Τεχνολογια - Επιστημη

Τρίτος… δρόμος κατά του καρκίνου (video)

Η αναστολή ενός ενζύμου μπορεί να κρύβει τη λύση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
64999-130924.jpg

Η αναστολή ενός συγκεκριμένου ενζύμου που ονομάζεται ΜΤΗ1 ενδέχεται να κρύβει τη λύση για τη θεραπεία του καρκίνου σύμφωνα με τις έρευνες πέντε πανεπιστημίων της Σουηδίας με επικεφαλής ειδικούς του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη και του Εργαστηρίου Science for Life. Τα ευρήματα των επιστημόνων αφορούν την αναστολή του ενζύμου ΜΤΗ1 που θεωρείται απαραίτητο για την επιβίωση μόνο των καρκινικών κυττάρων όχι όμως και των φυσιολογικών.

«Προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη τέτοιου είδους θεραπειών και να περάσουμε σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους το συντομότερο δυνατόν, έχουμε ήδη ακολουθήσει ένα ανοιχτό μοντέλο καινοτομίας. Πριν καν γίνει η δημοσίευση, στείλαμε τους αναστολείς ΜΤΗ1 που αναπτύξαμε σε ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο», δήλωσε ο Τόμας Χελεντέι, επικεφαλής της μελέτης από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλοι οι όγκοι που εξέτασαν χρειάζονταν το ένζυμο ΜΤΗ1 για να επιβιώσουν, σ’ αντίθεση με τα φυσιολογικά κύτταρα. Με βάση τη νέα γνώση οι επιστήμονες δημιούργησαν έναν ισχυρό αναστολέα του ΜΤΗ1 ο οποίος φάνηκε να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα σε όγκους που είχαν αφαιρεθεί από ασθενείς με καρκίνο του δέρματος. «Όταν είδαμε πως ο όγκος ενός ασθενούς μου με μελάνωμα ο οποίος είχε εμφανίσει αντίσταση σε όλες τις υπάρχουσες θεραπείες, αποκρίθηκε πολύ καλά στον πειραματικό αναστολέα, αισθανθήκαμε ιδιαίτερη ευχαρίστηση. Είναι σπάνιο το να γίνεσαι μάρτυρας ενός τέτοιου επιτεύγματος», δήλωσε ο Ρότζερ Όλοφσον Μπάγκε, χειρουργός από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Σαλγκρένσκα, που συμμετείχε στη μελέτη. Ωστόσο, οι δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσουν σε ένα με δύο χρόνια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ