Τεχνολογια - Επιστημη

Τα νέα emojis που έρχονται το 2018

Μία κοκκινομάλλα, ένα καγκουρό, ένα μάνγκο και ένα σκέιτ διαγωνίζονται για να μπουν στη νέα λίστα

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
emoji-11.jpg

Η νέα σειρά Emoji 11.0 (που μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστή ως Emoji 6.0) έχει ξεκινήσει να ετοιμάζεται από τις αρχές του 2017, δηλαδή έναν χρόνο τώρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί και να ανακοινωθεί με το νέο έτος. Στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα, ακόμα συγκεντρώνονται υποψηφιότητες, με τελευταίες που προστέθηκαν πριν λίγες μέρες, αυτές ενός κύκνου, μίας πειρατικής σημαίας και ενός ασβού. Στις νέες προτάσεις βρίσκονται επίσης μία μπάλα σόφτμπολ, ένα κουβαράκι, ένα κάπκεικ και ένα νέο αρκουδάκι.

1.jpg

Η σειρά που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή, η τρέχουσα δηλαδή, είναι η Emoji 5.0 την οποία μπορείς ολοκληρωμένη να δεις εδώ μαθαίνοντας επιπλέον και πως εμφανίζεται το κάθε εικονίδιο σε κάθε πρόγραμμα ή λογισμικό αλλά και ποια είναι η επίσημη ονομασία του. Γιατί όπως ίσως θα έχεις προσέξει αν χρησιμοποιείς συχνά τα emojis, αρκετά από αυτά εμφανίζονται εντελώς διαφορετικά στο Facebook, στο Twitter ή στο Gmail για παράδειγμα.

Η νέα σειρά που αναμένεται με την καινούργια χρονιά εκτός από νέες εικόνες, θα έχει και μία βασική πρωτοτυπία σε σχέση με την κατεύθυνση των emojis. Και αυτό γιατί για αρκετά από αυτά, ο χρήστης θα μπορεί να επιλέξει αν θέλουν να κοιτούν προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά. Αυτό δεν γίνεται τυχαία, αφού σε κάποιες γλώσσες και κάποιες κουλτούρες επικοινωνίας, η κάθε κατεύθυνση μπορεί να έχει από διαφορετική έως εντελώς αντίθετη σημασία. Τέτοιες εικόνες είναι για παράδειγμα το πράσινο πιστόλι που όμως μοιάζει με παιδικό νεροπίστολο, το τρένο με τον καπνό που βγαίνει από το φουγάρο και η ξανθιά δρομέας με το μοβ σορτσάκι. Όπως φαίνεται από τις πληροφορίες που δίνουν οι υπεύθυνοι της λίστας των emojis, η δυνατότητα να αναποδογυρίζουν κάποιες εικόνες, ήταν κάτι που οι χρήστες ζητούσαν εδώ και καιρό και επανειλημμένα.

2.jpg

Όπως συμβαίνει κάθε φορά, εκτός από τα νέα emojis που θα δούμε σύντομα όλοι, υπήρξαν και πολλές άλλες προτάσεις που κόπηκαν στις εξετάσεις και δεν θα φτάσουν ποτέ στα πληκτρολόγιά μας αλλά και άλλες που αντικαταστάθηκαν, δηλαδή παλιές που καταργήθηκαν και δεν θα περιλαμβάνονται έτσι στη νέα ανανεωμένη βερσιόν. Τέτοιες περιπτώσεις φέτος ήταν το απλό smiley που αναρωτιέται, αυτό δηλαδή που αντί για μάτια έχει ένα μεγάλο ερωτηματικό, το παρόμοιο smiley με το μεγάλο χαμόγελο και το ακόμα μεγαλύτερο ΟΚ στη θέση των ματιών αλλά και το συνοφρυωμένο σκατό με τα δύο μεγάλα θλιμμένα μάτια. Το κόψιμο των δύο αυτών συγκεκριμένων emojis δεν έγινε από κάποιο βίτσιο, ούτε φυσικά για λόγους ηθικής ή ιδεολογίας. Έγινε για καθαρά πρακτικούς λόγους αφού για κάποιον τεχνικό λόγο, τα δύο αυτά εικονίδια σε πολλές πλατφόρμες επικοινωνίας εμφανίζονταν ασπρόμαυρα και όχι με χρώμα όπως πρέπει και όπως ήταν αρχικά σχεδιασμένα. Στέλνεις δηλαδή ένα ωραίο παραστατικό σκατουλί σκατό και ο άλλος λαμβάνει ένα ασπρόμαυρο στεγνό πράγμα, χάνοντας έτσι όλη την ουσία της εικόνας.

Η Unicode, η εταιρία που σχεδιάζει, επιλέγει και λανσάρει τα emojis, θα κάνει την τελική επιλογή σε μία μεγάλη σύσκεψη τον Ιανουάριο του 2018 αλλά οι λεπτομέρειες και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο. Μετά την ανακοίνωση αυτή των επιλεγμένων emojis θα ξεκινήσουν να κυκλοφορούν και να είναι ελεύθερα για τους χρήστες σταδιακά στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του έτους.

3.jpg

Να σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη εταιρία που ανήκει στην κατηγορία των μη κερδοσκοπικών είναι ουσιαστικά ένα consortium, ή απλούστερα μία ένωση εταιριών που φέρουν την ευθύνη για το ομώνυμο πρόγραμμα Unicode που επιτρέπει την κωδικοποίηση των κειμένων στα περισσότερα λογισμικά. Ιδρυτής και διευθυντής της είναι ο Mark Davis για τον οποίο μπορείς να διαβάσεις περισσότερα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ