μια μεγάλη προσπάθεια να κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη. Μια προσπάθεια που τώρα, υπό αυτές τις συνθήκες ευωδώνει. Και αυτή είναι ίσως από τις λίγες θετικές εξελίξεις της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης που όλοι βιώνουμε.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5