1821 Digital Gallery

Ο Έλληνας εκπρόσωπός μας στον διεθνή διαγωνισμό FameLab

famelab
© British Council
O Τάσος Νικολόπουλος θα εκπροσωπήσει τη χώρας μας στον διεθνή διαγωνισμό του FameLab 2020
  • A-
  • A+
0
O φοιτητής Φυσικής, Τάσος Νικολόπουλος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον διεθνή διαγωνισμό του FameLab 2020 στη Μ. Βρετανία

Όταν χρειάζεται να παρουσιάσεις ένα επιστημονικό θέμα μπροστά σε ακροατήριο που ενδεχομένως μάλιστα να μην έχουν ακούσει γι’ αυτό, χρειάζονται δύο βασικά πράγματα: Nα γνωρίζεις άρτια το αντικείμενό σου και να καταφέρεις να ελκύσεις το ενδιαφέρον του κοινού ώστε να κατανοήσει τα όσα λες, ακόμα κι αν δεν γνωρίζει τη βασική ορολογία. Το FameLab, που διοργανώνεται απ’ το British Council στην Ελλάδα τα τελευταία 13 χρόνια και είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς για την επικοινωνία της επιστήμης στον κόσμο, κάνει αυτό ακριβώς: Αναδεικνύει τους επιστήμονες που επικοινωνούν με τον καλύτερο τρόπο την ιδέα τους, ξεκινώντας από τον ελληνικό τελικό στην Αθήνα για να τους στείλει αργότερα στον παγκόσμιο τελικό FameLab International στη Βρετανία, τον ερχόμενο Οκτώβριο.

fame - lab
O Tάσος Νικολόπουλος-νικητής του φετινού FameLab © Βritish Counci

Φέτος, ο νεαρός επιστήμονας που προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό μέσα από τις ελληνικές συμμετοχές είναι ο Τάσος Νικολόπουλος, φοιτητής του τμήματος Φυσικής στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του διαγωνισμού έπρεπε να παρουσιάσει το επιστημονικό θέμα του μέσα σε 3 λεπτά. Αλλά πώς το κατάφερε;

«Στον προκριματικό γύρο που διεξήχθη στα Ιωάννινα, επέλεξα να μιλήσω για τα κουάρκς, τα οποία είναι υποατομικά σωματίδια. Μετέφερα το κοινό από τον μακρόκοσμο στον μικρόκοσμο και πάλι πίσω και “ζωγραφίσαμε” σωματίδια με βάση τις ιδιότητες των κουάρκς. Στον τελικό, μίλησα για το πώς ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι τελειοποίησε τη “Μόνα Λίζα”, βασιζόμενος στη χημεία, την ανατομία και την οπτική. Όταν 3 επιστήμες μαζί με το υπέρμετρο ταλέντο ενός ατόμου σαν τον Ντα Βίντσι συνδυάζονται, μας χαρίζουν έναν πίνακα που μιλάει όλη η ανθρωπότητα» μας εξηγεί ο Τάσος και συμπληρώνει: «Δυστυχώς η πανδημία επηρέασε την προετοιμασία, όπως και την καθημερινότητά μας. Ευτυχώς, όμως, το British Council και η ομάδα του Βαγγέλη Κραββαρίτη, δεν άφησαν πίσω τον τελικό, αλλά προσάρμοσαν τον διαγωνισμό σε αυτές τις συνθήκες. Το masterclass με τον αξιοθαύμαστο Dallas Campbell, αλλά και ο τελικός πραγματοποιήθηκαν μέσω διαδικτύου. Βέβαια, άφησε περισσότερο χρόνο σε εμάς τους διαγωνιζόμενους για να βελτιστοποιήσουμε τις ομιλίες μας, το οποίο φάνηκε και από τον τελικό, όπου υπήρξε ένα πολύ όμορφο και αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Είναι αρκετά απαιτητικό να προσπαθείς να επικοινωνήσεις την επιστήμη σου κοιτώντας μια απρόσωπη κάμερα, οπότε εύχομαι του χρόνου να γίνει δια ζώσης και οι χώροι που θα φιλοξενηθούν τα FameLab talks να “πλημμυρίσουν” με ενδιαφέροντες προσεγγίσεις σε επιστημονικά θέματα».

Σχετικα
Γιώργος Καργιολάκης: Χρειαζόμαστε πλάνο αντιμετώπισης πανδημιών
Γιώργος Καργιολάκης: Χρειαζόμαστε πλάνο αντιμετώπισης πανδημιών

H κριτική επιτροπή βρήκε το θέμα του τόσο κατανοητό, όσο και δημιουργικό με γνώμονα πάντα την εγκυρότητά του. Ήταν δεκάδες οι νέοι που έλαβαν μέρος στους προκριματικούς που διοργάνωσε το British Council σε συνεργασία με το HUB Science με την υποστήριξη του Athens Digital Lab του Δήμου Αθηναίων, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ioannina Science Festival και με τη χορηγία της Γερολυμάτος International ΑΕΒΕ. Δεκατρείς από αυτούς, όπως ο Τάσος, πέτυχαν τον στόχο τους και αφού είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα διαδικτυακό masterclass από τον γνωστό παρουσιαστή επιστημονικών προγραμμάτων στη βρετανική τηλεόραση, Dallas Campbell, διασταύρωσαν τα ξίφη τους στον ελληνικό τελικό που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και μεταδόθηκε ζωντανά μέσα από τη σελίδα του British Council στο Facebook. Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Κραββαρίτη, υπεύθυνο των εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων του British Council, ο φετινός διαγωνισμός είχε ιδιαιτερότητες σε σχέση με τους παλαιότερους λόγω της πανδημίας covid19.

«Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερη, ωστόσο αυτό δεν μας εμπόδισε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα με την ποιότητα και τον επαγγελματισμό που απαιτείται. Ο στόχος του FameLab είναι να προσφέρει εκπαιδευτικές ευκαιρίες και δυνατές εμπειρίες σε νέους ερευνητές και επιστήμονες. Άλλωστε αυτός είναι και ο στόχος του οργανισμού – το να δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης και εξέλιξης. Προσθέτωντας δύο ακόμα πόλεις στο σχεδιασμό μας (Βόλο και Ιωάννινα) ήρθαμε σε επαφή με δεκάδες ταλαντούχους νέους επιστήμονες, μια φοβερή μαγιά για πολλά όμορφα πράγματα. Από τη πρώτη στιγμή υιοθετήσαμε ένα ψηφιακό μοντέλο εκπαίδευσης και υλοποίησης, και προσαρμοστήκαμε γρήγορα στα νέα δεδομένα. Αυτό που θέλαμε, και πιστεύω το καταφέραμε, ήταν οι εμπειρίες που θα βιώσουν οι φετινοί φιναλιστς να μην υπολείπονται σε τίποτα σε σχέση με αυτές των προηγούμενων ετών, όπου όλα συνέβαιναν με φυσική παρουσία. Τώρα αυτό που περιμένουμε είναι ο Τάσος να δώσει τον καλύτερό του εαυτό στον διεθνή τελικό για να φέρει τον τίτλο πίσω στη χώρα μετά από πολλά χρόνια».

Για τον Τάσο όλα ξεκίνησαν από την προτροπή παλαιότερου Έλληνα FameLaber να κάνει αίτηση στον προκριματικό γύρο των Ιωαννίνων χωρίς να περιμένει ποτέ ότι το submit εκείνης της αίτησης θα τον έστελνε στη Μεγάλη Βρετανία.

Σχετικα
Γιώργος Παππάς: Να κατανοήσουμε την έννοια της πλανητικής υγείας
Γιώργος Παππάς: Να κατανοήσουμε την έννοια της πλανητικής υγείας

«Είμαι πολύ περήφανος για τους κόπους μου που ανταμείφθηκαν και θα συνεχίσω με τον ίδιο ζήλο να επικοινωνώ τις επιστήμες, αυτή τη φορά στο διεθνές Famelab του Cheltenham. Οι μαθητές δε θα έπρεπε να φοβερίζονται από τις επιστήμες, διότι από πίσω κρύβουν έναν υπέροχο κόσμο, που κάθε χρόνο το FameLab έρχεται να αναδείξει στο ευρύ κοινό. Προσωπικά με ενδιαφέρει πολύ η φυσική, και ειδικότερα ο τομέας της Ιατρικής Φυσικής, με τον οποίο θέλω να ασχοληθώ και θα ξεκινήσω την πτυχιακή μου εργασία. Επόμενο βήμα θα είναι το μεταπτυχιακό στην Ιατρική Φυσική ταυτόχρονα με την συμμετοχή σε εθελοντικές ομάδες, όπως το TEDxMaviliSquare, το Ioannina Science Festival αλλά και το δικό μου project που αφορά δωρεές προς κοινωφελείς οργανώσεις που χρειάζονται ανάγκη».

Περισσότερα για το FameLab και τις δράσεις του British Council εδώ.

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5