Visual Browsing
TECHNO SURFING

Άλλοι πολεμούν τα εμβόλια, στην Γκάνα τα μεταφέρουν στα νοσοκομεία με drone

Άλλοι πολεμούν τα εμβόλια, στην Γκάνα τα μεταφέρουν στα νοσοκομεία με drone
Ποια είναι η Zipline, πώς λειτουργεί και τι υποστηρίζουν οι επικριτές του προγράμματος
  • A-
  • A+
0
Το υπουργείο Υγείας της Γκάνας συνεργάζεται με τη Zipline, την εταιρεία drone που ξεκίνησε κάνοντας παραδόσεις φιαλών αίματος στη Ρουάντα.

Στο απομακρυσμένο κρατικό νοσοκομείο του New Tafo στην ανατολική περιφέρεια της Γκάνα, η νοσοκόμα Gladys Dede Tetteh δεν έχει άλλα εμβόλια για τον κίτρινο πυρετό. Αυτό την αγχώνει πολύ καθώς υπάρχει μια μεγάλη ουρά από ανήσυχες μητέρες που τα περιμένουν για τα μωρά τους. Η εντολή για περισσότερα εμβόλια έχει δοθεί από τη διοίκηση αλλά αυτά συνήθως χρειάζονται 2 ώρες σε μια καλή μέρα (μερικές φορές και περισσότερο) για να παραδοθούν οδικώς από τα κεντρικές υπηρεσίες. Αλλά 21 λεπτά αργότερα, ένας drone έφερε σε πέρας την αποστολή. Έριξε ένα αλεξίπτωτο με ένα κιβώτιο που περιείχε εμβόλια από ύψος περίπου 80 μέτρων σε ένα μικρό τετράγωνο χλοοτάπητα μέσα στο νοσοκομείο. Το drone δεν σταμάτησε και καθώς τελείωσε την παράδοση επιστρέφει στη βάση του. Μια νοσοκόμα παραλαμβάνει το κουτί και ο εμβολιασμός για τα νεογέννητα ξεκινά και πάλι. Το νοσοκομείο στο Tafo είναι το πρώτο στην Γκάνα που έχει μπει στο νέο κυβερνητικό πρόγραμμα παροχής φαρμάκων από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για την έγκαιρη παράδοση των ιατρικών προϊόντων σε δύσκολες κοινότητες.

Το υπουργείο Υγείας της Γκάνας συνεργάζεται με τη Zipline, την εταιρεία drone που ξεκίνησε κάνοντας παραδόσεις φιαλών αίματος στη Ρουάντα. Με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, ιδρύθηκε το 2014 και άρχισε να λειτουργεί στη Ρουάντα το 2016. Στα τέλη του 2018, άρχισε να παρέχει περισσότερα προϊόντα υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «η σοβαρή αιμορραγία κατά ή μετά τον τοκετό είναι η συνηθέστερη αιτία θνησιμότητας των μητέρων και συμβάλλει στο 34% περίπου των θανάτων κατά τη γέννα στην Αφρική». Άρα, η έγκαιρη και ασφαλής πρόσβαση σε αίμα μπορεί να σώσει πολλές ζωές. 

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Γκάνας ελπίζουν ότι οι ταχύτερες παραδόσεις θα βελτιώσουν την υγεία των πολιτών συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του ποσοστού μητρικής και βρεφικής θνησιμότητας. Το πρόγραμμα ιατρικών drone εγκαινιάστηκε επίσημα στις 24 Απριλίου από τον αντιπρόεδρο της Γκάνας. Το διαμετακομιστικό κέντρο Omenako της Zipline στη Γκάνα (70 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Άκκρα) είναι το πρώτο από τα 4 κέντρα που ελπίζει να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του 2019. Η εταιρεία θα είναι σε θέση να καλύψει 2.000 υγειονομικές εγκαταστάσεις που θα εξυπηρετούν 12 εκατομμύρια κατοίκους όταν τεθούν σε λειτουργία όλα τα κέντρα. Η Zipline περιγράφει τη λειτουργία της στη Γκάνα ως τη μεγαλύτερη υπηρεσία παράδοσης με drone στον κόσμο.

Τα αεροσκάφη θα μπορούν να ταξιδεύουν σε 500 εγκαταστάσεις υγείας σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από το Omenako, το οποίο είναι εφοδιασμένο με φάρμακα έκτακτης ανάγκης, εμβόλια, αίμα και προϊόντα αίματος. Το πρόγραμμα γρήγορης παράδοσης θα συμβάλει και στη μείωση της σπατάλης των ιατρικών προϊόντων, αποτέλεσμα της πολύχρονης αποθήκευσης τους στα νοσοκομεία. Η εταιρεία θέλει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της παράδοσης στο «τελευταίο μίλι», πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί εφοδιαστές σε αφρικανικές πόλεις και αγροτικές περιοχές, όπου τα οδικά δίκτυα είναι είτε υπανάπτυκτα είτε κακώς διατηρημένα. Ελπίζει να επεκταθεί σε περισσότερες χώρες τα επόμενα χρόνια καθώς υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη Σενεγάλη και τη Νιγηρία.

Η εταιρεία έχει συνάψει σύμβαση με την κυβέρνηση να πραγματοποιεί 600 παραδόσεις ημερησίως για 4 χρόνια και αυτό θα κοστίσει στη χώρα 12,5 εκατομμύρια δολάρια. Οι επικριτές του προγράμματος υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να δαπανήσει τα χρήματα για πιο σημαντικά και απλούστερα πράγματα που χρειάζεται πραγματικά ο τομέας της υγείας, όπως είναι η έλλειψη κρεβατιών, υλικών, παροχής νερού και η βελτίωση των κτιρίων. Ωστόσο, το πρόγραμμα αυτό θα είναι μάλλον πιο αποτελεσματικό για τις ανθρώπινες ζωές μεσοπρόθεσμα σε σύγκριση με την απαιτούμενη επένδυση σε χρήμα και σε χρόνο για τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποστήριξης και των υποδομών.

Με πληροφορίες από qz.com 

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5