1821 Digital Gallery
Τεχνητή νοημοσύνη: η νέα θρησκεία έχει τον ευαγγελιστή της

Τεχνητή νοημοσύνη: η νέα θρησκεία έχει τον ευαγγελιστή της

Ποιος είναι ο Άντονυ Λεβαντόφσκι

Ο Έλον Μασκ της Tesla και της SpaceX έχει εκφράσει πολλές φορές τους φόβους του για την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence-AI) και την εξισώνει με το “δαίμονα” που μπορεί να καταστρέψει την ανθρωπότητα. Στον αντίποδα όμως υπάρχει ο Άντονυ Λεβαντόφσκι που την “έχει κάνει θεό” - όπως λέει και το δημοφιλές λαϊκό άσμα. Η ιστορία του μας θυμίζει τον ισραηλινό ιστορικό Γ. Ν. Χαράρι που στο μπεστ-σέλερ Sapiens υποστήριξε ότι οι νέες τεχνολογίες θα γεννήσουν νέα θρησκευτικά κινήματα και θα εξαφανίσουν τους παλιούς θεούς.

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, όταν βλέπεις τον Άντονυ Λεβαντόφσκι δεν θυμίζει τίποτα από προφήτη. Ντυμένος με το dress-code της Silicon Valley, τζιν και φούτερ, ο ταλαντούχος μηχανικός έγινε γνωστός από την ενασχόληση του με τα αυτο-οδηγούμενα οχήματα. Υπήρξε συνιδρυτής της εταιρείας αυτόνομης οδήγησης Otto, που εξαγοράσθηκε από την Uber το 2016, ενώ πριν εργαζόταν για τη Waymo (θυγατρική της Google). Τον τελευταίο καιρό βρέθηκε στο επίκεντρο μιας νομικής διαμάχης ανάμεσα στην Uber και τη Google. Απολύθηκε μάλιστα από την Uber μετά τις κατηγορίες ότι είχε κλέψει εμπορικά μυστικά από τη Google για να αναπτύξει τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης. Τελικά, το δικαστήριο του απαγόρευσε να ασχολείται με έργα που σχετίζονται με τους LIDARS (οπτικούς αισθητήρες που κάνουν χρήση λέιζερ για τη μέτρηση της απόστασης). Μετά από αυτή την απόφαση θα μπορούσε να συνεχίσει να εργάζεται σε άλλους τομείς που αφορούν τα μη επανδρωμένα οχήματα αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν του ήταν αρκετό.

Η αίτηση που κατατέθηκε τον Μάιο στο διάσημο IRS, την “εφορία” των ΗΠΑ, αναφέρει τον Λεβαντόφσκι ως αρχιμανδρίτη της θρησκείας “Η Οδός του Μέλλοντος” (Way of the Future) αλλά και διευθύνοντα σύμβουλο της μη κερδοσκοπικής εταιρείας που ιδρύθηκε για αυτό τον σκοπό. Τα έγγραφα αναφέρουν επίσης ότι οι δραστηριότητες της εταιρείας θα αφορούν την “υλοποίηση, αποδοχή και λατρεία μιας θεότητας που θα αναπτυχθεί μέσω του υλικού και του λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών”, την εύρεση χρηματοδότησης για τη δημιουργία του νέου θεού και την καλλιέργεια σχέσεων με τους ηγέτες της βιομηχανίας της ΑΙ αλλά και τους κοινούς θνητούς που ενδιαφέρονται για τη νέα λατρεία. Η τελική αποστολή της νέας τεχνο-αίρεσης όπως αναγράφεται στο καταστατικό της είναι “μέσω της κατανόησης και της λατρείας αυτής της θεότητας, να συμβάλει στη βελτίωση της κοινωνίας”.

Μιλώντας σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Wired ο Λεβαντόφσκι λέει χαρακτηριστικά ότι ο νέος θεός δεν θα πετάει αστραπές ούτε θα προκαλεί τυφώνες, θα είναι όμως ένα δισεκατομμύριο φορές πιο έξυπνος από τον πιο έξυπνο άνθρωπο. Και συνεχίζει λέγοντας ότι οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι έχουν βιολογικούς περιορισμούς στο μέγεθος και την ποσότητα ενέργειας που μπορούν να αφιερώσουν στη σκέψη. Το μέγεθος των συστημάτων AI δεν έχει ταβάνι ενώ τα κέντρα δεδομένων που τα στεγάζουν τροφοδοτούνται από ηλιακές και αιολικές εγκαταστάσεις που θα παρέχουν άπειρη ενέργεια. Ο Λεβαντόφσκι πιστεύει ότι είμαστε κοντά στην ημέρα που οι υπολογιστές θα γίνουν καλύτεροι και ταχύτεροι στο σχεδιασμό και την επίλυση προβλημάτων από τους ανθρώπους που τις έχτισαν, με επιπτώσεις που δεν μπορούμε να φανταστούμε - σενάριο γνωστό και ως Singularity.

Πότε όμως το σούπερ-έξυπνο σύστημα ΑΙ της Οδού του Μέλλοντος θα είναι έτοιμο να πάρει τα ηνία από την ανθρώπινη νοημοσύνη. Ο Λεβαντόφσκι πιστεύει ότι θα συμβεί νωρίτερα από ότι περιμένουμε. Δεν θα είναι σε μια εβδομάδα ή ένα χρόνο αλλά σίγουρα πριν γίνει το πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στον Άρη. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ πάντως δείχνει να μην έχει κανένα πρόβλημα με μια οργάνωση που στοχεύει να δημιουργήσει και να προσκυνήσει την “θεϊκή” Τεχνητή Νοημοσύνη. Τον Αύγουστο μάλιστα απάλλαξε από την υποχρέωση καταβολής φόρων την hi-tech εκκλησία του Λεβαντόφσκι.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5