Τεχνολογια - Επιστημη

Όταν η NASA έκανε ενέσεις με διάλυμα σεληνιακής σκόνης σε ποντίκια

Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα

ptikaidi.jpg
Πτήση & Διάστημα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8ziuawssmawacb9bbswll8-650-80.jpg

Βίντεο: Τα πειράματα και οι έρευνες της NASA μετά την επιστροφή της αποστολής Απόλλων 11 στη Γη

Πριν από περίπου 50 χρόνια, η αποστολή Απόλλων 11 της NASA συνέλεξε και έφερε πίσω στην Γη τα πρώτα δείγματα από την Σελήνη. Η υπηρεσία μόλις έδωσε στην δημοσιότητα κινηματογραφικό υλικό με ερευνητές να εξετάζουν τα δείγματα για ίχνη ζωής.

Το υλικό είναι από το 1969 και δείχνει βιολόγους και χημικούς στο κέντρο ερευνών Ames της NASA στην Καλιφόρνια να αναλύουν προσεκτικά πέτρες και δείγματα εδάφους που συλλέχθηκαν κατά την αποστολή Απόλλων 11. Σύμφωνα με την NASA οι ερευνητές εργαζόντουσαν σε ένα ειδικά σχεδιασμένο και διαμορφωμένο «καθαρό δωμάτιο» και χρησιμοποιούσαν τις πιο πρωτοποριακές τεχνικές της εποχής.

«Αυτό που μας απασχολούσε περισσότερο από όλα ήταν να μην επιμολύνουμε τα δείγματα με δικά μας βακτήρια… Έπρεπε να είμαστε προσεκτικοί έτσι ώστε να μην εισάγουμε μικρόβια στα δείγματα και έπειτα λανθασμένα ανακοινώσουμε ότι βρήκαμε ζωή».

Τα δείγματα αναλύθηκαν επίσης, πέρα από το Ames, στο διαστημικό κέντρο Johnson στο Huston. Για να αποφευχθεί η επιμόλυνση τα δείγματα φυλασσόντουσαν μέσα σε δοκιμαστικούς σωλήνες που τοποθετούνταν μέσα σε άλλους μεγαλύτερους. Κάθε ένας από αυτούς τους σωλήνες αποστειρωνόταν σε ένα «καθαρό περιβάλλον», μέσα σε αεροστεγής θαλάμους, από ερευνητές που φορούσαν ελαστικά γάντια τα οποία ήταν ενσωματωμένα στις πλευρές των θαλάμων. Οι ίδιοι οι ερευνητές φορούσαν μάσκες, γάντια, καλύμματα παπουτσιών και εργαστηριακές ποδιές.

Στα δείγματα έγιναν πειράματα σε ένα μεγάλο εύρος συνθηκών που θα μπορούσαν να είναι κατάλληλες για ζωή. Πάνω από τριακόσιες διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες δοκιμάστηκαν. Αυτό επειδή η ζωή πολλές φορές αναπτύσσεται σε συνθήκες που δεν είναι οι βέλτιστες, ούτε καν οι αναμενόμενες και πολλές από αυτές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ακραίες. Τελικά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το φεγγάρι δεν υπήρχε κανένα ίχνος ζωής.

Σύμφωνα πάντα με την NASA, αυτά τα πειράματα, ήταν το εφαλτήριο για την σημερινή επιστήμη της αστροβιολογίας, που έχει σαν σκοπό της να κατανοήσει την αφετηρία, εξέλιξη, διασπορά και το μέλλον της ζωής στην Γη και το σύμπαν.

NASA Searches for Life from the Moon in Recently Rediscovered Historic Footage

Βεβαίως εδώ θα πρέπει να πούμε ότι οι πειραματισμοί της NASA στα σεληνιακά πετρώματα έχουν και μια άλλη, όχι και τόσο γνωστή πτυχή. Οι αστροναύτες του Απόλλων 11 επέστρεψαν στην Γη με μια μεγάλη ποσότητα πετρωμάτων. Οι επιστήμονες ήταν σχεδόν σίγουροι ότι δεν υπήρχαν πιθανώς επικίνδυνα βακτήρια στα πετρώματα. Παρόλα αυτά δεν ήταν απολύτως σίγουροι για κάτι τέτοιο. Έτσι ένα μικρό μέρος των σεληνιακών δειγμάτων έπρεπε να αναλωθεί σε μια σειρά δοκίμων που σκοπό είχαν να πιστοποιήσουν ότι τα δείγματα ήταν ασφαλές να μείνουν στην Γη.

«‘Έπρεπε να αποδείξουμε ότι δεν θα μολύναμε όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τα ψάρια, τα πουλιά, τα ζώα και τα φυτά της Γης», δήλωσε ο Charles Berry ο επικεφαλής των ιατρικών επιχειρήσεων κατά την διάρκεια του προγράμματος Απόλλων. «Έπρεπε να αποδείξουμε ότι δεν θα επηρεαζόταν οποιοσδήποτε οργανισμός στην γήινη βιόσφαιρα».

Διαβάστε τη συνέχεια στο Πτήση & Διάστημα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ