Τεχνολογια - Επιστημη

Η Wikipedia αποκτά ειδήσεις και υπόσχεται να σταματήσει την παραπληροφόρηση

Η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια εισέρχεται στον κόσμο της δημοσιογραφίας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
351245-728685.jpg

Ο συνιδρυτής της Wikipedia, Τζίμι Γουέλς, ετοιμάζεται να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση με μια καινούρια υπηρεσία της δημοφιλούς ιστοσελίδας. Πρόκειται για τη δημιουργία ροής ειδήσεων της Wikipedia, η οποία θα συνδυάζει άρθρα από επαγγελματίες δημοσιογράφους αλλά και από εθελοντές.

Ο λόγος για το «Wikitribune» το οποίο θα προσφέρει -κατά τα λεγόμενα του ίδιου του Γουέλς- «πραγματικές και ουδέτερες» ειδήσεις και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των «επίπλαστων ειδήσεων». Η υπηρεσία σχεδιάζεται να είναι δωρεάν και απαλλαγμένη από διαφημίσεις.

Έτσι εφόσον δεν θα έχει έσοδα από αυτές, θα βασίζεται στις τακτικές δωρεές των αναγνωστών της. Σήμερα θα γίνει η πρώτη crowdfunding καμπάνια η οποία θα προσφέρει προπληρωμένα μηνιαία πακέτα υποστήριξης στη νέα υπηρεσία, τα οποία θα στηρίξουν οικονομικά τους αρχικούς δημοσιογράφους, σύμφωνα με τον «Guardian».

Ένας ειδικός των ΜΜΕ δήλωσε στο BBC ότι η νέα υπηρεσία έχει την δυνατότητα να γίνει ένας έγκυρος και αξιόπιστος ιστότοπος, όμως ίσως η επιρροή του να είναι περιορισμένη.

Παρόλο που ο καθένας θα μπορεί να κάνει αλλαγές στην ιστοσελίδα, θα φαίνονται στους αναγνώστες μόνο αν ένα μέλος του προσωπικού ή ένας έμπιστος από την κοινότητα των εθελοντών εγκρίνει τις αλλαγές. Η άλλη μεγάλη διαφορά που θα έχει η νέα υπηρεσία σε σχέση με την κλασσική και ευρέως γνωστή Wikipedia είναι ότι η κεντρική ομάδα των συγγραφέων - δημοσιογράφων θα πληρώνεται. Βέβαια θα υπάρχουν και ειδικές περιπτώσεις αν ένας εθελοντής γράψει το αρχικό κείμενο και ο δημοσιογράφος το διορθώσει απλώς.

Όσον αφορά στη θεματολογία, το «Wikitribune» πρόκειται να καλύπτει μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από πολιτική για το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, έως επιστήμη και τεχνολογία. Παρόλο που οι δημοσιογράφοι θα αποφασίζουν για ποιά θέματα θα γράφουν κάθε μέρα, και οι υποστηρικτές θα έχουν λόγο σχετικά με το περιεχόμενο.  

Ο Γουέλς μιλώντας στο BBC δήλωσε σχετικά με την καινούρια υπηρεσία: «Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε έναν κόσμο αυτή τη στιγμή στον οποίο οι άνθρωποι ανησυχούν πολύ για την διασφάλιση των υψηλής ποιότητας έγκυρών γεγονότων, οπότε θεωρώ το απαιτούν αυτό. Συγκεντρώνουμε ανθρώπους για να εγγράφονται (στην υπηρεσία) ως μηνιαίοι υποστηρικτές, και όσους περισσότερους έχουμε τόσο περισσότερους δημοσιογράφους θα προσλάβουμε». Συνεχίζοντας ανέφερε: «Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με 10 έως 20 δημοσιογράφους».

Στη δοκιμαστική του λειτουργία του «Wikitribune» δηλώνει: «οι ειδήσεις είναι χαλασμένες και εμείς μπορούμε να τις φτιάξουμε».

Ωστόσο ο επικεφαλής του Nieman Journalism Lab του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Τζόσουα Μπέντον θεωρεί ότι το γεγονός ότι το «Wikitribune» θα στηρίζεται σε δωρεές θα μειώσει σίγουρα τις δυνατότητες του. Είπε για αυτό στο BBC: «Υπάρχει ένα σύνολο από ανθρώπους οι οποίοι, αν αυτό δουλέψει σωστά, θα το δουν ως μια έμπιστη πλατφόρμα. Όμως άλλοι δέκα, είκοσι άνθρωποι δεν πρόκειται να ‘φτιάξουν τις ειδήσεις’. Υπάρχει σίγουρα ένα μοντέλο για μη κερδοσκοπικές ειδήσεις το οποίο μπορεί να αποβεί επιτυχές αν λειτουργεί σε μικρή κλίμακα και παραγάγει ένα μοναδικό για το είδος του προϊόν, όμως δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι θα εξελιχθεί τόσο που να γίνει ένας τεράστιος δημοσιογραφικός οργανισμός».

Ο Τζίμι Γουέλς είπε ότι θα «αφοσιωθεί 100%» στο νέο εγχείρημα στο ξεκίνημα του και το πιθανότερο είναι ότι θα διατελέσει διευθυντής του «Wikitribune» για τουλάχιστον ένα χρόνο. Σύμβουλοι του θα είναι ακόμη ο Guy Kawasaki της «Silicon Valley», ο καθηγητής δημοσιογραφίας Jeff Jarvis, ο Αμερικανός καθηγητής Νομικής Larry Lessig και το μοντελό - ηθοποιός Lily Cole.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ