Τεχνολογια - Επιστημη

Το Athens Digital Arts Festival εγκαινιάζει την Online εποχή

Και ανοίγει την αυλαία με Hauscha και Stelarc

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«StickMan Daedalus»
«StickMan Daedalus» / Project Chrissie Parrot Arts, Perth (2017) © Toni Wilkinson

Το 16ο Athens Digital Arts Festival (ADAF) γίνεται Online και ανοίγει αυλαία στις 10 Ιουλίου με την performance του Hauscha και την ομιλία του Stelarc

Το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival (ADAF), εκπρόσωπος της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή ψηφιακής τέχνης, με φετινή θεματική «Technotribalism», ανοίγει την αυλαία την Παρασκευή 10/7/2020 στις 21:00, εγκαινιάζοντας την ψηφιακή του πλατφόρμα ADAF ONLINE

16ο Athens Digital Arts Festival (ADAF)

Το ADAF εξελίσσεται, γίνεται ακόμη πιο δημιουργικό και θα πραγματοποιηθεί και Online. Η νέα, ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα του ADAF ONLINE, θα φιλοξενεί για δύο μήνες, καθημερινά, έργα καλλιτεχνών, τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε όλους με ένα κλικ.

Live Streming Performance από τον Hauscha και μια μοναδική ομιλία από τον Stelarc στο ADAF ONLINE

Η έναρξη του ADAF ONLINE δεν θα μπορούσε παρά να κεντρίσει το ενδιαφέρον της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής με μια 100% αυτοσχεδιαστική Live Streming Performance από τον Hauscha, αλλά και μια μοναδική ομιλία από τον Stelarc.

Hauscka
© Carsten Sander

Η πρώτη φορά που παρακολουθήσαμε ζωντανά στην Ελλάδα τον Volker Bertelmann, γνωστό ως Hauschka, ήταν στο 10ο επετειακό Athens Digital Arts Festival, το 2014 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος πιανίστας και συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής επιστρέφει με μια online performance αποκλειστικά για το 16ο ADAF.

Ο Γερμανός Hauschka είναι συνθέτης, τραγουδοποιός και πειραματικός μουσικός με βασικό του όργανο το προετοιμασμένο πιάνο (prepared piano), ένα πιάνο στο οποίο τοποθετούνται χαρτί, βόλοι, μπαγκέτες και άλλα αντικείμενα πάνω στις χορδές, έτσι ώστε να παράγουν ασυνήθιστους, μερικές φορές τυχαία δημιουργούμενους ήχους, που οδηγούν σε απροσδόκητες μουσικές κατευθύνσεις.

Hauschka - Prepared Piano Improv (A Different Forest, 2019)

Πριν ο κόσμος τον γνωρίσει ως πιανίστα, παραγωγό και συνθέτη που ήταν υποψήφιος για Όσκαρ, ο Volker Bertelmann ήταν από καιρό πολύ πρόθυμος να απορροφήσει αμέτρητες επιρροές και να ωθήσει τα δημιουργικά του όρια. Ήταν μόλις εννέα όταν πήρε για πρώτη φορά πιάνο και γρήγορα άρχισε να πειραματίζεται με το πόσο διαφορετικό θα μπορούσε να το κάνει να ακούγεται. Ήταν περίεργος να δει αν μπορούσε να δώσει στο οικογενειακό πιάνο μια αίσθηση ποπ μουσικής. Ωστόσο, χωρίς συνθεσάιζερ, σήκωσε το καπάκι και γέμισε τις ετικέτες δίπλα στα σφυριά, προκειμένου να αλλάξει τον τόνο κάθε νότας που έπαιζε. Αν και ήταν ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα, άλλοι στο σπίτι δεν ήταν τόσο ενθουσιώδεις. «Η μαμά μου», γελάει ο Μπερτέλμαν, «δεν ήταν πολύ χαρούμενη γι' αυτό». 

Hauscka
© Nina Ditscheid

Ενώ ο Bertelmann έχει κάνει ένα όνομα ως σόλο καλλιτέχνης −με το όνομα Hauschka−, παίζει εκατοντάδες αυτοσχέδια σόου κάθε χρόνο και παράγει μουσική με τεράστιο ρυθμό - για το θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Για το ADAF ONLINE, ο θεσμός που σύστησε τον Hauschka στην Ελλάδα δημιούργησε την παράσταση SLOW DOWN (2020) η οποία θα παρουσιαστεί αποκλειστικά στο online.adaf.gr την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020 στις 21:00.

Τι δήλωσε ο Hauschka για το ADAF και την performance του

«Κατά τη διάρκεια του lock-down στη Γερμανία, αρκετές συναυλίες. Την ίδια στιγμή, η έναρξη του νέου έτους, έφερε πολλή δουλειά μαζεμένη από το 2019, επομένως έπρεπε να αφιερώσω περισσότερο χρόνο με νέες κυκλοφορίες. Έτσι, πέρασα πολύ χρόνο στο στούντιο, και αλήθεια είναι ότι διασκέδασα πολύ κατά την διάρκεια της ηχογράφησης νέων κομματιών και bits όπως συνήθιζα, τον πρώτο καιρό ως Hauschka. Για εσάς, αποφάσισα να σας προσκαλέσω στο στούντιο μου και να παίξω ένα session με έναν έντονο αυτοσχεδιασμό που εμπνέεται από την έρευνα επάνω στον ήχο  και τη διασκέδαση της εύρεσης εκπλήξεων. Σε περιόδους όπου έχουμε την αίσθηση ότι μερικές φορές έχουμε κολλήσει, νομίζω ότι η έρευνα στον ήχο και η έμπνευση μπορούν να μας βοηθήσουν να αφεθούμε και να βρούμε αξιόλογες δραστηριότητες που μπορούν να δώσουν κάτι στον εαυτό μας και τον έξω κόσμο. Ελπίζω ότι ο καθένας από εσάς είναι υγιής και τέλος ελπίζω να μπορώ να διαδώσω την αισιοδοξία με αυτή την παράσταση»

Hauscka
© Nina Ditscheid

Συνέχεια στις παγκόσμιες πρεμιέρες του ADAF ONLINE έχει η ομιλία του Stelarc, το Σάββατο 11 Ιουλίου στις 14:00.

Stelarc - Stelarc «Extended Arm»
Stelarc «Extended Arm» Melbourne, Hamburg 2000 © Dean Winter

Οι παραστάσεις του Stelarc περιλαμβάνουν Προσθετική τεχνολογία, Ρομποτική, VR, Διαδίκτυο και Βιοτεχνολογία. Έχει πραγματοποιήσει παραστάσεις με ένα τρίτο χέρι, ένα γλυπτό στομάχου, έναν εξωσκελετό, αλλά και ένα ρομπότ με 6 πόδια. Το Fractal Flesh, το Ping Body και το Parasite εξερευνούν online μια απομακρυσμένη και ακούσια χορογραφία, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα διέγερσης μυών. Ο Stelarc έχει κατασκευάσει χειρουργικά ένα αυτί στο χέρι του, το οποίο θα αυξάνεται ηλεκτρονικά και θα ενεργοποιείται μέσω διαδικτύου. Το Reclining StickMan είναι ένα ρομπότ μήκους 9 μέτρων που ενεργοποιείται αλγοριθμικά και μπορεί να ελεγχθεί από απόσταση. Το 1996 έγινε Επίτιμος Καθηγητής Τέχνης και Ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon και το 2002 απονεμήθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ Νομικών από το Πανεπιστήμιο Monash. Το 2010 του απονεμήθηκε το Βραβείο Υβριδικών Τεχνών του Ars Electronica. Το 2015 έλαβε το Βραβείο Αναδυόμενων και Πειραματικών Τεχνών του Australia Council. Το 2016 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Διδακτορικόυ από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας.

Η ομιλία του Stelarc στο ADAF ONLINE έχει σαν τίτλο «MEAT, METAL AND CODE: HYBRID HUMAN-MACHINE SYSTEMS | Stelarc |AU/CY»

Stelarc «Ear on Arm
Stelarc «Ear on Arm» London, Los Angeles, Melbourne 2006 © Piero Viti

«Το σώμα αυξάνεται τώρα και επιταχύνεται από τις μηχανές και τα υπολογιστικά του συστήματα, εκτελώντας πέρα από τα όρια του δέρματος και πέρα από τον τοπικό χώρο που κατοικεί, και έτσι ταλαντώνεται μεταξύ του πραγματικού και του εικονικού».


Η είσοδος στη Live Performance του Hauschka, αλλά και στην online ομιλία του Stelrac είναι ελεύθερη με εγγραφή στο online.adaf.gr

Το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Ε.Π. «Αττική» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Συνδιοργάνωση  Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)

Υπό την αιγίδα: Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Αθηναίων


ADAF ONLINE
10 Ιουλίου - 10 Σεπτεμβρίου 2020. online.adaf.gr

#ADAFgreece #ADAF2020 #Technotribalism #ADAFonline

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ