Τεχνολογια - Επιστημη

Έριξε δίχτυα ο δορυφόρος που αλιεύει τα σκουπίδια του Διαστήματος (video)

Πρώτη επιτυχής εκτόξευση - 7.500 τόνοι διαστημικά σκουπίδια αιωρούνται γύρω από τον πλανήτη Γη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
RemoveDEBRIS’s net captures space debris

Με επιτυχία εκτοξεύτηκε στο Διάστημα ένα δίχτυ, το οποίο έχει τη δυνατότητα να αλιεύει τα εκατομμύρια κομματάκια σκουπιδιών που αιωρούνται γύρω από τον πλανήτη μας.

Το δίκτυ πετάχτηκε από έναν δορυφόρο που λέγεται RemoveDebris, ένα εξελιγμένο διαστημικό «ψαράδικο-σκουπιδιάρικο», του οποίου η αποστολή είναι να μειωθούν  τα διάφορα διαστημικά σκουπίδια που έχουν αυξηθεί επικίνδυνα. «Είναι υπέροχο ότι η εκτόξευση του διχτυού ήταν επιτυχής», λέει ο επικεφαλής της αποστολής και συνεχίζει, «είναι ένα αίσθημα ανακούφισης γιατί το πείραμα πέτυχε, αλλά κι αίσθημα ενθουσιασμού γιατί ανοίγει τον δρόμο για τα επόμενα βήματα». Το επόμενο βήμα είναι το δίχτυ να αντικατασταθεί από ένα είδος καμακιού. 



Περίπου 7.500 τόνοι διαστημικών σκουπιδιών αιωρούνται γύρω από τη Γη. Πρόκειται για τα απομεινάρια παλιών δορυφόρων, διαστημόπλοιων έως μικρά εργαλεία που πέφτουν από τα χέρια των αστροναυτών του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Το RemoveDebris, μια δορυφορική πλατφόρμα βάρους περίπου 100 κιλών, έχει σχεδιασθεί και κατασκευασθεί από μια κοινοπραξία ευρωπαϊκών αεροδιαστημικών εταιρειών και πανεπιστημίων (Airbus, ArianeGroup, CSEM, Inria, ISIS, SSC κ.ά.) με επικεφαλής το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ και με χρηματοδότηση της ΕΕ.

Τα διαστημικά σκουπίδια είναι μεγάλος πονοκέφαλος. Όσο αυξάνονται τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος συγκρούσεων για τα διαστημόπλοια. Τα διαστημικά σκουπίδια δημιουργούν επίσης πρόβλημα στους δορυφόρους καιρού και των GPS.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έχει θέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα Space Situational Awareness (SSA) για να παρακολουθεί τα διαστημικά σκουπίδια, ενώ το θέμα απασχολεί σοβαρά και την αμερικανική NASA.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ