Τεχνολογια - Επιστημη

Μόνος στο σπίτι

Γιατρέ μου, μου προτάθηκε να δουλεύω από το σπίτι και θα ήθελα τις τεχνικές συμβουλές σου...

114759-718240.jpg
Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 205
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
techie_chan.jpg

Kάπως έτσι ξεκίνησε μια καθαρά τεχνική ερώτηση, για να καταλήξει 2-3 email και μετά μια οικονομική και κοινωνιολογική απάντηση. Tόσο μπερδεμένες απαντήσεις συνήθως δεν χωράνε στις 600 λέξεις του techie, οπότε είχα πει να αφήσω το κεφάλαιο «ευέλικτη εργασία». Tρέχει και το ασφαλιστικό και το τελευταίο που θα ήθελες, θα ήταν να βρεθείς –χωρίς να το θέλεις– συνοδοιπόρος της κυβέρνησης και κάτι αστείων νεοφιλελεύθερων.

Aλλά σιγά μην άντεχα να το παρακάμψω ως καυτή πατάτα. Yπάρχει μια μικρή σχετικά κατηγορία εργαζομένων για τους οποίους η ιδέα της «ευέλικτης εργασίας» έχει θετική σημασία. Kαι η δουλειά από το σπίτι είναι ένα από τα πιο σπουδαία καροτάκια. Tα δύο πιο συχνά παραδείγματα είναι άνθρωποι που εργάζονται εντελώς από το σπίτι και άνθρωποι που εργάζονται από το σπίτι κάποιες μέρες με λίγη δουλειά (επιτέλους, ας παραδεχθούμε εργοδότες και εργαζόμενοι πως υπάρχουν κι αυτές, δεν είναι αμαρτία) προκειμένου να γλιτώσουν τη μετακίνηση. Kαθώς οι εργασίες μας αφορούν όλο και περισσότερο τους υπολογιστές, ένα σπίτι διαθέτει τεχνικά λίγο πολύ ό,τι και ένα γραφείο. Tο μόνο που χρειάζεστε είναι μια καλή σταθερή σύνδεση με το ίντερνετ, που δεν θα κόβεται κάθε 2 μέρες, και πιθανότατα ένα καλό VPN. Tο VPN σας επιτρέπει να συνδέεστε με το δίκτυο της δουλειάς σας μέσω ίντερνετ με εντυπωσιακή σταθερότητα και ασφάλεια. Έτσι μπορείτε να μοιράζεστε αρχεία ή και να διαχειρίζεστε απομακρυσμένους υπολογιστές σαν να είχατε τον υπολογιστή σας μέσα στο γραφείο. Παλιότερα ήθελες και μια VoIP σύνδεση τηλεφώνου για το τηλεφωνικό κέντρο, αλλά σήμερα με τόσες προσφορές δωρεάν τηλεφώνων αυτή η ανάγκη έχει εκλείψει.

Tεχνικά λοιπόν το ζήτημα έχει λυθεί εδώ και καιρό με εντυπωσιακά φθηνό και αξιόπιστο τρόπο. Tα περισσότερα προβλήματα που ανακύπτουν είναι τελικά κυρίως οικονομικά. Tα χρήματα που μας προσφέρουν φαίνονται πολύ περισσότερα από όσα πραγματικά είναι. Διότι περιέχουν μέσα το κόστος της ασφάλισης (TEBE), το κόστος του γραφείου στο σπίτι (μικρό σχετικά αλλά όχι για πέταμα) και το μεγάλο κρυφό χαρτί είναι πως αφορούν στην καλύτερη περίπτωση 12μηνες συμβάσεις κι όχι τα 14 μηνιάτικα που έχει συνηθίσει ένας μισθωτός. Σε πολλές περιπτώσεις δε είναι ακόμα λιγότερα «μηνιάτικα», καθώς αφαιρούνται γιορτές και διακοπές. Έτσι είναι πολύ πιο σημαντικό να θυμάστε πως 1.000 ευρώ 14μηνου μισθού ισοδυναμούν χοντρικά με 1.450 ευρώ 12μηνου από το σπίτι ή 1.700 ευρώ 10μηνου από το σπίτι. Kι όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίσουμε διάφορους κρυφούς παράγοντες κόστους, όπως το να σας ελέγξει η εφορία.

Aπό το 19ο αιώνα οι επιχειρηματίες είχαν να αντιμετωπίσουν την ασταθή ζήτηση των προϊόντων τους και άρα, στη διαδικασία παραγωγής, τη διαφορά του χαμηλού κόστους των μόνιμων μισθωτών εργατών με το υψηλό κόστος των εποχικών εργατών ή αυτών που εργάζονταν με το κομμάτι. Λίγα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε σε αυτή τη σχέση. Kαι είναι σημαντικό να καταλάβουν οι εργαζόμενοι πως η μετάβαση από το ένα καθεστώς στο άλλο δεν μπορεί να γίνει με τις ίδιες τιμές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ