1821 Digital Gallery
Η A.V. πήγε στην έκθεση Μobile World Congress της Βαρκελώνης

Η A.V. πήγε στην έκθεση Μobile World Congress της Βαρκελώνης

Οι έξυπνες πόλεις, τα έξυπνα σπίτια, τα έξυπνα αυτοκίνητα, τα έξυπνα νοσοκομεία θα κυριαρχήσουν παντού

«Give me five» (στα ελληνικά «κόλλα το») είπε ένας αμερικάνος επισκέπτης στο ρομποτάκι που ήταν υπεύθυνο υποδοχής σε περίπτερο εταιρίας, στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση ψηφιακών επικοινωνιών που πραγματοποιήθηκε και φέτος στην Βαρκελώνη με τη συμμετοχή περισσότερων από 120.000 επισκεπτών από κάθε γωνιά του κόσμου.

Το ρομποτάκι κατάλαβε, έδωσε το χέρι του και συνέχισε τη συνομιλία για αρκετή ώρα με τον επισκέπτη, παρουσιάζοντας κάποια από τα προϊόντα της εταιρίας.

Η εποχή που η απευθείας ανθρώπινη επικοινωνία θα ελαχιστοποιηθεί και σχεδόν όλα θα γίνονται αυτοματοποιημένα μέσω του δικτυωμένου κόσμου και του κινητού τηλεφώνου έχει ξεκινήσει και στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια θα επιφέρει καταιγιστικές αλλαγές στην καθημερινότητα και στο επιχειρείν.

Σχετικα
Ιάπωνας fictosexual «παντρεύτηκε» ολόγραμμα τραγουδίστριας - Τα πρώτα «σύννεφα» στη σχέση τους
Ιάπωνας fictosexual «παντρεύτηκε» ολόγραμμα τραγουδίστριας - Τα πρώτα «σύννεφα» στη σχέση τους

Τα νέα δίκτυα επικοινωνιών, το καλούμενο 5G, θα εξασφαλίσει σχεδόν real time επικοινωνία όλων των συσκευών που θα συνδέονται με το διαδίκτυο και όλες μαζί με την κινητή τηλεφωνία, δημιουργώντας το Internet of Things (Διαδίκτυο των Πραγμάτων) όπου οι εκατοντάδες νέες εφαρμογές θα οδηγήσουν στον «έξυπνο» κόσμο. Οι έξυπνες πόλεις (smart cities), τα έξυπνα σπίτια, τα έξυπνα αυτοκίνητα, τα έξυπνα νοσοκομεία θα κυριαρχήσουν παντού και όλα πλέον θα γίνονται αυτόματα.

Τα αυτοκίνητα θα εντοπίζουν αυτόματα το φθηνότερο βενζινάδικο, η πληρωμή θα γίνεται χωρίς ανθρώπινη επικοινωνία καθώς θα υπάρχει ενσωματωμένη εφαρμογή ηλεκτρονικού πορτοφολιού στο αυτοκίνητο που θα επικοινωνεί με την εφαρμογή που θα υπάρχει στο βενζινάδικο. Άλλη εφαρμογή θα εντοπίζει αυτόματα θέσεις πάρκινγκ και η εξόφληση θα γίνεται επίσης αυτόματα. Θα δίνουν άμεση ενημέρωση στους δορυφόρους για την κίνηση στους δρόμους σε 100% real time και πολύ σύντομα θα κινούνται και αυτόνομα χωρίς οδηγό καθώς θα έχουν πλήρη εικόνα τι συμβαίνει γύρω τους.

Σχετικα
Εκτοξεύτηκε η μη επανδρωμένη κάψουλα Starliner της Boeing (βίντεο)
Εκτοξεύτηκε η μη επανδρωμένη κάψουλα Starliner της Boeing (βίντεο)

Το έξυπνο σπίτι θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, γεμάτο αισθητήρες παντού, σε όλες τις συσκευές και σημεία του. Θα καταγράφονται υγρασίες, ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων κ.λπ., και οι παραγγελίες θα γίνονται μέσω διαδικτύου στα σουπερ μάρκετ, στα φαρμακεία, θα ειδοποιούνται τα συνεργεία μέσω διαδικτύου. Ο ιδιοκτήτης δεν θα ανοίγει ούτε την πόρτα, καθώς το έργο αυτό θα το έχει αναλάβει το ρομποτάκι του σπιτιού..

Όλα αυτά και πολλά άλλα παρουσιάστηκαν στη διεθνή έκθεση της Βαρκελώνης, όχι μόνον ως πιλοτικές εφαρμογές αλλά πολλές και ως πραγματικές, που ήδη εφαρμόζονται εμπορικά μαζί με δεκάδες εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας.

Εφαρμογές όπως η εικονική επίσκεψη σε οποιοδήποτε μουσείο του κόσμου, εικονικό σκι στις ακριβότερες και καλύτερες χιονοδρομικές πίστες στο κόσμο σε πραγματικές συνθήκες θερμοκρασίας, οδήγηση αυτοκινήτου με τους πραγματικούς κραδασμούς και πολλά άλλα.

Έρευνα της Ericsson κατέγραψε το εξής εκπληκτικό:

Σχεδόν τέσσερις στους πέντε χρήστες εικονικής πραγματικότητας (VR) πιστεύουν ότι σε τρία μόλις χρόνια θα είναι αδύνατον να ξεχωρίσουμε την εικονική πραγματικότητα από τη φυσική. Οι μισοί από τους ερωτώμενους ενδιαφέρονται ήδη για γάντια ή παπούτσια που επιτρέπουν την αλληλεπίδραση με εικονικά αντικείμενα.[...] Ένας στους τρεις θέλει να παίρνει χάπια για τη ναυτία όταν χρησιμοποιεί τεχνολογία εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας!

Και κλείνουμε μεταφέροντας τα λόγια του υπεύθυνου ενός περιπτέρου εικονικής πραγματικότητας, αφήνοντας τις σκέψεις και τους προβληματισμούς για μια άλλη φορά:

«Οι αλλαγές θα έρθουν ταχύτατα χρονικά και θα είναι καταιγιστικές παντού. Οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη επικοινωνία είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθούν. Η εικονική πραγματικότητα σε αρκετές περιπτώσεις δεν θα ξεχωρίζει από την πραγματικότητα. Ίσως πολύ συντομότερα από ότι νομίζουμε να μη χρειάζεται να έρθετε καν στη Βαρκελώνη για την έκθεση, καθώς εικονικά θα μπορείτε να την επισκεφθείτε σε πραγματικές συνθήκες από τον τόπο διαμονής σας, από τη διασυνδεδεμένη πολυθρόνα σας, με τον κατάλληλο εξοπλισμό που θα διαθέτει!».

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5