Visual Browsing

Όχι, το 5G ΔΕΝ είναι ένα τεράστιο πείραμα πάνω στην ανθρώπινη υγεία

Όχι, το 5G ΔΕΝ είναι ένα τεράστιο πείραμα πάνω στην ανθρώπινη υγεία
Σειρά άρθρων ψευδοεπιστημονικού περιεχομένου τα οποία παρουσιάζουν παραποιημένα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την εν λόγω τεχνολογία
  • A-
  • A+
0
Δημοσιέυματα που θέλουν το 5G να είναι ένα πείραμα πάνω στην Ανθρώπινη Υγεία δεν ισχύουν

Την εφαρμογή του νέου πρωτοκόλλου ασύρματης μετάδοσης δεδομένων 5G έχει ακολουθήσει μια σειρά άρθρων ψευδοεπιστημονικού περιεχομένου τα οποία παρουσιάζουν παραποιημένα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την εν λόγω τεχνολογία.

ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Το άρθρο που εξετάζουμε δημοσιεύτηκε στις σελίδες «The Real Secret Truth» και Holistic Life, και εκεί αναλύονται διάφορες εικασίες σχετικά με τις επιπτώσεις του 5G στην ανθρώπινη υγεία. Στα άρθρο διαβάζουμε τα εξής:

«Το νέο δίκτυο υπερυψηλής ταχύτητας κινητής τηλεφωνίας 5G αρχίζει να κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο το 2020 – και όμως κανείς δεν ελέγχει εάν αποτελεί απειλή για την υγεία μας. Εφόσον δεν έχουν συμφωνηθεί ασφαλή επίπεδα, φοβούνται ότι η υψηλότερη ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων του δικτύου 5G θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, ειδικά σε μικρά παιδιά και έγκυες γυναίκες.

Σχετικα
Ψευδείς τίτλοι σχετικά με επιστράτευση
Ψευδείς τίτλοι σχετικά με επιστράτευση

Ακόμη και με τα παλαιότερα και λιγότερο ισχυρά δίκτυα, τα παιδιά απορροφούσαν έως και 10 φορές περισσότερη ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα από ό,τι οι ενήλικες – και αυτό είναι τουλάχιστον δύο φορές πάνω από τα ασφαλή όρια, δήλωσε το 2011 η Αμερικανική Environmental Health Trust.

Τα μικρά παιδιά απορροφούν διπλάσια ακτινοβολία στα κεφάλια τους, τριπλάσια στα μάτια τους και σε περιοχές του εγκεφάλου και του υποθαλάμου και 10 φορές περισσότερη ακτινοβολία στο μυελό των οστών.1 Και υπολογίζοντας, σύμφωνα με την έρευνα του Nielsen του 2014, ότι περίπου το 70% των παιδιών ηλικίας μέχρι 10 ετών χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο ενώ τα δύο τρίτα από αυτά έχουν smartphone, αυτό αποτελεί σημαντικό μέλημα για την υγεία.»


Τα επίπεδα ασφαλούς έκθεσης για το 5G καλύπτονται από τα όρια που έχουν τεθεί ήδη για τις εκπομπές ραδιοκυμάτων. Επιπρόσθετα ο ισχυρισμός περί επικινδυνότητας της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε παιδιά μικρής ηλικίας έχει εξεταστεί ήδη από μελέτες όπως η εξής έρευνα η οποία διεξήχθη σε 4 χώρες και εξέτασε παιδιά από 7 μέχρι 19 χρονών με εγκεφαλικούς όγκους. [πηγή]

Σχετικα
Google Doodle: Φορέστε μάσκα, σώστε ζωές
Google Doodle: Φορέστε μάσκα, σώστε ζωές

Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν κανένα συσχετισμό χρήσης κινητού με την ανάπτυξη όγκων, είτε αναλογικά με τον χρόνο έναρξης, είτε με την ποσότητα χρήσης, είτε με την τοποθεσία του όγκου.


Αν και οι βιολογικές επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (EMFs) είναι γνωστές από το 1932, λίγες ανεξάρτητες μελέτες έχουν διερευνήσει σωστά την επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία και πολλές που έχουν δημοσιευθεί έχουν κάνει ελέγχους μόνο στο εργαστήριο και σε ποντίκια. Αντ’ αυτού, οι κυβερνητικές υπηρεσίες βασίστηκαν σε μελέτες που είχαν χρηματοδοτηθεί από τη βιομηχανία κινητών τηλεφώνων, οι οποίες, προφανώς, δεν έδειξαν κανένα κίνδυνο.

Μια έρευνα του Εθνικού Προγράμματος Τοξικολογίας, ενός τμήματος του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, ανακάλυψε αύξηση του κίνδυνου καρκίνου με τα παλαιότερα κινητά τηλέφωνα τεχνολογίας 2G και 3G, σε αρσενικούς αρουραίους. Το ερευνητικό έργο ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων εξέθεσε τους αρουραίους σε 10λεπτες εκθέσεις ακτινοβολίας κινητών για δύο χρόνια.


Αρχικά οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για να εξακριβωθεί αν υπάρχει κίνδυνος από τη χρήση κινητών τηλεφώνων ή ασύρματων δικτύων είναι πολυάριθμες και με τεράστια δείγματα. Η συναίνεση μέχρι στιγμής είναι πως η χρήση κινητών τηλεφώνων δεν ενέχει κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5]

Όσων αφορά τη μελέτη του National Toxicology Program, υπάρχουν αρκετά προβλήματα με τον τρόπο που παρουσιάζονται τα αποτελέσματά της στο κοινό. Η συγκεκριμένη μελέτη διήρκεσε περίπου 10 χρόνια και είναι μια από τις πιο ενδελεχείς αναλύσεις στο πως επηρεάζει η ακτινοβολία στο φάσμα των ραδιοκυμάτων την υγεία πειραματόζωων. [πηγή]

Για τη μελέτη, τα ζώα στεγάζονταν σε ειδικά κλουβιά τα οποία δέχονταν συγκεκριμένη δόση ακτινοβολία, ελεγχόμενη από τους ερευνητές, και τα πειραματόζωα εκτίθονταν σε αυτή για 9 ώρες κάθε μέρα ανά 10 λεπτά κάθε φορά. Η έκθεση στην ακτινοβολία ξεκινούσε από τη μήτρα και διαρκούσε μέχρι τα 2 έτη όπου είναι και ο χρόνος ζωής των ποντικών που χρησιμοποιήθηκαν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν σύνδεση της εν λόγω μορφής ακτινοβολίας με την ανάπτυξη καρκινικών όγκων στους αρσενικούς ποντικούς. Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι τα χαμηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας στα οποία εκτίθονταν οι ποντικοί στο πλαίσιο της μελέτης ισοδυναμούσαν με τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια εκπομπής των κινητών τηλεφώνων στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Τα μέγιστα επίπεδα έκθεσης των ποντικών ισοδυναμούσαν με 4 φορές το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο για τους ανθρώπους. Εν ολίγοις οι ποντικοί της μελέτης δέχονταν υπερβολικά μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα για να εξάγουμε συμπεράσματα σχετικά με την επίδραση της χρήσης κινητών σε ανθρώπους. 

Το ίδιο μάλιστα τονίζει και ο John Bucher, ένας εκ των ερευνητών που συμμετείχε στη μελέτη, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η έκθεση στα επίπεδα ακτινοβολίας που χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη δε μπορούν να συνδεθούν άμεσα με τα επίπεδα στα οποία εκτίθενται οι άνθρωποι όταν χρησιμοποιούν ένα κινητό τηλέφωνο». [πηγή]

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5