Visual Browsing
Και η επιστήμη μπορεί να γίνει διασκεδαστική

Και η επιστήμη μπορεί να γίνει διασκεδαστική

Ο Βαγγέλης Κραββαρίτης μας εξηγεί τι είναι ο διαγωνισμός Famelab

Το Famelab συστήνεται ως ο πιο διασκεδαστικός διαγωνισμός για τις επιστήμες. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει μέσα σε τρία λεπτά να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό θέμα με πρωτότυπο αλλά και διασκεδαστικό τρόπο, ενώ διοργανώνεται (για 11η χρονιά) από το British Council και το Hub Science. Ο ελληνικός τελικός θα γίνει την 1η Απριλίου και ο νικητής θα συμμετάσχει στο διεθνή τελικό, στο The Times Cheltenham Science Festival στη Βρετανία, ένα από τα σπουδαιότερα επιστημονικά φεστιβάλ παγκοσμίως. Περισσότερα για όλα αυτά μας λέει ο Βαγγέλης Κραββαρίτης, Partnerships and Projects Co-ordinator στο British Council και συντονιστής του προγράμματος FameLab.

Τι ακριβώς είναι το Famelab;

Είναι η ευκαιρία που θέλουμε να δώσουμε σε φοιτητές και σε νέους ερευνητές να μοιραστούν το πάθος τους για την επιστήμη με τον κόσμο. Ο στόχος του διαγωνισμού είναι να αναδείξει τα νέα ταλέντα στην επικοινωνία της επιστήμης. Η ουσία είναι να μπορείς να συνδέεσαι με το κοινό, να αποκτάς μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του και μετά να παρουσιάζεις το θέμα σου με έναν τρόπο που ο άλλος να μπορεί να το καταλάβει, αλλά χωρίς να θυσιάζεις την ακρίβεια και την εγκυρότητα. Για να μπορέσει κάποιος να το κάνει καλά πρέπει να είναι καλός γνώστης του αντικειμένου του και να έχει ένα επικοινωνιακό ταλέντο, το οποίο φυσικά να έχει δουλέψει και εξελίξει.

Σε ποιους απευθύνεται και πού στοχεύει;

Σχετικα
Google: Τι είναι το «δικαίωμα στη λήθη»
Google: Τι είναι το «δικαίωμα στη λήθη»

Το FameLab είναι ένας διαγωνισμός του British Council ο οποίος απευθύνεται σε φοιτητές και σε αποφοίτους θετικών και τεχνολογικών επιστημών και επιστημών υγείας. Οι συμμετέχοντες έχουν στη διάθεσή τους τρία λεπτά για να παρουσιάσουν ένα θέμα της επιλογής τους. Έπειτα, η κριτική μας επιτροπή αξιολογεί με βάση τη σαφήνεια, τη χαρισματικότητα και την ακρίβεια του περιεχομένου προκειμένου να αναδείξει τον Έλληνα νικητή, ο οποίος θα μεταβεί στη Βρετανία για τον διεθνή τελικό. Εκεί θα συναντήσει τους εκπροσώπους 32 άλλων χωρών και θα διεκδικήσει τον διεθνή τίτλο. Ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που ο κόσμος αντιλαμβάνεται την επιστήμη. Και είμαστε χαρούμενοι διότι βλέπουμε ότι το καταφέρνουμε αυτό. Η καθημερινότητά μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με το τι συμβαίνει μέσα σε ένα εργαστήριο. Επομένως, ο κόσμος πρέπει να ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις, αλλά και ο ερευνητής οφείλει να ενημερώνει. Η Βρετανία είναι πρωτοπόρος στην επικοινωνία της επιστήμης και αναγνωρίζει τη σημασία της.

Εκτός φυσικά από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, σε ποιους θα προτείνατε να παρακολουθήσουν την εκδήλωση;

Θα ήθελα στον τελικό (1η Απριλίου 2017, 21.00) το αμφιθέατρο 9,84 της Τεχνόπολης να γεμίσει με άτομα κάθε ηλικίας, από πέντε ετών μέχρι ογδονταπέντε. Γιατί η επιστήμη είναι κάτι που αφορά τους πάντες. Δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Αυτή είναι η δική μας φιλοσοφία αλλά και του διαγωνισμού. Θα ήθελα να ακούσω σχόλια από διαφορετικά άτομα και ο καθένας να μου δώσει τη δική του ερμηνεία για το τι είναι αυτό που παρακολούθησε. Ακόμα, όσο πιο διαφορετική είναι η σύνθεση του κοινού, τόσο πιο απαιτητικό θα γίνει για τους διαγωνιζόμενους. Κι ας μην ξεχνάμε ότι ο μεγάλος τελικός γίνεται στο πλαίσιο του Athens Science Festival (www.athens-science-festival.gr), επομένως όσοι έρθουν στη Τεχνόπολη θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα για όλους.

Σχετικα
«Project 007»: Το βιντεοπαιχνίδι του James Bond (video)
«Project 007»: Το βιντεοπαιχνίδι του James Bond (video)

Ποιο είναι το έπαθλο για το νικητή του διεθνούς διαγωνισμού;

Το σημαντικότερο βραβείο είναι η συμμετοχή στο The Times Cheltenham Science Festival στη Βρετανία, το οποίο είναι ένα από τα σπουδαιότερα επιστημονικά φεστιβάλ παγκοσμίως. Εκεί ο νικητής θα έχει τη δυνατότητα να διαγωνισθεί για το μεγάλο βραβείο με άλλους FameLabbers από όλον τον κόσμο, να γνωρίσει σημαντικούς επιστήμονες, ακαδημαϊκούς και ερευνητές και να βιώσει μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Είναι μια εμπειρία την οποία προσφέρει το British Council και η οποία μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες. Ακόμα, οι τρεις πρώτοι του ελληνικού διαγωνισμού, καθώς και ο αγαπημένος του κοινού θα κερδίσουν δώρα τεχνολογίας, τα οποία θα ανακοινώσουμε στη συνέχεια. Όμως δεν σταματάμε εδώ. Όσοι περάσουν στον τελικό μέσα από κάποιον από τους τρεις προκριματικούς γύρους (δύο στην Αθήνα και έναν στην Θεσσαλονίκη) θα παρακολουθήσουν ένα διήμερο masterclass στο science communication. Εκεί θα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και να προετοιμαστούν για το τελικό με τη βοήθεια ενός Βρετανού επαγγελματία. Τέλος, οι FameLabbers γίνονται μέλος μιας ομάδας, μιας παρέας ανθρώπων, με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για την επιστήμη και συνεργαζόμαστε στενά σε πολλά από τα προγράμματά μας, όπως το Athens και το Thessaloniki Science Festival.

Info

Ο προκριματικός γύρος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 6 και 8/3 στο The Hub Events (Αλκμήνης 5, Πετράλωνα) και στη Θεσσαλονίκη στις 7/3 στο British Council (Τσιμισκή 43), ενώ ο μεγάλος τελικός θα γίνει την 1η Απριλίου στην Τεχνόπολη (Πειραιώς 100), στο πλαίσιο του Athens Science Festival 2017.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5